Sampo Terho lyhyesti:

  • Syntynyt 20.9.1977 Helsingissä, kasvanut Kirkkonummella
  • Kirjoittanut ylioppilaaksi 1996 Porkkalan lukiosta, valmistunut filosofian maisteriksi 2003 Tampereen yliopistosta
  • Euroopan parlamentin jäsen 2011-15
  • Kansanedustaja vuodesta 2015

 

 

Synnyin 1977 Helsingissä, josta muutimme Kirkkonummelle minun ollessani noin kolmevuotias. Olemme isän puolelta uusmaalaista sukua, äitini vanhemmat taas olivat Karjalan evakkoja. Valmistuin ylioppilaaksi 1996 Porkkalan lukiosta, minkä jälkeen suoritin varusmiespalvelukseni Porin prikaatissa. Vuonna 1998 muutin Tampereelle opiskelemaan Suomen historiaa. Filosofian maisteriksi valmistuin vuonna 2003.

Valmistumiseni jälkeen muutin Helsinkiin ja työskentelin ensin puolitoista vuotta puolustusministeriössä, sitten 2005 rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa. Vuonna 2006 siirryin tutkijaksi Maanpuolustuskorkeakouluun, jossa jatkoin vuoden 2010 loppuun. Tuona aikana minut vuonna 2009 valittiin varasijalle europarlamenttiin ja tiesin uranvaihdoksen politiikkaan olevan edessä. Samoin minut valittiin Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajaksi.

Politiikasta olin kiinnostunut jo kouluiässä, mutten vuosikausiin löytänyt poliittista kotia. Minusta politiikka alkaa ennen kaikkea arvoista, eikä mikään vanhoista puolueista enää aidosti puolustanut perinteisiä arvoja – eikä juuri muitakaan – vaan tuntui sanovan ja lupaavan mitä tahansa vallassa pysyäkseen. Tutustumiseni Timo Soiniin ja perussuomalaisiin 2000-luvun alussa muutti tämän. Olin viimein löytänyt puolueen joka tuntui omalta, joka oli aidosti isänmaan asialla, joka puhui kansan kieltä ja halusi myös kuunnella kansalaisia.

Tosin puolueen kannatus tuolloin oli noin 1 %, mutta uskoin silti alusta saakka, että siinä muhii Suomen muutosvoima. Näin puolueen ennen kaikkea tavallisten kansalaisten vallankumouksena, jonka tarkoitus oli palauttaa politiikan keskiöön suomalaiset perusarvot kuten rehellisyys, vapaus, yritteliäisyys ja isänmaallisuus.

Vapaa-ajallani harrastan lukemista, kirjoittamista, liikuntaa ja musiikkia. Lukemisessa suosin koulutukseni pohjalta erityisesti historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Musiikissa rakastan vanhaa heviä ja progea, mutta myös klassista. Lempibändejäni ovat Led Zeppelin, Deep Purple, Rush ja ELP. Soitan itse harrastelijatasoisesti koskettimia ja rumpuja. Kirjoittamisen aloitin jo lukioiässä ja ennen poliittista uraani sainkin aikaiseksi joitakin romaanikäsikirjoituksia pöytälaatikkoon, ja yhden julkaistun tietokirjan. Liikuntaa harrastan lenkkeillen ja kuntosalilla. Penkkiurheilijana seuraan intohimoisesti nyrkkeilyä ja jääkiekkoa.