Alla oleva teksti on tänään lähetetty Suomalaisuuden Liitosta lehdistötiedotteena maan johtaviin medioihin. Ylen nettisivut ovat sen jo noteeranneet, katsotaan seuraavatko muut. Itse kyselytutkimus löytyy Suomalaisuuden Liiton kotisivuilta. Sana kiertämään!

Suomalaisuuden Liitto on perinteisesti teettänyt muutaman vuoden välein gallupkyselyn pakkoruotsin kannatuksesta. Vasta valmistuneen uusimman gallupin tuloksista ilmenee, että 69%:ia suomalaisista toivoo ruotsinkielen opiskelun muuttamista vapaaehtoiseksi kaikille suomenkielisille koululaisille. Pakkoruotsia kannatti 24%:ia vastaajista ja 7%:ia ei osannut sanoa kantaansa. Pakkoruotsia vastustaa siis tällä hetkellä yli kaksi kolmasosaa suomalaisista ja kannattaa alle neljännes.

Gallupin todellinen uutispommi oli kuitenkin kysymys Suomen valtion muuttamisesta virallisesti yksikieliseksi, mitä tiedusteltiin Suomalaisuuden Liiton kyselyssä nyt ensimmäistä kertaa. Kyselyssä selvästi suurempi osa vastaajista (48%) kannatti Suomen valtion muuttamista yksikieliseksi kuin nykyistä kaksikielisyyttä (41%), kunhan ruotsinkielisten palvelut turvataan. Suomi on Itämeren alueen ainoa kaksikielinen maa, mutta yksikielisyyteen siirtymineen edellyttää meillä kuitenkin perustuslain muuttamista, mikä tuotiin ilmi myös kyselyssä. Pakkoruotsin purkaminen ei sen sijaan edellytä perustuslain muuttamista.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy. Kyselyyn haastateltiin 1005 kansalaista 17.1.-20.1. välisenä aikana. Virhemarginaali on 3%:ia.

Vuodesta 1997 alkaen Suomalaisuuden Liiton teettämissä kyselyissä pakkoruotsia on aina vastustanut selkeä enemmistö kansalaisista. Suomalaisuuden Liitto on aktiivisesti ajanut pakkoruotsista luopumista jo 1980-luvulta saakka. Seuraavaksi hankkeilla on yhteistyössä Vapaa Kielivalinta ry:n kanssa järjestettävä mielenosoitus eduskuntatalon edessä torstaina 31.3., teemalla ”Äänestä kielivapaus!”.

 

60 Responses to Suomalaisuuden Liiton kielipolitiikalla kansan tuki

 1. family law sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 2. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 3. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 4. … [Trackback]…

  […] There you will find 64298 more Infos: sampoterho.net/?p=886 […]…

 5. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 6. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 7. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 8. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 9. Rio sfr sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=886 […]…

 10. site sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 72004 more Infos: sampoterho.net/?p=886 […]…