Niinhän siinä lopulta kävi, että hallitus kaatoi aivan omatoimisesti opetusministeri Virkkusen ajaman tuntijakouudistuksen. Hallituksen epäonnistumisten sarja sai siis jälleen jatkoa, mutta tällä kertaa niin oli ilman muuta parempikin. Asia lykkääntyy nyt seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle, jolloin on syytä aloittaa suunnittelu alusta täysin tyhjältä pöydältä.

Kielipolitiikan ja erityisesti pakkoruotsin suhteen tämä kaatunut esitys oli surkeasti perusteltu ja menneisyyteen tähtäävä – ei sinänsä yllättävää, kun esitys oli valmisteltu Svenska Nu -verkoston jäsenen johdolla.

Me kieliaktivistit olemme tietysti muutenkin joutuneet hämmästelemään opetusministeri Virkkusen lausuntoja ja edesottamuksia tavan takaa, joten ottakaamme tapahtunut ilolla vastaan suoranaisena aikaisena joululahjana. Jos ei mitään hyvää saanut tämäkään hallitus kielipolitiikassa aikaan, niin eipä sentään enempää tuhoakaan.

Seuraavassa eduskunnassa lienee jo paljon enemmän tervettä uudistushalua. Tulevien vaalien merkitys korostuu päivä päivältä.

Kuluneella viikolla kuultiin myös ikävämpi uutinen, tai paremminkin muistutus jo pitkään vallinneesta räikeästä epäkohdasta. Folktinget sai eduskunnalta jälleen käyttöönsä 575 000 euroa veronmaksajien rahoja, joiden avulla pyritään tietysti tulevanakin vuonna ehkäisemään samaisten veronmaksajien oikeus valita kieliopintonsa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomalaisuuden Liitto on jo vuosien ajan saanut valtionapua 0€. En yleensä valita rahasta tai valtion maksamista tuista, mutta tulevina vuosina kun Liitto jälleen ryhtyy anomaan tukea (viime vuosina emme ole enää edes vaivautuneet), ei varmaankaan olisi kohtuutonta odottaa edes jonkinlaista alkeellista tasapuolisuutta.