Tuntijakotyöryhmä jätti tänään mietintönsä opetusministerille. Ensimmäisten lehtitietojen mukaan annettu esitys on sekava ja kallis. Kysymys pakkoruotsista on ilmeisesti pyritty hautaamaan muiden asioiden alle, mutta jo pitkään liikkuneet nettihuhut pitivät paikkansa: kielipoliittinen hulluus jatkuu ja pahenee.

Työryhmä ei ainoastaan esittänyt pakkoruotsin jättämistä ennalleen, joka sekin olisi ollut onnetonta, vaan esittää jopa sen aikaistamista. Asiaa ei paranna paljoakaan se, että myös muiden kielten tarjontaa luvataan teoriassa parantaa, koska jokaisen oppilaan on kuitenkin edelleen pakko (ja entistä varhemmin) käyttää keskeinen osa ajastaan ja energiastaan nimenomaan ruotsin opiskeluun.

Mielipidekyselyt ovat johdonmukaisesti osoittaneet, että suomalaiset haluavat luopua pakkoruotsista. Samoin mm. Elinkeinoelämän keskusliitto on esittänyt pakkoruotsin lakkauttamista. Kumoamattomat perustelut pakkoruotsia vastaan on esitetty tuntijakotyöryhmälle myös lukuisissa kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten lähettämissä evästyksissä.

Ilmeistä on, ettei työryhmä kuunnellut pakkoruotsikannassaan järkiperusteluita tai Suomen kansaa, eikä siis ajanut suomalaisten toiveita tai etuja. Herää kysymys, ketä sitten kuunneltiin ja kenen etua ajettiin?

Vastausta voi lähteä arvailemaan melko vahvoista vihjeistä. Työryhmän pohdinnan kestäessä aktiivinen kansalainen lähetti minulle oheisesta linkistä ilmenevän tiedon, että tuntijakotyöryhmän puheenjohtaja Timo Lankinen on itse asiassa ruotsinkielen käyttöä ajavan Svenska nu:n jäsen. Jos ja kun näin on, voi jokainen mielessään kysyä, oliko Lankinen todella sopiva ja puolueeton henkilö johtamaan pohdiskelua pakkoruotsista?

Toinen vihje siitä, mistä suunnasta päätös on saneltu käy ilmi vaikkapa tästä haastattelusta, jossa keskustelin pakkoruotsista Folktingetin puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Pakkoruotsin aikaistaminen oli Folktingetin esittämiä vaatimuksia.

Jos tuntijakotyöryhmän järjetön esitys toteutuisi, häviäjiä olisivat kaikki: oppilaat, elinkeinoelämä, suomalaisten kilpailukyky, veronmaksajat. Suurimpia häviäjiä kuitenkin olisivat suomenruotsalaiset, joiden maine pilattaisiin yli-innokkaan edunvalvontakoneiston takia taas vuosiksi eteenpäin. Jälleen kokonaisen suomalaisten sukupolven keskeisin kokemus suomenruotsalaisesta kulttuurista olisi vastentahtoinen pakko-opetus – siis hyödytön kärsimys joidenkin etujärjestöjen tahdon palvelemiseksi.

Myös toinen viesti on aivan yhtä selvä: jälleen kerran päätöksentekoprosessista käy ilmi, että demokratialla tai Suomen kansalla ei ole mitään sanansijaa Suomen kielipolitiikassa, vaan raharikkaat edunvalvontajärjestöt ovat paljon vaikutusvaltaisempia virkamiesten ja poliitikkojen parissa.

Mutta taistelu jatkuu taukoamatta, ja asiaa pidetään esillä juuri niin kauan, kunnes vääryys on korjattu.

 

50 Responses to Tuntijakotyöryhmä tuuliajolla

 1. Oireeellista on, että näin itsestäänselvän asian puolesta pitää vielä taistella..
  Viisaat päättäjät olisivat tehneet johtopäätökset jo 20 vuotta sitten.
  Paljon mätää Suomenmaassamme.
  Onneksi Paavo Lipponenkin tunnusti eilen, että
  ruotsin asema perustuu pakkoon:
  Ilman pakkoruotsia ruotsin lukeminen romahtaisi.
  Ilman Berliinin muuria DDR olisi romahtanut!
  Milloin suomalaisest saavat sen vapauden, jonka itäeurooppalaiset saivat jo 20 vuotta sitten ?

 2. Kazakstan sanoo:

  Mielenkiintoinen tuo tieto koskien Lankista. Onkohan tästä ollut enemmänkin porua?

  Itse pidin erityisen erikoisena Paavo Lipposen ”jyrähdystä” pakkoruotsin vastustajille. Lipposen keskeinen argumenttihan on se, että yli kaksisataa vuotta sitten olimme osa Ruotsia, joten tällä perusteella meidän on opiskeltava ruotsia ettei side katkea. Pidän itse aika huvittavana, että tämän hetken ja tulevaisuuden politiikkaa luodaan yli kahdensadan vuoden takaisten olojen perusteella.

  Tästähän saisi vaikka minkälaisia hauskoja analogioita. Miksi Italiassa ei ole voimassa pakkolombardia tai koko entisen Rooman valtakunnan alueella pakkolatinaa? No, syyt on tietysti helppo keksiä, mutta kumma kyllä samat syyt pätevät sellaisinaan myös pakkoruotsiin.

 3. Mika sanoo:

  On tämä jotenkin hurjan turhauttavaa. Kansalaisten mielipide on selvä. Työtä pakkoruotsista luopumiseksi tehdään kokoajan ja asia ei etene. Ketä tässä pitää pyytää apuun, että saadaan asiat kuntoon?! Mustanaamiotako, sillä alkaa tuntua, ettei kukaan todellinen ihminen saa tätä vääryyttää oikaistuksi.

 4. kunnioituksella puolin ja toisin sanoo:

  Pääkirjoitus 3.6.2010 HBL:ssa ”För mycket fixeras vid obligatoriet”

  ”I ett utlåtande — framställer EK den obligatoriska undervisningen i det andra inhemska språket som en propp för en mångsidig språkkunskap. — finska och svenska är nationalspråk. Då rör man sig i en sfär som i första hand har med identitet och inte med arbetsmarknadens behov att göra. — Än så länge hör det till nationalstatens ideologi att de båda nationalspråken är obligatoriska i skolan.”

  Siis nyt vahvistetaan HBL:n pääkirjoituksessa, että ainoa peruste pakolliselle ruotsille onkin ”nationalstatens ideologi”.

  Miten ja missä tämä ”ideologi” on määritelty?

  Miten suomalaisen identiteetin kannalta voi olla välttämätöntä ruotsin osaaminen?

  Kuinka moni kansakunta maailmassa joutuu opiskelemaan itselleen vieraan kielen muka säilyttääkseen oman kansallisen identiteettinsä?

  Mitä tämä on?

 5. pakkoruotsin lakkauttamista odottava sanoo:

  Tietyllä tavalla asiat ovat nyt edenneet. EK:n kannanotto on nostanut asiat uudelle tasolle. Entistä useammat ihmiset uskaltavat ottaa kantaa pakkoruotsin poistamisen puolesta.

  Siltikin asiat etenevät liian hitaasti. Kuin mentäisiin taaksepäin eikä eteenpäin. On vähän sortokausien ilmapiiriä muistuttava asetelma. Pakon ilmapiiri kiristyy, mutta millä tavalla se tulee purkautumaan?

  Joltakin taholta olisi hyvä saada apua. Mistä? YK:lta? EU:lta? Kansainväliseltä oikeudelta? Mistä?

 6. Kaupparatsun koira sanoo:

  Lainaus Tuula Peltosen (SDP) esittämästä eriävästä mielipiteestä tuntijakotyöryhmän raporttiin:

  ”Työryhmän johtaminen on ollut poikkeuksellisen huonoa

  Muistio, johon työryhmän jäseniä on vaadittu ottamaan kantaa, on tullut jäsenille vain muutama päivä ennen viimeistä kokousta. Vaihtoehtoisia malleja ei pyynnöstä huolimatta ole tuotu työryhmälle. Työryhmän johtaminen on muutoinkin ollut vastoin hyvän työryhmätyöskentelyn periaatteita, jossa puheenjohtajan mielipiteistä poikkeavia kantoja ei ole kuunneltu ja esimerkiksi eriäviä kantoja ei ole merkitty pöytäkirjaan. Tällainen on ennen kuulumatonta työryhmän johtamista ja ei kuulu hyvään asioiden valmisteluun.”

  Pakkoruotsiasia on ilmeisesti käsitelty juuri edellä mainitulla tavalla. Lankinen on sopinut Folktingetin kanssa asiasta, eikä työryhmän mielipiteitä ole kuunneltu.

  Olen kysynyt työryhmän jäsenen Raija Vahasalon blogissa kommenttia Lankisen työskentelystä, mutta ainakaan vielä hän ei ole vastannut.

  http://www.vahasalo.fi/blog/?p=1011&cpage=1#comment-1614

 7. Kauppatieteilijä sanoo:

  Paljon on tapahtunut keskusteluilmapiirissä. Tilanne alkaa olla se, että maassamme on julkisesti helpompi kannattaa kielivalinnoissakin valinnanvapautta kuin pakkoruotsia. Se jos mikä kertoo siitä, että pakkoruotsin aika on käymässä vähiin.

 8. Valveutunut sanoo:

  Jokaisella on oikeus omaan kieleen, ei velvollisuutta toisen kieleen. Ei voi olla jokaisen suomalaisen yksilön vastuulla ylläpitää suomenruotsalaista palvelurakennetta. On valtion asia järjestää palvelut ja palkata niihin työvoima, ei ole mitään järkeä pakottaa 5 miljoonaa hankkimaan ”valmiutta” palvella ruotsiksi.

  Valtion tulisi tehdä ruotsinkielisten palveluiden hoitamiseksi reformi, joka olisi yksinkertaisesti seuraava:

  – tutkitaan alueellisesti todelliset tarpeet: missä tarvitaan palveluja ruotsiksi?
  – palkataan noihin palvelutehtäviin ruotsia täydellisesti puhuvia, siis pääasiassa suomenruotsalaisia.
  – ruotsia ei opeteta pakolla, siis vain ne opiskelevat jotka sitä vapaaehtoisestri haluavat. Näin taataan oppimisen taso ja motivaatio jatkossa.
  – virkamiesruotsin yleinen vaatimus poistetaan. Kielivaatimukset kohdennetaan vain sinne missä sitä oikeasti tarvitaan.

  Toisin sanoen, tehdään asiat järkevästi ja asianmukaisesti kohdennetuilla resursseilla perustuslain hengessä. Ei pakolla ja laeilla jotka eivät vastaa tosiasiallista tilannetta. Ei hakuammunnalla niinkuin nyt. Ei niin että kun kaupungissa on 30 ruotsinkielistä, 100 000 opiskelee ruotsia.

  Ruotsinkielisiä kuntia on kolme, Korsnäs, Luoto ja Närpiö. Niissä on yhteensä 16430 asukasta. Kaksikielisiä kuntia joissa ruotsi enemmistökielenä on 13, ruotsia puhuvia niissä on 97038. Loput ruotsinkieliset ovat hajallaan länsi-suomessa. Kaikki ymmärtävät että on järjetöntä pistää jokainen Suomen koululainen lukemaan ruotsia vain siksi että valtio ei halua/jaksa järjestää tämän erittäin alueellisen vähemmistön palveluja kohdistetusti ja järkevästi.

  On absurdia että vielä vuonna 2010 meillä on pakkoruotsi koululaisille sekä virkakielto ruotsia osaamattomalle. Monikulttuurinen ja moderni liberaali eurooppalaisuus vaati aivan muuta. Olisi poliitikkojen etu myöntää tosiasiat ja ehdottaa reformia nyt. Kyse ei ole mistään muusta kuin tahdosta tehdä samat asiat eri tavalla.

  Valtion tehtävä on järjestää vähemmistöpalvelut asianmukaisella tavalla. Mutta ei niin että 5 miljoonaa suomenkielistä yksilöä ja lasta pakko-koulutetaan mahdollisiksi vähemmistön virkamiehiksi tärkeiden kielien kustannuksella. Isovihahan siitä syntyy.

 9. maan pääkieltä osattava sanoo:

  Jokaisella pitää ilman muuta olla velvollisuus maan pääkielen – suomen kielen – opetteluun ja puhumiseen. Tämän on tapahduttavan maan yhtenäisyyden ja erilaisten kielityhmien keskinäisen yhteydenpidon nimissä. Terve järki jo sanoo, että kaikkien on osattava maan pääkieltä – suomea.

  Vähemmistökielten osaamista ei sen sijaan pakolla pidä keneltäkään vaatia.

 10. hanna sanoo:

  Itse asiassa uudessa tuntijaossa äidinkielen ja 1.vieraan kielen(yleensä englanti) tuntimäärää vähennetään hiukan, jotta saadaan tilaa uusille oppiaineille draamalle ja etiikalle.

  En valitettavasti osaa antaa tarkkaa lukua, mutta näin Lankinen kertoi Sanna Lauslahden tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

  Pakkoruotsista ei käsittääkseni tunteja vähennetä, eli sen asemaa parannetaan aikaistamalla se, kun taas suomen asemaa hiukan heikennetään.

 11. Antti sanoo:

  Tiedotusvälineet sensuroivat kielilakia. Sulo Aittoniemi lykkäsi kielilakia. Eduskunnan kielilakiäänestyksessä 11.2.2003 oli muuten läsnä Ruotsin suurlähettiläs.

  Ruotsalaiskampanjassa on mukana myös Ruotsin suurlähettiläs ja hallitus. Suomen sanomalehdet ja TV sensuroivat aihetta.

  rkp:n rahavalta rahoittaa eri puolueiden kellokkaita, kepun Helena Tornberg ym. Lukuisat eri puolueiden kansanedustajat ovat lahjottuja kellokkaita (mm. lähes kaikki vihreät), käytännössä rkp:n kansanedustajia.

  lyyxem.freehostia.com/index.htm

  YLEssä vallitsee sensuuri, mielipiteensä saavat ilmaista vain poliitikkoja myötäilevät.

  YLEn TV-uutisten vastaava tuottaja Atte Jääskeläinen on työskennellyt myös Nordea-pankissa sekä vieraillut salaisessa Bilderberg-kokouksessa vuonna 2007. Ehkä kertoi muille Suomen sensuurin tehokkuudesta.

  – Suomea voitaisiin mainostaa ulkomailla ”Suomi – sensuurin maa”

 12. […] Related videos Ep36 – Family Portrait – Fmabrotherhood12/14/2009 Related Blogs Sampo Terho » Blog Archive » Tuntijakotyöryhmä Tuuliajolla […]

 13. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 14. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 15. lennot sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 74214 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 16. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=704 […]…

 17. website sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 62827 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 18. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 19. el amor sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=704 […]…

 20. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 21. zyzz Hair sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 22. … [Trackback]…

  […] There you will find 76347 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 23. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 24. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 25. friv games sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=704 […]…

 26. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 27. … [Trackback]…

  […] There you will find 68970 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 28. … [Trackback]…

  […] There you will find 71120 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 29. … [Trackback]…

  […] There you will find 63859 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 30. cash advance sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 68826 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 31. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 32. searscard.com sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 33. … [Trackback]…

  […] There you will find 67851 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 34. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 35. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 36. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 37. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=704 […]…

 38. klicka här sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 67499 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 39. coconut sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 40. Sandy Jacobs sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 41. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 42. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=704 […]…

 43. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 44. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 45. הובלות sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 46. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=704 […]…

 47. lorem ipsum sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=704 […]…

 48. … [Trackback]…

  […] There you will find 78645 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 49. Arkansas sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 67423 more Infos: sampoterho.net/?p=704 […]…

 50. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=704 […]…