Tiivistelmä eilen Aamulehdessä julkaistusta artikkelistani.

Maahanmuuttokeskustelu on käynyt alkuvuoden 2010 todella vilkkaana. Mielipiteitä on esitetty laidasta laitaan. Poliitikot toistelevat olevan tärkeää että keskustelua käydään, mutta merkittävät poliittiset toimenpiteet antavat odottaa itseään. Valmisteilla oleva uusi ulkomaalaislaki on lähinnä näpertelyä siihen nähden, mitä toimia todella tarvittaisiin.

Eloisan maahanmuuttokeskustelun suurin puute on ollut kyvyttömyys erotella maahanmuuttoa eri muotoihinsa. Maahanmuuttajista puhutaan kokonaisuutena, vaikka he ovat tulleet maahan täysin erilaisilla perusteilla, ja eri tulokasryhmien vaikutukset yhteiskuntaamme poikkeavat suuresti.

Tärkein maahanmuuton jakolinja on työperäisen ja niin sanotun humanitaarisen maahanmuuton kesken. Työperäisessä maahanmuutossa edellytetään hyödyn vastaanottavan yhteiskunnan ja maahanmuuttajan välillä olevan molemminpuolista; vastaanottaja tarvitsee työntekijää ja tulokas töitä.

Humanitaarisessa maahanmuutossa puolestaan vastaanottavan yhteiskunnan tarpeilla ei lähtökohtaisesti ole merkitystä, vaan humanitaarinen maahanmuutto taloudellisine rasitteineen esitetään kansainvälisenä velvollisuutena.

Humanitaarinen maahanmuutto on monimutkainen ilmiö ja oikeastaan jo käsitteenä harhaanjohtava. Vaikuttaa ilmeiseltä, että varsinkin turvapaikkajärjestelmää käytetään usein materiaalisen hyvinvoinnin tavoitteluun. Tämä on käynyt ilmi turvapaikanhakijoiden haastatteluissa, ja heidän hakeutumisestaan niihin maihin joissa tarjolla on eniten sosiaalietuuksia, samoin kuin Suomeen EU:n sisältä tulleista ilmeisen perusteettomista turvapaikanhakijoista. Turvapaikkojen hakemisen on myös huomattu olevan usein organisoitua, eli sitä järjestetään lähtömaissa maksua vastaan.

Onkin hyvin ymmärrettävää, että valtaosa maahanmuuton kritiikistä kohdistuu juuri humanitaariseen maahanmuuttoon. Suomella ei järkiperäisessä mielessä ole ollut maahanmuuttopolitiikka oikeastaan lainkaan. Usein kuultu lausahdus ”Suomi tarvitsee maahanmuuttoa” on tyhjä, ellei tarkenneta mihin Suomi maahanmuuttoa tarvitsee ja sitten valikoida sellaisia maahanmuuttajia, jotka kykenevät tarpeeseen vastaamaan. Ajatus siitä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa mutta hyötynäkökohtia ei saa maahanmuutossa ottaa huomioon, on ristiriitainen.

Olisi aika ottaa maahanmuutossa käyttöön yhtenäinen, järkiperusteinen valintajärjestelmä, joka on jokaiselle Suomeen haluavalle tasapuolinen ja kaikille oikeudenmukainen – siis myös vastaanottajalle.

Valintamenettely arvioisi jokaista siirtolaista yksilönä hänen omien tekojensa ja ansioittensa mukaan. Järjestelmä ei saa palkita tarinankerronnasta, vaan sen on perustuttava tosiasioihin ja dokumentteihin. Nykyään 80% turvapaikanhakijoista tulee Suomeen ilman asianmukaisia papereita.

Uuden järjestelmän tulisi ottaa huomioon maahanmuuttajan mahdollisuudet menestyä työmarkkinoilla. Keskeiset valintakriteerit olisivat mm. koulutus, kielitaito, ikä, työmarkkinoiden tarpeet ja tietenkin mahdollinen valmiin työpaikan olemassaolo. Nykyään maahanmuuttajien työllisyysaste on selvästi kantaväestöä alhaisempi, kun asian tietenkin pitäisi olla päinvastoin, jotta maahanmuutto olisi yhteiskunnallemme eduksi.

Meillä on nykyään kaksi ikään kuin päällekkäistä humanitaarisen maahanmuuton järjestelmää, pakolaisjärjestelmä ja turvapaikkajärjestelmä. Uuden maahanmuuton valintajärjestelmän rahoitus saataisiin purkamalla turvapaikkajärjestelmää, jonka kustannukset ovat valtavat ja hyväksikäyttö helppoa. Humanitaarisen maahanmuuton suhteen voitaisiin keskittyä pakolaisjärjestelmän ylläpitoon ja kehittämiseen.

Kaikkein kiireellisintä olisi perheenyhdistämisoikeuden kohtuullistaminen, sillä jokaista humanitaarista maahanmuuttajaa kohden seuraa perässä keskimäärin noin neljä ihmistä perheenyhdistämisten kautta. Toisin sanoen humanitaarinen maahanmuutto on todellisuudessa moninkertaista pakolaiskiintiöön ja myönteisiin turvapaikkapäätöksiin nähden.

Kansainvälisen vastuun kantaminen on tietenkin tärkeää, mutta sitä voi tehdä monella tapaa. Valtiotasolla vastuuta kannetaan antamalla lainoja, kehitysapua, kriisiapua ja osallistumalla rauhanturvaoperaatioihin. Yksilötasolla jokainen voi esimerkiksi lahjoittaa rahaa keräyksiin, antaa mikrolainoja kehitysmaiden yrittäjille, tai ottaa ulkomaisia ”kummilapsia” tuettavakseen.

Jolleivät poliitikot muuten uskalla käydä lainsäädäntötyöhön, voitaisiin eduskuntavaalien yhteydessä järjestää neuvoa-antava kansanäänestys maahanmuuttopolitiikasta. Muutokseen olisi ryhdyttävä rohkeasti, sillä hyvää tarkoittavan järjestelmämme lopputuotokset ovat kaikin puolin huonot: syrjäytyvät humanitaariset maahanmuuttajat, ja toisaalta itsensä riistetyksi kokeva kantaväestö. Kaikki osapuolet ovat lopulta järjestelmässä uhreja.

 

50 Responses to Järki ohjaamaan maahanmuuttoa

 1. Paavo sanoo:

  Sä voisit siirtää tän blogin Uuteen Suomeen?

  Tää on kuitenkin vähän marginaalinen paikka ja sulla kuitenkin on vähän turhan tärkeää sanottavaa..

  PerSuja lyödään siellä muutenkin vähän turhasta..

 2. Sampo Terho sanoo:

  Terve Paavo,

  aika monet näistä blogikirjoituksista julkaistaan muodossa tai toisessa jossain muuallakin. Pistän aina välillä jonkun tekstin Uuteen Suomeenkin, mutta tätä kyseistä en viitsi, koska se on jo julkaistu pitempänä printtimediassa.

 3. Arska Havu sanoo:

  Hieno kirjoitus ja osui asian ytimeen.

  Suomessa maahanmuuttokeskustelu on täysin melodramatiikan ja tunteen kyllästämää.

  Asiaa kuvaa hyvin se, että media nostaa esiin maahanmuuttojutut yksilöiden kautta; välillä itketään egyptiläisen mummon perään ja sittemmin surraan vastaavaa venäläistä, jonka ilkeät viranomaiset karkottavat kovaan kotimaahan.

  Jokunen aika sitten saimme lukea, miten kymmenistä rikoksista Somaliaan takaisin karkoitettu nuori mies, tietenkin olosuhteitten uhri, valitteli kohtaloaan Suomen suurimman lehden palstalla.

  Jalot säälin kyyneleet tuovat tietenkin yksilölle moraalisen ylemmyyden tunteen. Samalla silmät suljetaan tietoisesti pakolais- ja maahanmuutto-ongelmaan todellisista syistä, jotka ovat globaaleja.

  Maailman kurjuutta ei Suomi voi yksin parantaa; ja siksi maahanmuuttokeskustelun ohjaajaksi on nostettava järki.

  Samalla kenties jopa vankimmat monikultturistit huomaisivat, että Eurooppaan tunkevan pakolaisvyöryn todellinen syy on räjähdysmäinen väestönkasvu. JOta valitettavasti ei pysäytetä sentimentaalisilla julistuksilla ja poliittisesti korrekteilla puheilla.

 4. Mikki Hiiri sanoo:

  Sulla on niin fiksuja ajatuksia, että ihmettelen lähinnä sitä, miksi et tuo näitä asioita enemmän esille? etkö voisi esim. Soinin kanssa tehdä ns. ulostuloja sillä toivottavasti ymmärrät, että kaltaisellesi harvinaisen fiksulle politiikolle olisi kysyntää enemmänkin

 5. Jack but NOT the Ripper sanoo:

  Mikki Hiiri on oikeassa, enemmän ulostuloja sillä sinulla on järkevät mielipiteet asioista. Hienoa että pääset EU-parlamenttiin ensi vuonna, en sinua turhaan siis äänestänyt. =)

 6. Tarmo Vakkala sanoo:

  Varsin asiallista ja tervetullutta keskustelua maahanmuutosta !
  Perussuomalaisilla on vankka ruohonjuuritasolla askarteleva kenttätyönsä, mutta vakavasti otettavia ehdokkaita niukasti, juuri siksi annoin sinulle ääneni EU-vaaleissa.
  Käsittääkseni Soini kääntänee ruuhensa maalisvaaleissa kotomaan suuntaan, saanee vaalivoiton ja kilpaillee ministerinsalkusta.
  Näissä näkymissä sinusta tulisi EU-parlamentaarikko. Älä tee sitä silloin sitä virhettä, että alat paasaamaan kuolemantuomioiden puolesta. Viimeisten 200 vuoden aikana kaikki vaurastuneet EU-maat ovat oppineet kantapään kautta, että valtiovallan moraalin on oltava nuhteetonta niin motiivin, teon kuin seuraustenkin suhteen. Kuolemantuomion motiivi ja seuraukset ovat ymmärrettävissä, mutta itse tekoa ei voi puolustella millään verukkeilla, kuten ei esimerkiksi kidutusta. Ainoastaan välittömän uhkan vaara antaa poliiseille valtuudet ja sotilaille puolustustaistelun tien.
  Mikäli ihminen ei omaa moraalia, ainoastaan lain ja ylhäältä tulevat käskyt – on hän valmis tuuraamaan Rudolf Hössiä tämän kesäloman aikana.

 7. … [Trackback]…

  […] There you will find 62391 more Infos: sampoterho.net/?p=700 […]…

 8. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 9. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 10. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 11. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 12. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 13. P90X Review sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 14. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 15. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 16. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 17. Review sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 18. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 19. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 20. payday loan sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 21. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 22. sears card sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 23. … [Trackback]…

  […] There you will find 72286 more Infos: sampoterho.net/?p=700 […]…

 24. book of ra sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 25. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 26. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 27. lainavertailu sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 28. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 29. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 30. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=700 […]…

 31. blog sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 32. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 33. sepatu clarks sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 34. read this sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 35. cloud hosting sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 36. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 37. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 38. … [Trackback]…

  […] There you will find 69604 more Infos: sampoterho.net/?p=700 […]…

 39. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 40. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 41. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 42. click sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 43. used cars sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 44. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 45. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 46. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=700 […]…

 47. Book of Ra sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 48. link sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…

 49. comando sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=700 […]…