Kreikasta liikkeelle lähtenyt euroalueen talouskriisi sai sunnuntaina uuden käänteen, kun EU-maat julkistivat massiivisen vakautuspakettinsa. Piikki on nyt lainaa tarvitseville valtioille auki 750 miljardiin euroon saakka.

Ensimmäisenä päivänä markkinat reagoivat tietoon hyvin, luottamus näyttää toistaiseksi palanneen. Nyt on kuitenkin aivan ensisijaisen tärkeää, ettei Euroopassa hetkeksikään pysähdytä onnittelemaan itseämme täpärästä pelastumisesta.

Vakautuspaketti ei itse asiassa pelasta mitään, se vain lykkää romahdusta tarjoamalla entistäkin enemmän lainarahaa jo ennestään ylivelkaisille maille. On tietysti mukavaa, että pörssikurssit taas nousevat ja Etelä-Euroopan maat saavat lainaa matalammalla korolla, mutta nämä asiat eivät ratkaise todellisia ongelmia. Nyt on saatu vain pieni hengähdystauko, todennäköisesti viimeinen, laittaa asiat oikeasti kuntoon.

Eurooppalainen velkarahaan perustuva elämäntapa on tiensä päässä. Nykyinen talouskriisi ei ole enää niinkään pankkilaitosten finanssikriisi, vaan vähintään yhtä paljon hyvinvointivaltioiden kriisi – syyllisiä olemme me kaikki, eivätkä vain ”ahneet” pankinjohtajat ja keinottelijat. Etuisuuksia on yksinkertaisesti maksettu kansalaisille enemmän kuin on ollut varaa, myös Suomessa. Mikään muu ei nykyistä kriisiä voi ratkaista, kuin etuisuuksien karsiminen ja/tai verojen korottaminen. Mitään kivutonta ratkaisua, jossa kukaan ei luovu mistään, ei ole olemassa.

Olen monien muiden tapaan saarnannut hyvinvointivaltion kriisiä jo vuosia. On yksinkertaisesti mahdotonta, että vuosi vuodelta edut aina kasvavat ja velvollisuudet vähenevät. Kaikki eivät voi saada järjestelmältä enemmän kuin antavat, ei vaikka se olisi kuinka mukavaa ja pehmeiden arvojen mukaista. Kreikka ehti ensimmäisenä siihen pisteeseen, johon kaikki Euroopan valtiot ovat matkalla, siis nekin jotka nyt takaavat muiden lainoja.

Muutoksen niin asenteisiin kuin politiikkaan on tultava, ja sen on tultava heti. Aika on lopussa. Taantumukselliset ammattiyhdistykset ja eräät puolueet tulevat tietenkin vastustamaan kaikin keinoin järkevimpiäkin ehdotuksia talouden tasapainottamisesta. Tämä vastarinta on vastuullisten poliittisten päättäjien kestettävä. Surkeaa vain on, ettei nykyinen hallitus taida laittaa tikkua ristiin asioiden korjaamiseksi. Kuten eläkeiän noston kanssa nähtiin, poliittinen tahto ei riitä, ja nyt vaalitkin ovat jo niin lähellä, ettei mielessä enää ole muuta kuin kampanjat ja gallupit.

EU:n vakautuspaketti ei todellisuudessa ollut vakautuspaketti. Lisävelan ottaminen ei ole vakautta. Todellinen vakautus on tapahtunut silloin, kun euromaiden tulot ja menot on saatettu tasapainoon ja velkoja päästään jopa lyhentämään.

 

39 Responses to Talousromahduksen jatkoaika

 1. Sampo Terho sanoo:

  Tässä vielä hyvä muistutus BBC:n nettisivuilta: ”750bn euros is just over one-year’s new borrowing by eurozone members and a bit more than 10% of eurozone government debt. So it’s certainly not enough if investors were to start to lose confidence in the ability of some big countries – such as Spain or Italy – to honour their debts.”

 2. Henri Turunen sanoo:

  ”Eurooppalainen velkarahaan perustuva elämäntapa on tiensä päässä. Nykyinen talouskriisi ei ole enää niinkään pankkilaitosten finanssikriisi, vaan vähintään yhtä paljon hyvinvointivaltioiden kriisi – syyllisiä olemme me kaikki, eivätkä vain “ahneet” pankinjohtajat ja keinottelijat.”

  Valtion talous voi itse asiassa mennä kuralle jo pelkästään siitä syystä, jos reaalikorko on kansantuotteen kasvuvauhtia korkeampi. Tällöin velan osuus kansantuotteesta jatkuvasti kasvaa, vaikka talous muuten olisikin stabiililla pohjalla ilman korkomenoja.

 3. lennot sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 63961 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 4. amazing pict sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=691 […]…

 5. golf game sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 6. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 7. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 8. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=691 […]…

 9. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 10. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 11. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 12. … [Trackback]…

  […] There you will find 65332 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 13. golfing tips sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=691 […]…

 14. … [Trackback]…

  […] There you will find 61848 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 15. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 16. Lainavertailu sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=691 […]…

 17. … [Trackback]…

  […] There you will find 65488 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 18. dieet sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=691 […]…

 19. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 20. הובלות sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 21. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 22. … [Trackback]…

  […] There you will find 78765 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 23. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 24. view it here sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 25. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 26. go to my site sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 74788 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 27. go to my blog sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 28. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=691 […]…

 29. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 30. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 31. Eidiseis sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 32. … [Trackback]…

  […] There you will find 79091 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 33. site link sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 78525 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 34. … [Trackback]…

  […] There you will find 65819 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…

 35. GSM Ortung sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 36. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=691 […]…

 37. Porrfilm sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 38. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=691 […]…

 39. … [Trackback]…

  […] There you will find 43296 more Infos: sampoterho.net/?p=691 […]…