Viime vuosien yleisimmin hyväksytty poliittinen mantra on ollut Suomeen piakkoin iskevä massiivinen työvoimapula. Eikä hokema ole tuttu pelkästään viime vuosilta, vaan niin kauan kuin olen elänyt, työvoimapula on aina ollut aivan nurkan takana.

Lähestyvä työvoimapula piti olla täysin varma asia 80-luvun nopeassa nousussa, mutta kuinka kävikään 90-luvulla? Samoin kun aloitin yliopisto-opinnot 1998, oli 2000-luvun alun työvoimapula itsestäänselvyys (silti valmistuin 2003 monien tuttavieni tapaan suoraan työttömyyskortistoon). Uusimmissa ennusteissa työvoimapula alkaa jälleen seuraavalla vuosikymmenellä, nyt siis 2010-luvulla. Jos kuitenkin taas sattuisi niin, ettei työvoimapula tulekaan, siirretään seuraavat ennusteet epäilemättä jälleen 2020-luvulle jne.

Kuitenkin jonkinlaisia vaikeuksia saattaa työmarkkinoilla olla edessä, vaikkei niin suuria, kuin erinäisistä syistä on haluttu esittää. Työvoiman määrässä syntyy väkisinkin jonkinlainen lasku, kun sodan jälkeen syntyneet, poikkeuksellisen suuret ikäluokat eläköityvät. Tämä uhkaa aiheuttaa ongelmia yhteiskunnan huoltosuhteelle, kun huollettavia on liikaa ja huoltajia liian vähän.

Omituisinta vouhotuksessa työvoimapulasta on ollut, että ongelmaan esitettiin pitkään ainoaksi mahdolliseksi ratkaisuksi maahanmuuttoa. Useat järkevät tahot osoittivat kerta toisensa jälkeen, ettei nykyisellä maahanmuutollamme voi ratkaista huoltosuhteen vinoutumista, koska maahanmuuttajat itse rasittavat huoltosuhdetta kantaväestöä enemmän. Tällaisten huomautusten esittäjät leimattiin vuosikausien ajan oikopäätä rasisteiksi.

Sittemmin järjen valo on saanut hieman enemmän paistetta ja viime aikoina keskeisimmäksi keinoksi mahdollisen työvoimapulan parantamiseksi on oivallettu työurien pidentäminen. Tämä tietysti herättää närää etujärjestöissä ja mahdollisesti työuransa lopulla olevissa ihmisissä. Silti eläkeiän korottaminen on ehdottomasti paras tapa kohentaa työssä käyvien ja eläkeläisten välistä määrällistä suhdetta.

Toinen vähemmän pohdittu tapa olisi lisätä työvoimaa työurien alkupäästä, toisin sanoen lyhentää opintoihin kuluvaa aikaa. Olemme ylikouluttautuva kansa, ja vieläpä tehottomasti ylikouluttautuva. On laskettu (Keijo Rajakallio, HS 11.9.2009), että aloittamalla peruskoulu vuotta aikaisemmin, lisäämällä verkko-opetusta, laajentamalla oppisopimusjärjestelmää ja valitsemalla korkeakoulutettavat suoraan lukiosta ilman pääsykokeisiin tuhraantuvia välivuosia, saisi yhteiskuntamme laskennallisesti jopa viisi ikäluokkaa nuoria vapautettua työmarkkinoille.

Lisäksi meillä on reservissä työttömät ja tukityöllistetyt, joita lienee yhteensä 400 000. Edelleen meillä on väittämän mukaan 100 000 ennen kaikkea nuorta ihmistä, jotka eivät ole sen enempää opiskelemassa, töissä kuin työttömyyskortistossakaan, eli täysin yhteiskunnan ulkopuolella. Ilmeisesti he ovat harmaan talouden palveluksessa tai sitten vanhempiensa hoteissa, sillä jotenkinhan heidän täytyy elää.

Suomen työvoimareservi on siis valtava, mikäli vain löytyy poliittista tahtoa ja kykyä ottaa se käyttöön. Suomessa ei ole toistaiseksi ollut työvoimapulaa kuin sellaisilla aloilla, jotka eivät enää suomalaisille itselleen kelpaa, tai joille suomalaiset ovat käyneet liian kalliiksi työvoimaksi. Tätä osoittaa mm. maahanmuuttajien viisi yleisintä ammattia: siivooja, myyjä, moottoriajoneuvon kuljettaja, tarjoilija ja rakennustyöntekijä.

Listasta lienee helppo lukea, että Suomen ”työvoimapula” on varsin valikoivaa laatua. Todellinen kysymys siis on, miten suomalaiset saadaan tekemään niitä ikäviä töitä, joita olisi tarjolla. Maahanmuutto on vain poliitikon näkökulmasta se helpoin ratkaisu, jonka avulla voidaan jättää äänestäjät rauhaan ”työvoimapulan” kurimuksenkin keskellä.

Ensimmäinen osa ratkaisua olisi muuttaa nurinkurisia asenteita: työtä pitäisi arvostaa enemmän kuin opiskelua. Akateemiset oppiarvot eivät tee kenestäkään sankaria, ahkera työ esimerkiksi luudan-, tai lapionvarressa tekee.

 

47 Responses to Työvoimapulaa vai tyhmyyttä?

 1. Sampo Terho sanoo:

  Lisättäköön vielä, että lähiaikoina minun on tarkoitus esittää aiheesta laajempi lehtiartikkeli, jossa on tarkempia numerotietoja.

 2. touko-eno sanoo:

  Kyllä siivoojia jne… saadaan lisää, jos palkkoja nostetaan. Eli kysyntä ja tarjonta. Halppistuonti ulkomailta sotkee tämän palkkoja säätävän mekanismin.

 3. iitsi sanoo:

  Terho, muuten hyvä kirjoitus mutta huomauttaisin että suuret ikäluokat taitavat jo pitkälti olla eläköityneitä. Ainakin omalla työpaikallani on enää pari niihin kuuluvaa mohikaania. Muistaakseni suurin ikäluokka on -45 syntyneet, ja heistä käytännössä loputkin jäävät eläkkeelle ensi vuonna. Työvoimapulaa ei ole ollut suuremmalti havaittavissa, paitsi että hyvistä, osaavista, ahkerista ja luotettavista työntekijöistä on aina pulaa; mutta siinä on kohtaanto-ongelma: kyllä Suomen nykyisessäkin työvoimareservissä on sellaisia ihan kohtalaisen paljon.

  Työvoimapula näyttää olevan samanlainen ongelma kuin tietotekniikka-alan vuosi 2000-ongelma oli aikanaan: kova kouhotus etukäteen mutta kun pelätty hetki koitti, mitään ei tapahtunutkaan. Ei yhtään mitään.

  Huoltosuhdeongelma on tietenkin olemassa, mutta nuo mainitsemasi ratkaisukeinot kyllä melko varmasti riittävät siihen. Huono huoltosuhdehan merkitsee lähinnä alhaisempaa elintasoa kuin mihin muuten oltaisiin ylletty.

 4. Sampo Terho sanoo:

  Touko-eno – näinhän se on, maahanmuuton kannatus perustuu etenkin oikeistossa lähinnä tuohon halpatyövoiman toiveeseen.

  iitsi – tuokin on totta, suuret ikäluokat ovat jo paljolti eläkkeellä, eikä Suomi silti ole romahtanut. Suurin ongelma työvoiman suhteen ovat nämä tietyt alat, jolle ei Suomesta löydy halukkaita tekijöitä – siis ei se, ettei tekijöitä periaatteessa riittäisi.

 5. Marko M. Ojanen sanoo:

  Monissa yliopistoissa kesätauko kestää jopa neljä kuukautta. Opintoja voisi tiivistää erityisesti kesäajan osalta. Kesätöitä ei kaikille kuitenkaan ole tarjola.

 6. Janne sanoo:

  Niin kuin on edellä todettu. Pula on halpatyövoimasta.

  Sitä ei ole paljon äänen uskallettu sanoa, mutta maahanmuutto on osittain jopa lisännytkin Helsingin halpatyövoimapulaa. Tämä johtuu siitä, että työssäkäyvillä ei ole enää juurikaan mahdollisuutta saada kaupungin vuokra-asuntoa. Tämän johdosta asuinkustannukset ovat Helsingissä kavaneet jo vähän liian suuriksi pienituloisille palkansaajille. Erityisen kovasti tämä iskee perheisiin jolla on pienet tulot, mutta tarvitsevat ison asunnon.

 7. Hajalla sanoo:

  Työurien pidentämisestä puhuttaessa usein osoitetaan yliopisto-opiskelijoita, joiden opintoura tuntuu pitenevän turhankin pitkäksi, mutta samalla unohdetaan, että useat, elleivät peräri useimmat, joutuvat käymään töissä rahoittaakseen opintonsa ja elämisensä. Tämä tarkoittaa, että he ovat jo työelämässä. Ehkä eivät koko päivätyössä, mutta useat tekevät 80%:n työsopimuksen. Tämä tarkoittaa, että työtä kyllä tehdään jo, mikä osaltaan taas hidastaa valmistumista. Mieluummin hakisinkin keinoja juuri sen päivärahalla tai työttömyyskorvauksilla elävän porukan työllistämiseen. Henkilökohtaisesti uskon, että esim. 500 päivän ansiosidonnainen ei houkuttele monellakaan alalla työskentelevää hakemaan edes työtä. Lisäksi pitäisi miettiä tarkemmin mille aloille ihmisiä koulutetaan, ettei maisterit päätyisi suoraan kortistoon valmistumisensa jälkeen.

 8. Kazakstan sanoo:

  Kannattaa myös pitää yllä suhteellisuudentajua. Suomessa tilanne on vielä aika hyvä. Otan tähän lainauksen:

  ”Sitäkin voidaan pohtia, kuinka vakava ongelma hitaasti mutta tasaisesti vähenevä väestö oikeastaan on. Tämänhetkisten väestöennusteiden mukaan väkilukumme laskisi alle viiden miljoonan vasta vuonna 2050. Monessa muussa Euroopan maassa syntyvyys on huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa ja ongelmat polttavammat. Vielä nyt ikärakenteemme on Euroopan parhaimpia sikäli, että vanhusten osuus väestöstä on maanosan alhaisimpia ja työikäisten osuus taas kohtalaisen suuri.” (Jokinen&Saaristo 2006, 197)

 9. Ville sanoo:

  Yksi huomioon otettava seikka jota olen miettinyt paljon. Jos silloin 80 luvulla oltaisiin satsattu lapsiperheisiin, oltaisiin nyt hyvällä pohjalla. Kunnon tuet lapsiperheille eivät olisi menneet hukkaan, sillä tällä hetkellä kyseiset lapset olisivat maksamassa tukirahojaan takaisin verojen muodossa. Ilmeisesti lapsiperheiden tukeminen kunnolla on päättäjille liian hidas tapa parantaa huoltosuhdetta. Nyt alkaa olla jo liian myöhäistäkin, sillä pian olisi lapset ja vanhukset huollettavina, eikä ketään joka huoltaa.

  Lapsien saaminen on vieläkin monella työpaikalla mahdotonta, ilman että se haittaa urakehitystä. (etenkin naisilla)

  Itse sain karvaasti kokea opiskeluaikana että yhteiskunnan tuet pienenivät lapsen saannin jälkeen, kun molempien asumislisät muuttuivat yhteiseksi asumistueksi, joka oli pienempi.

  Nyt, työelämässä kahden lapsen isänä olen saanut havaita että sitä mukaa kun tuloni kasvavat rokottaa yhteiskunta tuistaan. Käytännössä näyttää siltä että vaimon on pakko mennä töihin, ja lisälapsia ei saa tehdä, jos aikoo pitää elintason naapurin tasolla. Nähtäväksi jää tuleeko lisää lapsia, mutta jos tulee olen hyljeksitty ”köyhä” lapsilisillä elelevä, vaikka käyn töissä, ja vaimoni hoitaa tulevia hoitajiamme ja veronmaksajia.

  Mielestäni järkevä tapa hillitä väestönkasvua ei ole se, että me suomessa asuvat lopetamme lisäänytmisen, ja haalaamme muualta väen lisääntymään tänne. Väestönkasvua pitäisi hillitä siellä missä sitä tapahtuu.

  Tiivistettynä yhteiskuntamme ikävääristymä johtuu siitä että ennen lapsien saamista tulee elämä pedata ”täydelliseksi” työpaikkojen asunnon yms. osalta. Niinpä monelta jää lapset saamatta, vaikka tosiasia on, että perheessä kun perheessä on nykyään paremmat edellytykset lapsen hoitamiseen verrattuna vaikka sadan vuoden takaiseen aikaan.

 10. Eno Asunnot sanoo:

  […] Sampo Terho » Blog Archive » Työvoimapulaa Vai Tyhmyyttä? […]

 11. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 12. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 13. flash games sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 14. … [Trackback]…

  […] There you will find 62822 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 15. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 16. … [Trackback]…

  […] There you will find 75220 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 17. cheap tires sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 18. coconut oil sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 19. Sex Toys sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 20. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 21. luottoa sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 79522 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 22. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 23. … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 24. lorem ipsum sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 25. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 26. … [Trackback]…

  […] There you will find 67777 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 27. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 28. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 29. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 30. Book of Ra sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 31. complete info sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 65274 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 32. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 33. learn more sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 79470 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 34. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 35. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 36. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 37. … [Trackback]…

  […] There you will find 78042 more Infos: sampoterho.net/?p=498 […]…

 38. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=498 […]…

 39. Homepage sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 40. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 41. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 42. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 43. Michigan sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 44. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 45. Porr sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=498 […]…

 46. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=498 […]…

 47. Ma oggi, con una sposa a sorpresa maniera corrispondente strato di nozze che ha fiducia abbastanza per lasciare la cerimonia le scarpe seguono da vicino l’andamento del cambiamento.