Kulttuuri yhdistää ihmisiä. Vaikka kulttuurit ovat kautta aikain saaneet vaikutteita toisistaan, muuttuneet ajassa ja uudistuneet, yksi asiaa pysyy: kulttuurin yhdistävä voima. Yhteinen kieli ja tavat mahdollistavat sen, että ymmärrämme toisiamme ja voimme elää yhteisönä. Jo kansallisfilosofimme Snellman ymmärsi aikoinaan, että kieli ei ole vain väline, vaan siihen on sisäänrakennettu koko kansakunnan ajattelu.

Me siniset emme häpeä suomalaista kulttuuriamme, vaan pidämme sitä pienen kansakuntamme arvokkaana voimavarana. Suomen kielen ja suomalaisen kulttuuriperinnön elinvoimaisuudesta on huolehdittava. Samalla huolehditaan kansakuntamme yhtenäisyyden perustasta.

Suomen kielen säilyminen ja kehittäminen on ollut ihmeellinen saavutus, jonka eteen sukupolvi toisensa jälkeen on tehnyt työtä. Nyt suomen kieli on monipuolinen sivistyskieli niin tieteessä kuin taiteessa. Suomen kieli ei saa jäädä kotioloissa käytetyksi kyökkikieleksi. Jos emme itse huolehdi kielestämme, ei sitä tee kukaan muukaan. Suomessa on saatava palvelua suomeksi. Suomenkieliset tuoteselosteet eivät ole itsestäänselvyys, eikä se, että lääkäri puhuisi sujuvaa suomea. Suomenkielinen palvelu on tärkeää myös ravintola-alalla – jokainen suomalainen tuskin osaa kertoa ruokarajoitteistaan englanniksi.

Maahan muuttavien mahdollisuutta sopeutua yhteiskuntaamme on edistettävä, mutta on varottava, että samalla ei muodosteta tilannetta, jossa ulkomailta Suomeen muuttavan ei enää kannata lainkaan opetella suomea. Me siniset kannatamme velvoittavaa suomen kielen opiskelua maahan tuleville opiskelijoille.

Kulttuuri ja sivistys ovat keskeinen osa minuuttamme ja yhteistä kansallista tarinaamme. Kansakuntaa, siis ihmisten yhteisöä, ei voi olla ilman kulttuuria. Kulttuuri on aarre, jota keräämme sukupolvelta toiselle, ja johon jokainen kulttuuria harrastava voi antaa oman osuutensa.

 

3 Responses to Kulttuuri on yhteinen aarteemme

 1. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  Hör det till finsk kultur att diskriminera svenskspråkiga och glömma att svenska ÄR en del an landets kultur? Svaret är NEJ!!!
  Så du lilla smurf, eller rättare sagt pestråtta skall hålla tyst och sticka hem och låsa in dig i källaren och läsa ”pakkoruotsi”.

  Mycket svagt att inte ens svara på svenska en EN fråga i gårdagens debatt.

  Bara bra att engelska blir det språk som gäller inom service, blir billigare så och en nål i ögat åt et fennomaner.

 2. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  Har du tänkt på att man kan leka turist och tala engelska i vardagen i Finland? Man gör då en god gärning för miljön när man inte behöver resa lika mycket. Bara att välja t.ex en italiensk eller thailändsk restaurang 🙂

 3. suomi on kaunis kieli sanoo:

  Suomen kieli on erittäin kaunis kieli.
  Joustava, eläväinen, kirkas kieli.

  Suomi – maailman ainut suomenkielinen maa!

  Meillä suomalaisilla on suuri ja mieluinen tehtävä vaalia ainutlaatuista ja erityisen kaunista suomen kieltämme. Teemme sen ilolla.