Siniset on suomalaisen työn puolue. Me arvostamme ahkeruutta ja haluamme, että suomalaisille jää tekemästään työstä yhä enemmän palkkaa käteen. Tahdomme turvata suomalaiset työpaikat ja yrittäjyyden edellytykset.

Kuluvalla vaalikaudella olemme keventäneet pieni- ja keskituloisen työn verotusta 1,4 miljardilla eurolla. Lisäksi työllisyyden parantamiseksi on tehty määrätietoisia toimia. Työlainsäädäntöä on parannettu, työttömien palveluihin on ohjattu enemmän resursseja, nuorille on perustettu Ohjaamo-konseptilla yhden luukun palvelupisteitä ja itsensä työllistämistä on helpotettu. Ja paljon muuta.

Ei siis ole sattumaa, että juuri sinisen työministeri Jari Lindströmin aikana työllisyysaste on tehnyt ennätysmäisen kasvun 68 prosentista 72,6 prosenttiin. Se tarkoittaa yli 135 000:tta työllistynyttä suomalaista neljän vuoden aikana.

Saavutus on hieno, mutta vain välitavoite. Tulevaisuudessa työllisyysaste on nostettava ensin 75 prosenttiin ja sitten kohti 80 prosenttia, eli pohjoismaista tasoa. Tämä tulee vaatimaan uudenlaista ajattelua: pelkkä sokea luottamus talouden kasvuun tai kansainvälisiin suhdanteisiin ei riitä mihinkään.

Ensinnäkin on saatava osatyökykyiset takaisin työelämään. Tätä tavoitetta siniset ministerit Mattila ja Lindström ovat jo tällä kaudella edistäneet teettämällä selvitystyön osatyökykyisten palvelujen nykytilanteesta. Pitää tietää mikä on rikki, jotta sen voi korjata.

Työllisyystavoite vaatii myös monen ammattilaisen uudelleenkoulutusta. Me Siniset esitämme, että muunto-, uudelleen- ja oppisopimuskoulutusten määrät kaksinkertaistetaan nykyisestä. Siihen sijoitettava raha palautuu takaisin korkeampana työllisyysasteena ja lyhyempinä työttömyysjaksoina.

Me Siniset emme halua romuttaa yleissitovuutta, mutta tiedämme että moni pienyrittäjä on nykysääntelyssä tarpeettoman ahtaissa raameissa. Pienen ja ison yrityksen tilanteissa on valtavia eroja työntekijöiden palkkaamisen suhteen, eivätkä alakohtaiset työehtosopimukset huomioi varsinkaan pienimpien yritysten arkea riittävän hyvin. Paikallisen sopimisen lisääminen pienissä yrityksissä on yksi keskeisimpiä työllisyyttä tukevia toimia. Tästä tarpeesta on voitava keskustella ilman jatkuvasti yllä leijuvaa lakon uhkaa.

Työllisyyden nostamiseksi me näemme erityisen tärkeänä myös sosiaaliturvan ja verotuksen kokonaisuudistuksen, jolla työnteko saadaan aina kannattavaksi. Annoimme viime keväänä oman ehdotuksemme käänteisestä tuloverosta, joka palvelisi etenkin pienituloisia.

Sitä keinoa me emme kannata, että Suomen ovet avattaisiin ulkomaisen halpatyövoiman massamaahantulolle. Me luotamme suomalaisten osaamiseen ja puolustamme suomalaista työtä, sillä uskomme Suomen menestyksen perustuvan laatutyöhön eikä halpatyöhön.

Kun hallitus tällä kaudella teki useita työllisyyttä parantavia ratkaisuja, on oppositiosta kuulunut lähinnä huutoa ja hampaiden kiristelyä – kuten myös uhkailua yleislakolla ja lupauksia, että tulevalla hallituskaudella kaikki aiemmin tehdyt toimet perutaan. Se on hulluutta, mutta mitä muuta voi odottaa? Tiedämme kaikki, että Antti Rinteellä on paljon kokemusta Suomen pysäyttämisestä, muttei lainkaan sen liikkeelle laittamisesta.

Sininen linja on Suomen tulevaisuus, punainen linja on Suomen tuho. Työllisyysasteen nostaminen ei onnistu pelkillä mukavilla keinoilla. Kyseessä on niin tärkeä asia ja niin suuri haaste, että vanhojen puolueiden on oltava valmiit suututtamaan myös omat etujärjestönsä saadakseen Suomeen lisää työtä.