Hallituksen on laadittava vielä tällä vaalikaudella sisäisen turvallisuuden tiekartta, jolla korjataan sisäisen turvallisuuden vakavia resurssipuutteita. Sen pitää kartoittaa poliisin, rajavartioston ja hätäkeskuslaitoksen puutteet ja tarpeet. Tiekartan avulla tehdään toimenpideohjelma, jolla turvallisuusviranomaisten määrä nostetaan turvalliselle tasolle.

Nyt poliisilta jää resurssipulan vuoksi hoitamatta 100 000 hälytystehtävää vuodessa. Äskettäin uutisoitiin Itä-Uudenmaan tilanteesta, jossa suuri määrä rikoksia jää tutkimatta resurssipulan vuoksi.

Poliisilla ei riitä resursseja kaikkeen. Suomessa on tällä hetkellä vähiten poliiseja koko Euroopassa asukaslukuun suhteutettuna. Samaan aikaan meillä on pinta-alaltaan Euroopan viidenneksi suurin valtio. Tämä on täysin kestämätön yhtälö. Se uhkaa vakavasti kansanturvallisuutta ja kansalaisten oikeustajua.

Tämän lisäksi meillä on idässä pitkä EU:n ulkoraja. Rajavartioston resursseja ja henkilökuntaa on vähennetty vuosien varrella niin, että siellä toimitaan kirjaimellisesti äärirajoilla. Samaan aikaan matkustajamäärät esimerkiksi satamissa ja Helsinki-Vantaalla ovat lisääntyneet merkittävästi.

Lännessä meillä on maailman rauhallisin raja. Samalla se on yksi avoimimmista rajoista, mikä tuli karvaasti koettua vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryssä. Itärajalla säilyy rauha, kun Venäjä vartioi sitä omalta osaltaan tehokkaasti. Vuonna 2015 saimme kuitenkin esimakua myös siitä, mitä tapahtuu, jos itäraja alkaa vuotaa.

Nykyresursseilla uudesta maahanmuuttajien vyörystä ei selvitä. Rajavartiolaitosta purettiin, kun idealismi vei voiton realismista.

Hätäkeskusten resursseja ja henkilöstöä on vähennetty, vaikka hätäkeskus on kansanturvallisuuden sykkivä sydän. Ilman hätäkeskusta kukaan ei lähde liikkeelle sinne, missä apua tarvitaan.

Aiemmat hallitukset ovat laiminlyöneet valtion perustehtävän, turvallisuuden ylläpitämisen. Poliiseja on koulutettu jo vuosia liian vähän. Tämän hallituksen toimet poliisien määrän lisäämiseksi ovat olleet askelia oikeaan suuntaan, mutta koska poliisireserviä ei ole, poliisien määrää ei voi lisätä pelkällä lisärahalla.

Siksi nyt tarvitaan tiekartta, jossa selvitetään, missä puutteet ovat suurimmillaan. Sen sijaan, että käydään huutokauppaa siitä, kuinka monta poliisia tarvitaan, tarvitsemme tiekartan, jossa selvitetään, millä alueilla poliisipula on pahin. On selvää, että lisää poliiseja tarvitaan kaupunkikeskusten ulkopuolelle, mutta tarpeita on varmasti myös tiettyjen rikoslajien tutkinnassa.

Siniset ymmärtää suomalaisten huolen turvallisuudestaan ja haastavat muutkin puolueet ilmoittamaan selkeästi, että poliisien ja rajavartioston, samoin kuin koko muun sinivalojoukkueen lisäresurssit hoidetaan – mitkä tahansa puolueet seuraavassa hallituksessa ovatkaan. Jos sisäinen turvallisuus ja kansalaisten turvallisuuden tunne eivät ole kunnossa, yhteiskunta ei kestä.

 

2 Responses to Suomi tarvitsee tiekartan turvallisuuteen

 1. Ylen juttu sanoo:

  Hei siniset! Miksi ette pyydä ulkomaisia datajättejä rakentamaan valvontaverkkoa, johon saataisiin jokaisen suomalaisen puhelin, Ipad, tietokone ja älytelevisio yhdistettyä tähän kyseiseen verkkoon..? Ai niin..
  Silent Partner Group tekee jo tätä..
  Journalistina kysyttiin, saisko tietoa tämän yhtiön toiminnasta.Haminan, Sotkamon ja Tornion kaupungin johtajat olivat allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen yhtiön toimintastrategiasta.. Näin vaalien alla kysyn:”Onko Sampokin laittanut nimen alle?”
  Ehkä tulevaisuudessa saamme toimivan valvontaverkon, jossa ei olisi enää vaalisalaisuuksia. Poliittiset mielipiteet tukahtuisivat jo kodeissa, koska kansalaiset olisivat tietoisia valvonnasta. Tämän kaltainen malli on jo Kiinassa. Hyvää työtä.

 2. Olli sanoo:

  Näin on! Pitäkää Googlen ja Facebookin kaltaiset firmat erossa Suomen kansalaisten yksityisyydestä. Kai te tiedätte, että nämä firmat myy tietoa eniten tarjoavalle..? Se aiheuttaa turvallisuus riskin tämän maan sisällä.
  Ehkä olisi hyvä aiheuttaa keskustelua näinkin vakavasta aiheesta..
  Internetin yksi luojista nimeltään Sir Tim Berners-Lee on aloittanut kamppanijoinnin ja esittää ratkaisuja internetin puolesta, jotta se saadaan pois Googlen ja Facebookin käsistä.. Kannattaa googlata ;D