Itsenäisyys turvaa suomalaisten oikeuden olla suomalaisia. Suomalaisuus, kuten kaikki kansalliset identiteetit, koostuu tietyistä omalaatuisista aineksista kuten kielestä, tapakulttuurista, luonnonoloista, historiasta, myyteistä ja oikeuskäsityksistä. Niiden pohjalta syntyy kansallinen omaleimaisuus, joka kuitenkin jatkuvasti on vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa.

Nimenomaan kieli on kansallisen identiteetin vahvimpia rakennusosia. Suomen kielellä on rikas ja pitkä historia. Nykyään pidetään todennäköisenä, että kantasuomi on saapunut nykyisen Suomen alueelle noin 3000 vuotta sitten. Sitä aiempi uralilainen kantakieli on kenties jopa 6000 vuoden takaa.

Erilliset Itämeren alueen kielet tai murteet alkoivat erottua noin ajanlaskumme alusta lähtien. Suomessa oli 1000 vuotta sitten neljä kantaheimon aluetta eli Varsinais-Suomi, Häme, Karjala ja Savo. Heimojako on myös suomen murrejaon perusta.

Kirjoitetun suomen kielen historia alkaa ennen vuotta 1500 erityisesti kirkollisten tekstien muodossa. Merkittävä käänne tapahtui 1540-luvulla, kun piispa Mikael Agricola julkaisi ensimmäiset suomenkieliset kirjat, eli Aapisen ja Uuden testamentin. 1700-luvulla alettiin enenevässä määrin julkaista muutakin kuin uskonnollista kirjallisuutta ja ensimmäistä suomenkielistä sanomalehteä.

1800-luvun alkupuolelta lähtien Venäjän vallan aikainen autonomia ja samaan aikaan noussut kansallisromantiikka tekivät suomen kielen kehittämisen sekä mahdolliseksi että ajankohtaiseksi. Suomen kielen virallinen asema parani 1800-luvun alkupuolella monella tavalla, ja sitä alettiin käyttää yhä enemmän myös opetuksessa. Kansanrunouden kerääminen osaltaan vahvisti kansallista heräämistä.

Elias Lönnrotin keräämän Kalevalan ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1835. Vähitellen suomen kieli kehittyi sivistyskieleksi ja muun muassa ensimmäiset suomenkieliset väitöskirjat hyväksyttiin vuonna 1858. Venäjän vallan lopulla sortokausien aikana suomen kieli ja suomalainen identiteetti olivat jälleen uhattuina, mutta Suomen itsenäistyminen vuonna 1917 lopetti tämän ajanjakson ja mahdollisti suomen kielen aseman ja suomenkielisen kulttuurin kehittämisen ennennäkemättömällä tavalla.

Suomen kielen säilyminen ja kehittäminen on ollut ihmeellinen saavutus, jonka eteen sukupolvi toisensa jälkeen on tehnyt työtä. Nyt suomen kieli on monipuolinen sivistyskieli niin tieteessä kuin taiteessa. Tätä työtä meidän ei pidä unohtaa, vaan jatkaa tulevaisuuteen. Vastikään mm. suomen kielen lautakunta on esittänyt aiheellisesti huolensa suomen kielen syrjäytymisestä erityisesti englannin kielen paineessa. Siniset ovatkin esittäneet kielipoliittisen toimenpideohjelman laatimista suomen kielen vahvistamiseksi.

Silti mikään ulkoinen uhka ei voi suomen kieltä ja suomalaisuutta syrjäyttää, kunhan vain itse arvostamme omaa identiteettiämme ja kulttuuriamme. Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä, eikä Suomen itsenäisyys taas olisi ollut mahdollista ilman suomalaista identiteettiä. Suomen kieli on meidän suomalaisten yhteinen aarteemme, jonka säilyminen rikastaa samalla koko maailman monimuotoisuutta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

11 Responses to Suomen kieli on itsenäisyyden perusta

 1. Olavi Koskela sanoo:

  Samaa mieltä siitä, ettei joidenkin mainostoimistojen hölömölöcopyjen tai tollotoimittajien tönkköenglanti ole todellinen uhka suomen rikkaalle kielelle. Eikä uhka ole myöskään tuo pakkoruotsi, vaikka sen ylläpitoon poltetaan täysin suhteettomasti varoja. Sen sijaan huolimaton ja veltto kielenkäyttö, mikä on ominaista kaikenkarvaisille toimittelijoille, ja se, että kielenhuoltajat tyynesti hyväksyvät kaiken mökellyksen siihen puuttumatta, voi ollakin jonkinlainen uhkatekijä. Yksi viimeisimpiä syöpäpesäkkeitä tässä suhteessa on esimerkiksi verbin ’pystyä’ liukuminen apuverbimäiseen suuntaan.

 2. suomi nousuun sanoo:

  Suomen kieli on suomalaisuuden kivijalka.

  Suomen kielen tunteja tulisi lisätä kouluissa.

  Pakkoruotsi pois ja osa näin vapautuvista tunneista suomen kielelle, osa valinnaiselle vieraalle kielelle.

  Virkamiespakkoruotsi ehdottomasti pois.

 3. kansalainen Leinonen sanoo:

  ”Silti mikään ulkoinen uhka ei voi suomen kieltä ja suomalaisuutta syrjäyttää, kunhan vain itse arvostamme omaa identiteettiämme ja kulttuuriamme.”

  Sitten sopisi ministerinkin kunnioittaa kieltä ja kulttuuria kulttuuriministeriksi kun on sattunut lipsahtamaan.

  Tämä ministerin vaalisloganikseen lanseeraama sanakummajainen ”kansanturvallisuus” ei ole yhdyssana kotimaisten kielten keskuksen kielitoimiston mukaan.
  On surkeaa, jollei muuta mahdollisuutta erottua sanomallaan ole kuin loukata ja raiskata omaa äidinkieltään.

  Tuo ilmiö on tietysti tuttu persukentällä laajemminkin; siellä ei juuri kielioppisääntöjä kunnioiteta. Se on sitä kummallisempaa kun tällä porukalla on tapana julistaa itsensä ainoaksi isänmaalliseksi joukoksi ja omia koko isänmaa itselleen. Ja sitten ei osata edes kirjoittaa!

  Isänmaata kunnioitetaan äidinkieltä raiskaamalla! Sitä en ihmettelemästä lakkaa.

 4. suomi nousuun sanoo:

  Pilkun viilaajia riittää, näitä, joilla ei näytä paljoa muuta sisältöä olevan kielipolitiikassa kuin kirjoitusvirheiden etsiminen toisten teksteistä.
  Kansalainen Leinonen ei ole ainut laatuaan.

 5. SIELUN MYYJÄISET sanoo:

  Joo hienoa Joo, säilytetään identiteettimme ja esitetään isänmaallisia sanomalla niin.. Samanaikaisesti ulkomaiset datajätit rakentavat keskuksia ympäri Suomea ja myy SUOMEN KANSALAISTEN METADATA TIEDOT ENITEN TARJOAVALLE!! LOPETETAAN NYT TÄMÄ LÄSSYTYS JA ALETAAN PUHUA ASIOISTA OIKEILLA NIMILLÄ!! Sääliksi käy hallinnon vanhukset, jotka naiviudessaan myy seuraavien sukupolvien yksityisyyden omassa AHNEUDESSAAN!! KIITOS PIIPITTÄVILLE SINISILLE, JOTKA ON HILJAA EIKÄ USKALLA PUHUA OIKEISTA ASIOISTA! Tällä menolla ei ääniä Tipu 😀

 6. kansalainen Leinonen sanoo:

  Eipä tässä tarvitse mikään erityinen pilkun viilaaja olla, hyvä ”suomi nousuun”. Suomi muuten kirjoitetaan Isolla S:llä. Jos et ole sattunut tietämään.
  Voisit ihan kunnioituksesta isänmaata kohtaan ottaa tämän huomioon.

  Tuollainen hälläväliä-asenne kirjoitettuun tekstiin on ominaista tälle persuporukalle, sitä ei voi olla huomaamatta.
  Se ikään kuin syväkuuluu persuismiin.

  Mutta edelleen vain jaksaa ihmetyttää, että ainoiksi isänmaan rakastajiksi itseään mainostavat noin raskaasti halveksivat äidinkieltään.

 7. Uusi viini laitetaan uusiin leileihin :D sanoo:

  Hienoa sanomaa, jossa on itua, mutta mitä Sampo on mieltä Kelan uudesta kohdennetusta ja kalliista Facebook mainonnasta, joka toimii propagandana Suomen kansalaisille? Kela siis haluaa kertoa kohderyhmilleen, että miten heidän palvelujaan voi käyttää tietyissä elämäntilanteissa, mutta jos korkeakoulutettu suomalainen saa jatkuvasti Kelalta mainoksia maahanmuuttajasta, joka oli kotimaassaan lääkäri, mutta täällä ei saa töitä ja nyt Kela auttaa. Sanoma on tietenkin ok ja kyseisiä henkilöitä pitää auttaa, mutta Kela käyttää kymmeniä tuhansia euroja veronmaksajien rahoja vääriin kohdennetuihin mainoksiin. Tiedät varmaan paljonko Facebook mainokset maksaa..? Noh, vastapuolelta löytyy tähänkin joku monimutkainen selitys ja te ette tee asian eteen yhtään mitään, koska olette pudonneet teknologian kehityksestä jo ajat sitten. Tiedustelulain puoltaminen todistaa sen..Kiitos siitä… :DD

 8. Kiitos GCM- sopimuksesta sanoo:

  HEI SAMPO! ISO KIITOS, KUN ANNOITTE SEURAAVALLE HALLINNOLLE MAHDOLLISUUDEN LUODA HALPATYÖMARKKINAT. YHTIÖMME KIITTÄÄ SINISIÄ, JOTKA ISÄNMAALLISESTI EDISTÄÄ GLOBALISMIA KOKOOMUKSEN JOHDOLLA! 🙂

 9. Oi kallis Suomenmaa sanoo:

  Enää neljä kuukautta ja kaksi päivää ja koko uuvattilauma jää Suomen poliittiseen historiaan irvokkaimapana petoksena, mitä tässä maassa on koskaan ennen nähty.

 10. 1984 sanoo:

  Mikä tämä naurettava Tavio keskustelu oli? Tottakai eduskunnassa voi vertauksia tehdä! Historiassa nyt ja aina tapahtuu se tosiasia, jos valtaa annetaan liian harvojen käsiin, niin silloin syntyy täysin todellisuudesta irtaantunut puolue eliitti. Kyllähän Soinikin joskus aikoinaan vertasi EU:ta Neuvostoliittoon karvalakkineen päivineen! Osallistuit, kuin koulukiusaaja Taviota vastaan ja vielä populisti demari Lindmanin kanssa! xD Nykyajan politiikka on suoraan kirjasta 1984. Täysin mahdoton sanoa, että oletteko globalismi myönteinen Kokoomus vai joku muu! Ihan kuin kukaan siellä puolueessa ei edes yritä erottua joukosta! Iso virhe on lähteä riitelemään persujen kanssa. Tosin sitä jotkut toivoo 😀

 11. Orwellin maailmassa siat hallitsevat sanoo:

  Mitä mieltä olet Kiinan uudesta valvonta ja pisteytys järjestelmästä? Netflix sarja nimeltään Black Mirror teki aiheesta yhden todella mielenkiintoisen jakson ja kuvaili kuinka kauhealta se voisi näyttää. Suosittelen katsomaan.. Jakso on helppo löytää, jos googlettaa. Nyt Vanhanen matkustaa Kiinan eurooppalaisen ajatuspajan kanssa, missä hallitsee tämä yksipuolue järjestelmä. Ihaileekohan ”lautakasa” Vanhanen Kiinan uutta kansalaisiin kohdistuvaa pisteytys järjestelmää, jota toteutetaan Googlen avustamana. Jokaisen kiinalaisen puhelin, ipad, televisio ja tietokone on kytketty Kiinan hallinnon verkkoon. Tätä hallintaa Vanhanen ja epämääräiset kumppanit varmaan ihannoi ja arvostaa.. Mitä mieltä sinä olet tällaisesta totalitarismista ja Orwelin kaltaisesta järjestelmästä?