Sinisten ministeri Pirkko Mattilan tilaama selvitys ansiosidonnaisen laajentamisesta julkaistiin perjantaina. Selvityshenkilö Kotamäen raportti esittää selkeitä vaihtoehtoja siitä, miten ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha voitaisiin ulottaa koskemaan kaikkia palkansaajia. Lisätietoa selvityksestä löytyy täältä.

Kymmenet tuhannet työttömät jäävät ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka joutuvat veroina ja työttömyysvakuutusmaksuina maksamaan siitä. Se on huutava vääryys, joka pitää korjata. Toivottavasti selvitys aloittaa laajan kansalaiskeskustelun siitä, miten tämä heikoimmassa asemassa olevien työttömien asemaa parantava tärkeä uudistus tulisi mielekkäästi toteuttaa.

Kuitenkin ensimmäisenä keskustelun aloittanut ay-eliitti on odotetusti jo antanut hankkeelle tyrmäävän palautteen erityisesti SAK:n taholta. Samoin SDP:n Antti Rinne ilmoitti välittömästi vastustavansa uudistusta.

Edunvalvontajärjestöjen asennoituminen on suoraan sanottuna sairas, kun ne käyvät oman järjestöetunsa nimissä vastustamaan heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanteen parantamista. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei makseta siksi, että edunvalvontajärjestöt saisivat siitä sisäänheittotuotteen hankkia uusia jäseniä, vaan jotta kansalaisten turvallisuus olisi parempi.

Ilmiselvästi edunvalvontajärjestöt ajavat vain omaa etuaan, eivätkä työttömän. Sinisten mielestä ansiosidonnainen työttömyysturva on ehdottomasti muutettava riippumattomaksi liitto- tai kassajäsenyyksistä. Onneksi me emme elä yhteiskunnassa, jossa väliinputojien auttamiseen täytyy kysyä lupa itsekkäiltä edunvalvontajärjestöiltä.

Vai elämmekö sittenkin? Löytyykö Suomesta joku niin selkärangaton poliitikko, että hän kieltäytyy edunvalvontajärjestöjen painostuksen takia auttamasta heikossa asemassa olevia?

No sellainenhan löytyi heti sosialidemokraattisen puolueen johdosta. Antti Rinne ilmoitti välittömästi jo eilen vastustavansa uudistusta ja intoutui lausumaan muutakin paljastavaa. SDP:n omassa lehdessä Demokraatissa Antti Rinne arvioi tuoreeltaan, että Siniset pyrkii ehdotuksellaan yksinkertaisesti heikentämään ay-liikkeen voimaa. Hänen mukaansa SDP haluaa turvata hyvinvointivaltion ja reilut pelisäännöt työelämässä, ”jotta kaikissa keskusjärjestöissä jäseninä olevat ihmiset pärjäävät”.

Pysähdytäänpä hetkeksi tähän lausuntoon. Pääministeriehdokas ja gallupjohtaja ilmoittaa siis nyt julkisesti, että hän haluaa kehittää hyvinvointivaltiota ja työelämän pelisääntöjä siten, että kaikki ay-liikkeen jäsenet pärjäävät. Eikö hieman parempi tavoite olisi, että kaikki suomalaiset pärjäävät, eivätkä ainoastaan keskusjärjestöjen jäsenet?

Antti Rinne on ay-eliitin sorminukke. Hänet vaihdettiin aikanaan Jutta Urpilaisen tilalle vahvistamaan ay-eliitin valtaa, ei parantamaan suomalaisten elämää. Se on hänen tehtävänsä ja tarkoituksensa, ja on äänestäjän kuluttajansuojan kannalta hyvä, että hän yhä vähemmän peittelee tätä itsestäänselvyyttä.