Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin – edunsaajiin ja väliinputoajiin. Edunsaajia ovat työttömyyskassoihin kuuluvat. Heillä on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työssäoloehtojen täyttyessä. Sitä vastoin kassoihin kuulumattomat väliinputoajat eivät pääse ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, vaikka työssäoloehdot täyttyisivät.

Jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan (94,5 %) etuuksista kustantaa valtio verotuksen kautta sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksun muodossa.

Kassoihin kuulumattomat siis rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy. He maksavat vakuutuksesta, jonka edunsaajia ovat muut. Tähän on tultava muutos ja siksi esitin jo keväällä, että ansiosidonnainen pitää laajentaa kaikille palkansaajille kassa- ja liittojäsenyyksistä riippumatta.

Sininen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila käynnisti selvityksen ansiosidonnaisen laajentamisesta. Selvityksessä tarkastellaan mitä ansiosidonnaisen laajentaminen maksaisi ja mitä se käytännössä tarkoittaisi niin työttömän itsensä kuin koko järjestelmän kannalta. Selvitys on nyt valmistunut ja julkaistaan perjantaina.

Toivon, että Keskuskauppakamarin johtavan ekonomistin, VTT Mauri Kotamäen laatima raportti saa paljon lukijoita, ja että siihen suhtaudutaan ennakkoluulottomasti. Toivottavasti kaikki puoluejohtajat ovat vastaisuudessa valmiit sitoutumaan siihen, että heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilannetta parannetaan, ja ansiosidonnaisen laajentaminen otetaan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Erityisesti vasemmisto on tähän saakka ollut haluton uudistukseen, koska sosialistipuolueita ohjaava ay-eliitti pitää ansiosidonnaista työttömyysturvaa jonkinlaisena sisäänheittotuotteena, joka ohjaa palkansaajia liittymään liittoihin. SAK vastustikin keväällä äänekkäästi Sinisten ehdotusta. Nyt on aika hylätä edunvalvontajärjestöjen itsekkäät vaatimukset ja ajatella suomalaisten etua.

Olen puhunut viime aikoina useassa yhteydessä kansanturvallisuudesta. Kansanturvallisuuden osa on arjen turvallisuus. Toimiva työttömyysturva on keskeinen osa kansalaisen luottamusta siitä, että hän selviytyy ja pärjää elämän eri tilanteissa. Siksi myös ansiosidonnaisen laajentaminen koskemaan kaikkia palkansaajia olisi kansanturvallisuutta parantava teko.

 

10 Responses to Selvitys ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta valmistuu

 1. sama kaikille sanoo:

  Hyvä ehdotus tämäkin sinisiltä.

  Kaikille samanlainen työttömyysturva – se on ainut järkevä toimintatapa.

 2. kansalainen Leinonen sanoo:

  ”Hyvä ehdotus tämäkin sinisiltä.
  Kaikille samanlainen työttömyysturva – se on ainut järkevä toimintatapa.”

  Kukapa tuota on estämässä – muut kuin nämä sinisiksi itseään kutsuvat persut?! Jokaisellahan on ainakin toistaiseksi lupa liittyä työttömyyskassoihin ja ansaita muutaman euron jäsenosuudellaan tuota ansiosidonnaista. Kassoja sitä paitsi on sekä noiden kirottujen liittojen yhteydessä että myös yksityisiä, joten valinnanvaraa siinäkin on tarjolla.

  YLE:n aamun uutisissa vain taisi ministeriltä lipsahtaa vahingossa tämän tämänkertaisen kouhotuksen pääosoite: hänen sanomansa mukaan ”kaikille kuuluu samanlainen työttömyyskorvaus riippumatta siitä kuuluuko hän liittoihin tai kassoihin”.

  Ammattiliitot eivät maksa senttiäkäään kenenkään työttömyyskorvauksia. Niiden maksuun osallistuvat vain työttömyyskassat.

  Tämän nyt olisi luullut ministerinpallilta kailottavan ihmisen tietävän – olkoon sitten vaikka siniseksi itseään kutsuvat pesunkestävä persu.

  Noloa.

 3. Sinikka sanoo:

  Erittäin hyvä selvitys, Sampo. Toivottavasti menee eteenpäin, sillä tämähän toisi tasa-arvoa sinne työttömien asioihin. Ei ay-eliitin herruus voi jatkua loputtomiin. Ja liitothan potkaisee työttömän joka tapauksessa yhteiskunnan harteille, kun liiton velvollisuus maksaa päivärahaa loppuu.

  Demarit mekastaa aina työministerille, ettei voi olla kaksia työmarkkinoita. No ei kyllä voi olla kaksia työttömyysmarkkinoitakaan.

 4. Nöyristelyä ja hyssyttelyä. sanoo:

  Joo no, mites nämä ulkomaiset kaivosyhtiöt Suomessa? Mites tämä asia vaikuttaa meidän järjestelmään? Niin.. Onko näihin asioihin mitään järkevää ratkaisua? Tuskinpa vaan, kun asiasta ei käydä edes keskustelua! ;D

  https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/ulkomaiset-kaivosyhti%C3%B6t-ry%C3%B6st%C3%A4v%C3%A4t-luonnonvaramme-%E2%80%93-ymp%C3%A4rist%C3%B6tuhot-j%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t-suomalaisille-veronmaksajille/ar-BBQkKYK?ocid=mailsignout

 5. Hyödyllinen idiootti sanoo:

  Mitäs oot mieltä röyhkeistä Grahn-Laasosen kommenteista ”selvittää mahdollisuuden sitoa lapsilisät rokotusohjelman noudattamiseen”?? Oletteko nyt nöyränä puolueena mukana viemässä perheiden itsemääräämisoikeutta koskien rokotuksia? Eli halutaanko Suomeen lisää H1N1 kaltaisia tapauksia..

 6. kansalainen Leinonen sanoo:

  Totta kai, hyvä Hyödyllinen idiootti, tämä ministeri nyökkäilee kaikelle kunhan hallituspalli pyllyn alla säilyy. Hallituksessahan pitää nyt olla ”kun sinne kerrankin on päästy”.

  Sitä paitsi tämä kaveri on itse ottanut nimiinsä pakottaa kaikki työttömät työttömyyskassoihin. Mahtaako hankkeissa olla itsellä perustaa sellainen poliittisen tähdenlennon kadottua mustaan aukkoon mahdollisesti?

 7. Sinikka sanoo:

  Sulle Hyödyllinen Idiootti: Grahn-Laasonen ei tule sitomaan kenenkään lapsilisiä mihinkään rokotusohjelmaan. Kaikkea sinä uskotkin. 🙂

 8. Sinikka sanoo:

  Kansalainen Leinonen: Tule sinäkin Sinisiin, niin tulee parempi mieli ja loppuu nuo höpöjutut. Sampo ei pakota ketään mihinkään kassaan, vaan haluaa laajentaa saman työttömyysturvan koskemaan myös liittoihin kuulumattomia. Näin ymmärrän asian.

 9. kansalainen Leinonen sanoo:

  Sinikka, jos sattuisi joskus houreissa tulemaan tuollainen mahdollisuus mieleen jotta liittyisi jotenkin sinipersujen liepeille, sinun kommenttisi kyllä karkottavat oitis moiset ajatukset.
  Sen verran mainio vastapropagandisti persuille olet!
  Jatka samaan malliin – johan sinua itse pomokin näytti kiittelevän!

 10. Pitkänäköinen sanoo:

  Sinikan kannattaisi lukea Laasosen selvitys pyyntö, joka on Kokoomuksen ajama hanke. Tämän voit lukea Hesarista.