Suomi on korporatistinen maa, jossa suuryrityksillä ja etujärjestöillä on perinteisesti ollut laaja rooli päätöksenteossa. Paitsi kolmikannalla, myös muilla etujärjestöillä ja jopa yksittäisillä suuryrityksillä on ollut perinteisesti merkittävä rooli lainsäädännössä. Eikä vain työmarkkina-asioissa, vaan kaikessa lainsäädännössä.

Eräs esimerkki tällaisesta takavuosilta on Lex Nokia, jossa lainsäädäntöä muutettiin yhden yrityksen tarpeisiin. Lakia ei lopulta edes koskaan sovellettu, mutta sen voimaantulo oli osoitus siitä, minkälaista valtaa suuryritykset vanhojen puolueiden Suomessa käyttävät.

Suuryritysten suuri valta ei ole ihme. Yli tuhat henkeä työllistävissä yrityksissä on töissä neljäsosa kaikista Suomen työntekijöistä ja kymmenen suurinta yritystä tuottaa yksin jopa 7% Suomen bruttokansantuotteesta. Suomen kymmenen suurinta vientiyritystä taas vastaavat jopa kolmasosasta koko maan tavaraviennistä. Suuryrityksillä on siis erittäin suuret taloudelliset resurssit.

Pääosa uusista työpaikoista syntyy kuitenkin pieniin yrityksiin. Kymmenen suurimman yrityksen työllistämien ihmisten määrä on itse asiassa vain pudonnut viime vuosina, koska kansainväliset jättiyritykset siirtävät herkästi toimintaansa ja työpaikkoja sinne, missä taloudellinen hyöty on suurimmillaan.

Pienyritykset ovat Suomen talouden rattaiden rasva ja dynamiikan luoja. Niissä työllistetään suomalaisia ja niistä toivottavasti kasvaa joskus uusia suuryrityksiä. Kilpaillessaan suuria korporaatioita vastaan ne tarvitsevat kuitenkin apua. Suuryritykset pärjäävät kyllä itsekin, mutta pienet yritykset tarvitsevat pientä tukea päästäkseen kukoistamaan.

Siksi Sinisen yrittäjyysohjelman sininen lanka on pienyrittäjän aseman parantaminen. Me haluamme ottaa käyttöön pienet ensin -periaatteen, jonka mukaan kaikessa lainsäädännössä huomioidaan paremmin nimenomaan pienten yritysten asema. Suuryritysten lobbarit ovat lainsäätäjien pöydässä muutenkin.

Haluamme, että julkinen sektori velvoitetaan paremmin huolehtimaan pienyritysten eduista kilpailutuksissaan sekä ottaa Suomen EU-puheenjohtajakauden teemaksi pienyritysten säätelytaakan keventämisen Euroopassa.

Nyt suurin osa julkisista kilpailutuksista valuu suurille yrityksille ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysalaa hallitsee muutama jättiyritys. Usein syy tähän on jo kilpailutuksen suunnittelussa. Jos kilpailutettavat kokonaisuudet ovat valtavan kokoisia, niihin voi osallistua vain jättimäiset yritykset. Kilpailutusten pilkkominen osiin parantaa pienyrittäjän asemaa.

Otetaan esimerkiksi koulukyydit. Kunnan kannalta helpointa olisi kilpailuttaa kaikki koulukyydit kerrallaan. Näin yhdellä sopimuksella ja hinnalla saadaan hoidettua kaikki kyydit. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että kilpailutukseen osallistuvalla yrityksellä pitää olla resurssit järjestää ehkäpä satoja kuljetuksia joka päivä.

Jos kyydit kilpailutettaisiinkin esimerkiksi koulu kerrallaan, kilpailutukseen voisi osallistua myös pienet yritykset. Kunnan kannalta tämä olisi hankalampaa ja aiheuttaisi varmasti jonkin verran lisäkuluja hankintaosastoille, mutta kyse on tärkeästä arvovalinnasta, johon on löydyttävä rahaa.

Sininen tulevaisuus on pienyrittäjän puolue. Muita yrittäjyysohjelmamme teemoja ovat mm. yrittäjien eläkejärjestelmän kehittäminen, myöhennetty progressiivinen yhtiöverotus (eli ns. Viron kaltainen yritysveromalli) ja arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostaminen.

 

5 Responses to Pienet yritykset etusijalle

 1. Pentti Levola sanoo:

  Pitkän uran metallialan pienyrittäjänä on aina ennen vaaleja ollut murheellista seurata puolueiden lupauksia pienyrittäjien toiminnan parantamiseksi, teot vaalien jälkeen on yleensä ollut minimaaliset. Varsinkin punavihreä siipi on ammattiyhdistysliikkeen kanssa ikeenä toiminnassamme. Tämä nähtiin taas kun hallitus yritti parantaa irtisanomissuojan päivittämistä pienyrityksissä tälle vuosituhannelle. Pelonsekaisin tuntein odotan mikäli Antti Rinteestä tullee pääministeri, silloin ALV ym. veroluontoiset maksut ovat jyrkässä nousussa.

 2. Hieno poliittinen lupaus.. sanoo:

  Eli veroleikkaus auttaisi pienyrittäjiä, mutta ei rikkaita. Hyvää puhetta, mutta miten olet tutkinut 5 G verkon vaikutuksia ihmisiin..? Pidätkö mikroa jatkuvasti päällä…? No tuskin kiinnosta. Peruspoliitikko kysäisee varmaan kahvitauolla lobbarilta ”onko taajuus vaikutuksia tutkittu biometrisesti, koska jotain puolueettomia tutkimuksia ei pahemmin esiinny”. Tai no ei jaksa ajatella.. Kaikki firmat tekee pelkkää hyvää raha mielessään. Ajattele vain rahaa ja mainetta niin kansa kiittää hyvästä olosta..:D

 3. Paha rahoittaa, kun hyvät ihmiset eivät tee mitään!! sanoo:

  Niinpä, isot yritykset ajaa globalismia, jotka yrittää viedä valtioiden itsemääräämisoikeuden. Osittain tämä on jo tapahtunut poliitikkojen avustamana. Silti te lobbaatte Elisaa ja muita Internet jättejä luomaan 5g verkon, josta on jo satoja tutkimuksia sen haittavaikutuksista. Naivismi ja rahanahneus ohjaa teidän laitosta.. https://ehtrust.org/scientific-research-on-5g-and-health/

 4. SmurffiGoHome sanoo:

  Vaarallinen mobiilisäteily? Käyttä foliohattu
  https://www.quirkbooks.com/post/worst-case-wednesday-how-make-effective-tinfoil-hat

 5. Hyödyllinen idiootti sanoo:

  Ihan kuin Sinisten omat lobbarit puolustelee 5G:tä kirjoittamalla Pikku tekstiä! Hyödylliset idiootit! 😀 Totisesti, hallinnossa on vanhuksia, joilla ei ole mitään käsitystä teknologiasta 😀