Ruotsi on toiseksi suurin suomea puhuvien kotimaa. Silti siellä suomen asema on heikko. Ruotsi ei nimittäin järjestä suomenkieliselle vähemmistölleen edes omien lakiensa – saati kansainvälisten suositusten – edellyttämää kielenopetusta. Euroopan neuvosto onkin huomauttanut Ruotsia aiheesta toistuvasti. Tuorein huomautus tuli kesällä.

Ruotsissa asuu laskutavasta riippuen jopa 700.000 suomalaistaustaista ihmistä, jotka ovat enemmän tai vähemmän integroituneita ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Joukko on moninainen ja juontaa historiansa ainakin 1400-luvulle.

Ruotsissa on vuonna 1999 voimaantullut vähemmistölaki, jossa suomenkieliset tunnustetaan yhdeksi kansallisista vähemmistöistä, joille taataan palveluita omalla kielellä. Yksi tällainen palvelu on nimenomaan oman äidinkielen opetus.

Ongelma on se, että lakia ei noudateta. Kunnat, joiden vastuulla palveluiden järjestäminen on, eivät käytä rahaa suomenkielisen henkilökunnan palkkaamiseen, koska lain rikkomisesta ei ole asetettu sanktioita. Sekä lainsäädännössä että asenteissa on siis parannettavaa. Euroopan neuvoston suositus minimimääräksi äidinkielen opetusta olisi 3-4 viikkotuntia.

Pääsin eilen kysymään Pohjoismaiden neuvoston kokouksen tauolla Ruotsin kollegaltani, kulttuuri- ja vähemmistöministeri Alice Bah Kuhnkelta, miten hän näkee suomenkielisten tilanteen ja parantamisen. Hänkin jakoi käsityksen, että kielioikeudet toteutuvat tällä hetkellä puutteellisesti ja paikallisia eroja niiden toteutumisessa on runsaasti.

Olen jo luvannut ottaa hallituskumppanien kanssa esille kielipoliittisen ohjelman laatimisen. Suomen kielen lautakunta totesi viime viikolla, että suomen asema on uhattu myös kotimaassa muun muassa tieteen kielenä. Osa kielipoliittista ohjelmaa olisi mielekästä olla myös Ruotsissa asuvien suomenkielisten asemasta huolehtiminen. Ruotsin tulevalta hallitukselta on vaadittava aktiivisia toimia suomenkielisten oikeuksien toteuttamiseksi myös käytännössä.

 

7 Responses to Suomen kielen asemaan Ruotsissa vaadittava kohennusta

 1. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  Där har Suomalaisuuden Liitto något som de verkligen borde stöda och som skall höra till deras intressen. Men intresset från SL har varit istället att motarbeta svenska här i landet.
  Nyligen läste man på finska YLE att engelskan hotar det finska språket. Så det är bara att börja stöda det EGNA språket mer istället för att försöka motarbeta ett svenskan som ALLTID har varit en del av Finland, vilket finskan inte ha varit i Sverige.
  Tro inte att ni smurfar och fennomaner får stöd från svenskspråkiga finländare så länge som vi diskrimineras i detta land. 🙂

 2. Eliitti lahjoi siniset sanoo:

  Tosi kiinnostava juttu… Kaikkia kiinnostaa.. Varsinkin massoja, jotka ei edes tajua koko tekstiä.. Mites GCM- sopimus??? Kommentteja? Tuskin..

 3. Aika kultaa muistot sanoo:

  Teidän selittämät tästä GCM-sopimuksesta muistuttaa EU ja euro keskusteluja. Ne meni jotenkin näin” Eiih tässä mihinkään sitouduta. Harha informaatiota. Eu ei säätele Suomen lakeja” Mites seuraava hallitus aikoo ajaa tätä ”sitoutumattomuutta” Jos vaikka demarit voittaisi?
  Oletteko te edes lukenut tätä sopimusta?

 4. pakkoruotsi pois Suomesta! sanoo:

  Tärkeä kysymys.

  Jos ei Ruotsin kouluissa ole pakkosuomea, niin Suomen kouluissakaan ei saa olla pakkoruotsia!

  Pakkoruotsi on saatava pois suomalaisista kouluista!

 5. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  ingen ”pakkoruotsi” = svenskspråkiga finländare och invandrare inte heller behöver kunna finska, vilket i sin tur betyder att finskspråkiga och särkilt fennomaner inte får servive på finska. Fennomaner förtjänar inte ens skjukvård på eget modermål så länge ni gnäller om ”pakkoruotsi” Ropa ”hurri” i en framtida kristid så befriar vi svenskspråkiga er 🙂
  En god fennoman är en tyst sådan, och en tyst fennoman är en DÖD sådan.

 6. pakkoruotsi pois Suomesta! sanoo:

  Vaikuttaako edellä oleva ”svenskatalandebättrefolk” nimimerkin kommentti vähän vihapuheelta?

  Suruthan voivat ihan vapaasti elää omassa kuplassaan, ei se suomenkielisiä haittaa. Palvelkaa toinen toisianne ja olkaa toki onnellisia keskenänne.

  Suomenkieliset haluavat eroon pakkoruotsista. Surujen palvelemiseen ollaan jo ihan tympääntyneitä.

 7. Ulkopuoliset kirjoitti SOTEN sanoo:

  https://yle.fi/uutiset/3-10499268

  Miten ”Te” selitätte tän urkintalain, joka naamioitiin soten sisään? Alkaa ja on pitkään epäillyttänyt tää SOTE säätö, kun ministeritkään ei tiedä mitä lakiehdotuksia se pitää sisällään!