Tänään jatkuvat AY-eliitin määräämät poliittiset lakot, joiden tarkoitus on tukea demareiden ja erityisesti Antti Rinteen vaalikampanjaa. Mutta entä jos AY-eliitti tosiaan onnistuu puskemaan Antti Rinteen pääministeriksi, kuten aikanaan puski hänet demareiden puheenjohtajaksi? Millaisen hallituksen saisimme? Vai saisimmeko hallitusta ollenkaan?

Jotkut toimittajat ovat kyselleet, mitkä puolueet ovat valmiita tekemään hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa. Tämä kysymys on täysin yhdentekevä. Kysymys, joka todella tulisi kysyä on, mitkä puolueet ovat valmiita tekemään hallitusyhteistyötä Antti Rinteen demareiden kanssa?

Rinne on vastustanut lähes kaikkia tällä vaalikaudella tehtyjä uudistuksia ja säästöjä, ja ehdottanut tilalle lukuisia menolisäyksiä. Veronmaksajille kustannukset hänen lupauksistaan olisivat useita miljardeja euroja vuodessa. On luvattu miljardi eläkeläisille, miljardi koulutukseen, miljardi sosiaaliturvaan. Kauniita ja kannatettavia asioita, mutta kertomatta on jäänyt, mistä rahat otetaan.

Rinne on toki luvannut myös korottaa veroja sadoilla miljoonilla, mutta miljoona ja miljardi eivät ole sama asia. Tietenkin on oletettavaa, että Rinne pettää suurimman osan näistä lupauksistaan välittömästi vaalien jälkeen, jo hallitusneuvotteluvaiheessa. Mutta kukaan ei tiedä mitkä lupaukset.

Ehkä vieläkin isompi ongelma on se, että Antti Rinne on luvannut palauttaa Hakaniemen herroille vallan kävellä kansan valitseman eduskunnan yli ja päättää miten työelämän lakeja säädetään. Hän haluaa tehdä AY-eliitistä käytännössä Suomen eduskunnan ylähuoneen, jolla on vähintäänkin veto-oikeus maamme lainsäädäntöön.

Tämä tarkoittaa, että rakenteellisia uudistuksia ei Antti Rinteen SDP:n kanssa saada tehtyä. Siitä taas seuraa, ettei myöskään saavuteta 75% työllisyysastetta, joka vähintään vaaditaan hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituksen turvaamiseksi.

Hallitusohjelma tietysti viime kädessä ratkaisee yhteistyökumppaneiden halukkuuden, mutta jos Rinteen pohja tulevaksi hallitusohjelmaksi on likimainkaan sama kuin mitä hän nyt vaalien alla äänestäjille myy, seuraavan hallituksen linja käytännössä tuhoaa tämän hallituksen aikaansaaman kasvun ja työllisyyden. Minä ja Siniset eivät ainakaan sellaiseen hallitukseen lähde. Ja luulenpa, että muillakin nykyisillä hallituspuolueilla kynnys on korkealla lähteä purkamaan tämän vaalikauden vaivalla valmisteltuja saavutuksia.

Ilman nykyisiä hallituspuolueita on seuraavallakin vaalikaudella varsin vaikea saada enemmistöhallitusta kasaan. On siksi täysin epävarmaa, että vaikka SDP voittaisi vaalit, pystyisikö Rinne muodostamaan enemmistöhallitusta. Tämän jälkeen vaihtoehto on vähemmistöhallitus tai se, että joku muu kuin Rinne kasaa enemmistöhallituksen.

Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita todella kannattaa tällä hetkellä kysyä: mitkä leikkaukset ja uudistukset Rinne oikeasti aikoo perua, ja mitkä puolueet sen jälkeen suostuvat hänen kanssaan hallitukseen? Rinne tietenkin välttelee vastaamista kaikin keinoin, koska lopputuloksena saattaa paljastua, ettei SDP ole ylipäänsä hallituskelpoinen puolue.