Jos ovat paljon puhutut yritystuet osin tehottomia, niin vielä tehottomampi on Suomen puoluetukijärjestelmä. Puolueiden tukemiseen menevää rahaa pitää pienentää ja suunnata paremmin. Minun on helppo kirjoittaa aiheesta, koska Sininen tulevaisuus ei saa puoluetukea lainkaan.

Tällä hetkellä eduskuntapuolueita tuetaan kolmea reittiä. Ensinnäkin on varsinainen puoluetuki, joka on tarkoitettu poliittisen toiminnan tukemiseen ja puolueiden tiedotustoiminnan sekä viestinnän tukemiseen. Tuki maksetaan puoluetoimistoille ja niillä rahoilla maksetaan mm. kaupunkien keskustoissa olevat toimistot.

Toisena on tuki eduskuntaryhmille. Tällä rahalla eduskuntaryhmät palkkaavat henkilökuntaa, joka päivittäin auttaa kansanedustajia valtiopäivätoiminnassa ja tiedottaa poliittisista päätöksistä.

Kolmas on puolueiden nuorisojärjestöjen ja muiden liitännäisten, kuten ajatuspajojen, saama valtiontuki.

Eduskuntaryhmien saama tuki on hyvin perusteltu. Kansanedustajat tarvitsevat tukea työssään ja asioihin valmistautumisessa. Erityisen tärkeää tämä on oppositiopuolueille, joilla ei ole käytettävissä eri ministeriöiden laajaa virkakuntaa.

Varsinaista puoluetukea voisi sen sijaan hyvin laskea. Tällä hallituskaudella puoluetukea on jo meidän esityksestämme leikattukin, ja leikkauksia täytyy jatkaa myös seuraavalla kaudella. Puoluetuella on taipumus jäykistää puoluekenttää, kun jo olemassa olevat puolueet saavat vaalimainontaansa suuret tuet ja aloittavat puolueet ponnistavat nollasta.

Olemme tehneet Sinisissä politiikkaa nyt reilun vuoden verran ilman puoluetukea. Olemme järjestäneet puoluekokouksen, puoluevaltuuston kokouksia ja tapahtumia ympäri Suomea, luoneet ohjelmia, viestineet niistä ja perustaneet kymmeniä paikallisyhdistyksiä. Ihan samoja asioita kuin ne puolueet, jotka saavat tähän miljoonia veronmaksajien rahaa vuosittain.

Yritystukien ongelmana pidetään sitä, että ne heikentävät innovaatioita. Jos rahalla tuetaan saastuttavaa teollisuutta, saasteiden vähentämisen kannustin katoaa. Puoluetuessa on sama piirre. Kun samat puolueet saavat miljoonien arvosta tukea vaalikaudesta toiseen, tahto uudistaa politiikkaa hiipuu.

Suomalaiset ansaitsevat parempaa poliittista keskustelua. Siksi veronmaksajien maksaman puoluetuen pitäisi tukea faktoihin perustuvaa, hyvää keskustelua. Nyt se käytetään värikkäisiin mainoksiin, joilla kilpaillaan seuraavan neljän vuoden puoluetuesta.

Puoluetukea pitää laskea reilusti. Vain 6% suomalaisista kuuluu poliittisiin puolueisiin. Kysynkin kansalaiselta, haluatko todella maksaa mainokset, joilla poliitikot kauppaavat sinulle itseään? Ne maksetaan sinun rahoillasi.

 

14 Responses to Puoluetuki uudistettava

 1. […] kertoo blogissaan, kuinka siniset ovat toimineet vuoden ilman […]

 2. Sinikka sanoo:

  Olet niin oikeassa, Sampo. Puoluetuista vois leikata heti pois ainakin puolet. Ja nuo ajatuspajojen tuet olis poistettava kokonaan. Nehän on lähinnä kokoomuksen ja demarien aivopesuloita. Kyllä me osataan ajatella omilla aivoillamme.

 3. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  En ”bra” intevju med dig i HBL som visar vilken jävla pestråtta och landsförrädare du är.

  ”Att svenskspråkiga har rätt till service på svenska, men finskspråkiga har ingen skyldighet att tala svenska.”
  Det betyder även att vi svenskspråkiga INTE är skyldiga till att varken tala eller ge service på finska. 🙂
  Kom ihåg att om tjänstemannasvenskan och skolsvenskan aka ”pakkoruotsi” tas bort så gäller det även det finska språket för svenskspråkiga samt att alla invandrare inte helller behöver kunna finska 🙂

  Snart är det val och det märks, bara tomma tal med stora ord och vallöften som inte betyder något. Försöka kan man men någon framtid har ni smurfar inte. Akta er för svenskspråkige Mårran eller Gargamel som kommer och äter upp er. Bättre att hållas hemma i källaren eller hoppa i graven frivilligt. Då slipper det vanliga folket som inte lider av mindervärdeskomplex er skitiga propaganda.

 4. Sinikka sanoo:

  Mika Mökkönen, oletko sitä mieltä, että politiikka on vain puoluetukien nauttimista? Ei välttämättä tarvitse omaa nuppiaan vaivata, kun vastaukset voi tilata ajatushautomoilta? Ja Rinteellehän ne tulee ay-pomoilta.

  Kyllä minä antaisin nämäkin miljoonat mieluummin niille huonompiosaisille eli lähinnä opiskelijoille, lapsiperheille ja työttömille tueksi ja avuksi päästä elämässään eteenpäin.

 5. kansalainen Leinonen sanoo:

  YLE 18.6.2017:
  ”Uusi vaihtoehto -ryhmä aikoo selvittää, voisiko se kerätä rahaa toimintaansa joukkorahoituksen avulla.”

  Vaikuttaa melkoiselta nuoleskelemiselta tämä Terhon ulostulo taas noiden puoluetukien rajoittamisesta. Hyvin ovat miljoonat kelvanneet, niistähän T. Soini vaati jopa hallitusohjelmaan kirjauksen, jotta ohjautuvat varmasti oikealle tilille.

  On sitten eri asia, miten niiden tuon taannoisen toheloinnin myötä sitten kävi.
  Ja miten mahtaa loppujen lopuksi käydä niiden kansalta kerättyjen miljoonien – kenen taskuun ne tulevat jonain päivänä ohjautumaan? Sitähän ei kukaan ainakaan kansalaisille ole toistaiseksi kertonut.

  Nyt vain ohjeistaisin S. Terhoa, jotta hän kehottaisi ek-ryhmän vetäjä Eloa pitämään suunsa soukemmalla noista joukkorahoitussuunnitelmista mikäli on tarkoitus ottaa tuo vanha populistinen ”puoluetuet pois”-slogan uudelleen käyttöön.

  Heikentää puoluejohtajan vähäistäkin uskottavuutta tuollainen moniäänisyys kun puoluerahoituksesta on kyse.

 6. Sinikka sanoo:

  Kansalainen Leinonen! Mistähän miljoonista sinä mahdat puhua? Jos olet varma väitteestäsi ja että on rikottu lakia, niin vie juttu lakitupaan. Muussa tapauksessa voit pitää läpesi kiinni.

 7. Sinikka sanoo:

  Kansalainen Leinonen! Jos joku kerää rahaa kansalaisilta ”joukkorahoituksen” muodossa, niin ne on kyllä ay-liikkeet tai oikeammin ay-pomot. Liiton jäsen saa vähentää maksunsa verotuksessa ja sen vähennyksen maksamme veroina me kaikki veronmaksajat. Näistä kertyy sitten ay-pomojen jättipalkat.

 8. kansalainen Leinonen sanoo:

  US 20.6.2018:
  ”Perussuomalaiset katkaisee välit tukisäätiöönsä – Sinisille ikävä neljän vuoden tulppa”

  Äläs nyt ”Sinikka” riehaannu.
  Kyllähän persuille on raha kelvannut aivan yhtä mieluisasti kuin muillekin puolueille, jotta siitä nyt lienee suotta alkaa jeesustelemaan, ovatko vaatineet tukia vähennettäväksi vai ei.

  Katselin tuossa, että eka jytkyn jälkeen v. 2011 he saivat puoluetukea 7 milj. lehtitietojen mukaan. V.2016 tuki näyttää olleen 5.6 milj. euroa. Joten jossain sitä rahaa luulisi olevan.

  Mitä taas tulee ay-liikkeen omaisuuksiin, niin samalla periaatteella toimivat myös eri säätiöt, MTK, EK, jne., jne.
  Ihmettelen, miksi aina otetaan esille vain ay-liikkeen rooli tässä asiassa – ja etenkin tietysti SAK ikään kuin muita toimijoita ei samoilla apajilla olisi lainkaan.

  Ei sen puoleen: ay-pomot kyllä mielestäni voivat tulla pienemmälläkin palkalla toimeen, mitä nyt tapahtuu.
  Aika reippaasti on ryöpsähtänyt laukalle heidän rahan keruunsa, se on tunnustettava.

 9. Sinikka sanoo:

  Itse sinä riehaannuit, kansalainen Leinonen. Minä vaan vähäsen ojensin sinua. Kyllähän persuilla rahaa on ja ne on Halla-ahon kassakaapissa. Joten ärhentele sille. Sinisillä ei ole rahaa, koska kaikki jäi persuille. Mikä sinua siinä kyrsii, että myös Siniset haluaa tehdä omaa politiikkaansa? Heillä on siihen sama oikeus kuin muillakin.

 10. Sinikka sanoo:

  Kansalainen Leinonen! Jos luet tuon jutun asiallisesti, niin se on eduskuntaryhmille maksettavaa kansliarahaa ja sitä saa muut eduskuntaryhmät vielä enemmän. Puoluetukea se ei ole. Eikä sinun rahojasi.

  Jos Terho on sitä mieltä, että puoluetukia pitää leikata, niin se on hänen mielipiteensä. Minä olen samaa mieltä. Leikkaisin varmaan vielä enemmän, jos olisi siihen valta.

  Eipä ole omakaan juttusi sirkushuvia kummempaa.

 11. Sinikka sanoo:

  Perussuomalainen katsoo vaan itse peiliin ja miettii, miksi niitä persujen omia juttuja pitää aina ruotia raastuvassa.

  Tuo Parkkonen on kokoomusta nuoleskeleva roskatoimittaja, jonka jutuista suurin osa olis jo lakaistu kompostiin, jos niitä mitattais totuudella. Herran on vain raapustettava ala-arvoisia juttuja, sillä kai hänenkin sopimukseensa kuuluu jonkinlainen ”tulospalkkio” iltalehden myynnistä työpaikkansa säilyttämiseksi.

 12. kansalainen Leinonen sanoo:

  Oletpa vakuuttava keskustelija, ”Sinikkaiseni”.
  Suosittelisin, että persut jopa maksaisivat palkkioita tuollaisesta aktiivisesta toiminnasta puolueen upottamiseksi.

 13. perussuomalainen sanoo:

  Jos kaikki tuossakin on roskaa, niin sinikan on varmaan helppo osoittaa tämä sen sijaan, että haukkuu henkilöä.

 14. Perintöä odotellessa sanoo:

  Ei liity aiheeseen, mutta mitä Sampo on mieltä siitä, kun Jenkkilässä facebook sensuroi 800 sivustoa näin tulevien vaalien alla? Osa oli konservatiivisia, jotkut sotaa vastustavia sivustoja ja yksi oli poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastaan. Viimeisin sopisi varmaan joillekin tahoille oikein hyvin, jos esim vaalitulos ei miellytä ja syntyy mellakoita. Oisko nyt aika puhua siitä, että kuinka suomalaisia vakoillaan ja meidän metadataa eli yksityisyyttä myydään ulkomaisten yritysten haltuun.. Sekä miten sitä käytetään äänestäjää vastaan..Vai onko vanha kaarti tippunut jo kärryiltä…? Eikä taida pahemmin kiinnostaa…