Ylen uutisen mukaan taannoisessa Turun saariston operaatiossa yhdellä pidätetyistä henkilöistä oli Maltan kansalaisuus. Maltan kansalaisuudessa ei tietenkään ole itsessään mitään vikaa, mutta siinä on, että Maltan kansalaisuutta ja pääsyä Schengen-alueella myydään rahasta. Tällä hetkellä Maltan kansalaisuuden voi ostaa maksamalla maltalaiselle kehitysrahastolle 675 000 euroa ja ostamalla Maltalta vähintään 350 000 euron kiinteistön. Kansalaisuuden kauppa luo kasvualustan korruptiolle ja rahanpesulle, ja pahimmassa tapauksessa se vaarantaa Schengen-maiden sisäistä ja ulkoista turvallisuutta.

Malta ei ole tietenkään ainoa syyllinen, vaan Schengen-passeja rahalla myyvät myös muutamat muut EU-maat. En tällä hetkellä täysin luota siihen, että passejaan ruplankuvat silmissä kauppaavat maat tekevät riittäviä taustatarkistuksia siitä, että kenelle kansalaisuuksia myydään. Siksi villinä rehottava passikauppa pitää lopettaa.

EU-komissaari Viviane Reding arvosteli Maltan toimintaa jo 2014, ja 2017 komissio otti asian uudelleen esiin. Komissiolta on lisäksi tulossa asiaa käsittelevä mietintö tämän vuoden lopussa. Jos Maltaa ja muita passejaan metritavarana kaupustelevia EU-maita ei saada ruotuun, niin on asiaan haettava viime kädessä ratkaisua EU-tuomioistuimen kautta.

Nykytilanne on sietämätön. Emme voi hyväksyä sitä, että muutama EU-maa tekee miljardien pikavoittoja talousrikollisten ja oligarkkien rahoilla, kun samaan aikaan tämän kaupustelun kustannukset maksatetaan muilla Schengen-mailla alentuneena kansallisena turvallisuutena ja kasvavana talousrikollisuutena.