Jyväskylän yliopiston taannoisen selvityksen mukaan IT-alalla olisi tarve jopa 8000 työntekijälle. Pulaa on niin koodareista ja tekoälyosaajista kuin järjestelmäarkkitehdeista ja laadunvarmistajistakin.

Alan kehittyessä nopeasti myös osaamistarpeet muuttuvat nopeasti. Kymmenen tai viisitoista vuotta vanha osaaminen vanhentuu nopeasti, jos ei jatkuvasti kouluta itseään.

Pula työntekijöistä vaikeuttaa myös suomalaisyritysten kasvua. Moni startup työntekijöistä kilpaillessaan tarjoaa koodareilleen reilun palkan lisäksi etätyömahdollisuuksia, mahdollisuuksia työskennellä ulkomailla, työpaikkaruokailuja sekä muita etuja. Silti hyviä tekijöitä voi olla vaikea saada ja pitää.

Työntekijäpula uhkaa vakavimmillaan talouskasvun lisäksi myös yhteiskunnan peruspalveluita. Julkisen sektorin on erityisen vaikea rekrytoida asiantuntijoita ja järjestelmien kehitys ei siksi ole riittävän nopeaa. Kun kilpailu parhaista asiantuntijoista on maailmanlaajuista, ei Suomen julkinen sektori valitettavasti aina ole houkuttelevimpien työnantajien joukossa.

Asia on vakava, muun muassa koska tietojärjestelmillä on merkittävä rooli myös sote-uudistuksen toteuttamisessa. Säästöjä on vaikea saada, jos toteuttajia ei löydetä. Pahimmassa tapauksessa vanhentuneet tai heikosti ylläpidetyt tietojärjestelmät voivat vaarantaa jopa sähkönjakelun tai liikenteen kaltaisia kriittisiä yhteiskunnan osia.

Työmarkkinoilla pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Koska näihin julkisalan työpaikkoihin ei välttämättä kohdistu suurta kysyntää, pitää varmistaa, että tarjontaa on riittävästi ja että osaajia riittää myös näihin tarpeisiin.

Maahanmuuttajien tarveharkinta on poistettu IT-alalla, mutta mitä kauempaa uusi työntekijä tulee, sitä pidempään myös perehdyttämiseen ja koulutukseen menee. Helpointa ja sujuvinta rekrytointi yleensä siksi olisi suomalaisten tai edes eurooppalaisten parista.

IT-alan koulutuspaikkoja on siksi lisättävä reilusti ja usealla eri tasolla. Ohjelmistoyrittäjät ry:n mukaan yliopistoista valmistuneiden IT-osaajien määrä pitäisi kaksinkertaistaa. Lisäksi muuntokoulutuksen keinoin pitäisi uudelleenkouluttaa alalla jo työskenteleviä, joiden osaaminen on syystä tai toisesta päivityksen tarpeessa.

Alan yliopisto-opiskelijoiden lisäksi tarvitsemme parempaa ymmärrystä tietotekniikasta kaikille suomalaisille. Reaktorin tekoälyverkkokurssi, jolla on tarkoitus kouluttaa prosentti suomalaisista tekoälyn perusteisiin, on erinomainen esimerkki muista uudenlaisista oppimisen muodoista, joita Suomi tarvitsee.

Julkisten palveluiden ja infran toimivuuden takaavien osaajien määrä on huoltovarmuuskysymys. Siksi Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa olla kouluttamatta lisää alan asiantuntijoita.

 

8 Responses to IT-alan työvoimapula on huoltovarmuuskysymys

 1. […] – Pahimmassa tapauksessa vanhentuneet tai heikosti ylläpidetyt tietojärjestelmät voivat vaarantaa jopa sähkönjakelun tai liikenteen kaltaisia kriittisiä yhteiskunnan osia, kansanedustaja kirjoittaa blogissaan. […]

 2. koodausta pakkoruotsin tilalle sanoo:

  Jos pakkoruotsin tilalla saisi opiskella it-taitoja ja koodausta, niin ongelma olisi nopeasti hoidettu.

  Ja virkamiehetkin kun tarvitsee nykyään hyviä perustason it-taitoja.

 3. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  Bara att köpa tjänster från t.ex Estland eller anställa IT-kunnigt folk från Indien eftersom finnen inte själv kan eller vill förbättra alla digitala tjänster och system samt att det finska skolsystemet inte hänger med utvecklingen 🙂

 4. Turha puhua ajattelun taidoista koulussa, jollei edes pakkoruotsia saada purettua sanoo:

  Tämän päivän otsikot: ”Työvoimapula räjähtämässä käsiin teknologia-aloilla – nuoret lukevat lyhyttä matematiikkaa ja kaihtavat tekniikan koulutusohjelmia”

  Mikä on opetusministeriön vastaus – ”lisää kieliä” – ”kolme pakollista vierasta kieltä kaikille alakoulusta yliopistoon, näistä yksi ruotsi”.

  Myös ylioppilastutkinnon rakenneuudistus ruotsia painottavaan suuntaan ansaitsisi kritiikkiä hallituksen sisällä.

  Sinisillä oli syksyllä eduskunnassa avoin tapahtuma, jossa pakkoruotsia kritisoineet opetusneuvokset olivat puhumassa – tilaisuutta ei vain saatu markkinoitua medialle. Vastaavia tapahtumia pitäisi olla useita vuodessa.

 5. Hei Sampo! Esimerkki IT-alan muuntokoulutuksesta on myös Nordcloudin University of Cloud. Linkki ohjelmaan http://www.nordcloud.com/university. Ystävällisin terveisin, Susanna Grundström Group HR Director

 6. moi hoi sanoo:

  Ensinnäkin yliopistotassoinen koulutus ei vanhene 10-15 vuodessa. Jos vanhenee, hallituksen pitää kiireesti tehdä jotain.

  Markkinataloudessa myös julkinen sektori joutuu maksamaan liksaa työntrkijöille. Sopivalla palkalla alkaa kummasti löytyä osaajia.

  Valitettavasti tänne euroopan perille ei ole kauheasti hinkua. Tietenkään emme voi edes palkalla kilpailla. Valtina on ’puhdas’ luonto.

 7. Ode sanoo:

  Kiva. Yritä kertoa sama massoille. Hesari, eikä iltapäivälehdet kerro ratkaisuja nuorille. Mitä mieltä kulttuuriministeri on nuorten ylivelkaantumisesta?Nuorten musiikkikanava Mtv esimerkiksi mainostaa joka kanava tauko vähintään 5 kertaa ”pelaa kasinolla ja ota lainaa täältä”. Katso kanavaa joku ilta ja järkyty. Ai nii, ei saa unohtaa lainan yhdistämispalveluja, joissa on lähestulkoon 20% korko. Mihin tälläinen johtaa noin 10 vuoden sisällä? Jaaa a siinä kysymys.. Opetelkaa vaan politikointia ja älkää tarjotko ratkaisuja.. Toivon mukaan teette kansanne eteen edes jotain. Enkä nyt tarkoita vakoiluverkoston vahvistamista ja identiteetti evästeiden myyntiä ulkomaisille tahoille. Enkä tarkoita monopoli asemien lobbaamista. Edellä mainitut on täysin haistakaa äänestäjät pitkät. No katsotaan sitten seuraavat eduskuntavaalit ja mokat. Popcornit ja limut kädessä jännityksellä seurataan, kun mokaatte koko homman riitelemällä persujen kanssa ja vielä julkisesti. No se on varmaan puolueenne sisällä olevien ”kokoomuslaisten” mieleen. No kaikesta huolimatta taidan silti äänestää teitä. Lykkyä tykö ja ottakaa nyt se megafoni käteen, koska mitään ei kuulu!! Ps. Mitä tekisi Trup?

 8. O sanoo:

  Asia on ilmeisesti tärkeä ja kiireellinen. Perheet pitää motivoida ja he motivoivat lapsensa. Porkkana on aina raha. Mitä kävi noin 9 vuotta sitten, kun putkimiehistä oli pulaa? Iltapäivälehdet hokivat noin 2 kertaa viikossa lähes kaksi vuotta, että putkimies tienaa näin ja näin paljon. Mitä kävi? Lvi alan koulutus räjähti käsiin ja porukkaa työllistyi.. Mutta nyt tilanne on tasaantunut. Tärkeintä on, että vetovoima on säilytetty ja nuoret arvostavat putkarin ammattia. Luokaa mielikuva ja rahanahne valtamedia hoitaa loput. Silti varoen, koska suomalaiset pitää työllistää ensin, kuten sanoit. Onnea vaaleihin.