Tapasin tiistaina entisen ministerin ja professorin, ranskalaisen kulttuurivaikuttaja Jeannette Bougrabin. Hän on Helsingissä toimivan Ranskan kulttuuri-instituutin Institut Francaisen johtaja. Nyt hänen kautensa on päättymässä, ja hän on muuttamassa takaisin Ranskaan.

Bougrab on algerialaiseen muslimiperheeseen syntynyt ranskalainen, joka on kirjoittanut paljon maahanmuutosta ja sen haasteista eurooppalaisille arvoille. Bougrabin syy tulla Suomeenkin liittyy maahanmuuttoon ja islamilaiseen terrorismiin. Hän kyllästyi Charlie Hebdo -iskun jälkeen Ranskan kyvyttömyyteen puuttua maan koraanikouluissa kasvavaan terrorismiongelmaan. Hän sai myös itse uhkauksia ja päätti poistua Ranskasta. Hän valitsi Suomen hyvämaineisen koulujärjestelmämme takia.

Bougrab ei vastusta arabien tai muslimien maahanmuuttoa – onhan hän maahanmuuttajataustainen itsekin – mutta ihmettelee, miksi Eurooppa ei tee mitään, kun öljyllä rikastuneet arabimaat rahoittavat ääri-islamin levittämistä.

Bougrab on oikeistolainen feministi ja yksi merkittävimmistä islamin naispuolisista kriitikoista, joten hän herättää tietysti myös ristiriitoja. Hän pitää Ranskassa tehtyjen maahanmuuton virheiden syypäänä vasemmistolaisia idealisteja, joita hän kutsuu termillä les bien-pensants, eli ”oikein ajattelevat”. Erityisen huolissaan Bougrab on naisten asemasta islamilaisessa kulttuurissa, joka Euroopassakin leviää.

Keskustelussamme sivuttiin islamin ohella muun muassa Suomen ja Ranskan kulttuuripolitiikkaa. Hän ylisti suomalaista kulttuuria ja monia taiteilijoitamme, sekä sitä, kuinka helpoksi ja edulliseksi kulttuurin tavoitettavuus on Suomessa tehty.

Bougrab on tosiaankin mielenkiintoinen henkilö, joka uhmaa kategorisointia. Hän on myös julkaissut kolme islamia kriittisesti käsittelevää kirjaa, joista yhtäkään ei ole vielä käännetty suomeksi. Kiinnostuneita lukijoita kyllä olisi varmasti.