Kokoomuksen sisäministeri Mykkänen teki juhannuksena avauksen, että EU:n kiintiöpakolaisten määrä voitaisiin tulevaisuudessa 10-kertaistaa. Tämä ehdotus ei käy. Se ei toimi käytännössä, eikä edes teoriassa.

Vaikka uudistus ei automaattisesti merkitsisi Suomen pakolaiskiintiön kymmenkertaistumista, se tulisi kasvattamaan Suomen vuosittain vastaanottamien pakolaisten määrää tuhansilla. Perheenyhdistämiset huomioiden humanitaarisen maahanmuuton määrä nousisi jopa kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Kriisivuoden 2015 tasokaan ei olisi kaukana. Humanitaarisen maahanmuuton määrä olisi silloin Suomessa jopa kymmenien prosenttien luokkaa maassa syntyvästä ikäluokasta.

Tällaiset määrät olisivat yksiselitteisesti kestämättömiä. Julkistaloutemme romahtaisi, palvelumme ajettaisiin alas, yhteiskuntamme (kuten sen nyt tunnemme) hajoaisi. Silti auttaisimme vain mitätöntä prosenttia maailman paisuvasta väestöstä, joka kehitysmaissa jatkaa hallitsematonta kasvuaan.

Suomen ja monen muun Euroopan maan ratkaisematon ongelma on se, että yritämme sovittaa yhteen kahta yhteen sovittamatonta käytäntöä: avoimia rajoja ja kaikkien nauttimia hyvinvointipalveluja. Tätä periaatetta noudattaen me olemme houkuttelevia nimenomaan kouluttamattomien siirtolaisten sosiaaliselle maahanmuutolle (laajat julkiset palvelut ja taattu toimeentulo), ja taas luotaantyöntäviä koulutettujen osaajien työperäiselle maahanmuutolle (korkeat verot).

Euroopan on välttämättä otettava siirtolaisuus entistä vahvemmin hallintaan. Tässä keskeisin välitön ratkaisu olisi siirtää koko turvapaikkaprosessi EU:n ulkopuolelle, jolloin ihmissalakuljetus lakkaisi ja järjestelmän väärinkäyttö elintasopakolaisuuteen tulisi huomattavasti vaikeammaksi. Samalla vapautuisi resursseja, jotka voitaisiin käyttää oikeasti hädänalaisten auttamiseen.

Länsimaiden tulisikin keskittää tarmonsa ja auttamiseensa varatut resurssit ennen kaikkea lähtöalueille ja niiden läheisyyteen, joilla tälläkin hetkellä suurin osa maailman pakolaisista on. Samoin on tuettava sellaisia rakenteita, joilla luodaan kehitysmaihin koulutusta, työpaikkoja ja hillitään väestönkasvua.

Nähdäkseni Mykkäsen avaus siis vain vahvistaisi nykyisiä järjestelmiä, jotka ovat raskaita ja toimimattomia, ja vastaavasti lykkäisi niitä uudistuksia, jotka väistämättä ovat edessä. Nyt on jo yhdestoista hetki ajatella asioita uudelleen ja käydä toimeen.

 

2 Responses to EU-kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen ei ratkaise maailman siirtolaiskriisiä

 1. Ode sanoo:

  Kyllä kyllä hieno teksti.. Samanaikaisesti kuliseissa olette sallimassa postin hallussa olevien asiakastietojen luovuttamisen ulkomaisille toimijoille ja tietenkin kilpailun nimissä. No siellä on sellainen kilpailija ”peto” nimeltään: ”Amazon” Tämä kilpailija käyttää halpatyövoimaa rankalla kädellä hyväkseen ja lobbaa lakimuutoksia minimi palkkoihin. Usa on hyvä esimerkki. Mykkänen tietää tämän. Amazonilla on useissa maissa jo monopoli asema ja omistajalla kasvaa nälkä syödessä. Mutta olkaa lyhytnäköisiä ja älkää ottako näitä asioita esille, niin seuraava hallitus voi sitten lobata ulkomaisia suuryrityksiä. Saa nähdä kuka loikkaa seuraavaksi toiseen puolueeseen. Toivottavasti teette jotain hienoa KANSANNE eteen, jotta valtamedia huomioisi tekonne.

 2. mamut pysykööt omissa maanosissaan sanoo:

  Hirveä myllerrys maailmassa käynnissä.
  Sotaa, kaaosta, raha hallitsee maailmaa.

  Jokaisen pitäisi pysyä omassa maassaan ja työskennellä oman maansa rakentamiseksi.

  Mamujen tulisi pysyä omissa maissaan.
  Jos hätää on, niin väliaikaisesti voisivat siirtyä lähimaihin. Länsimaat voisivat avustaa näiden mamujen lähimaiden leirien ylläpitämisessä.

  Ei kuitenkaan pitäisi kuskata mamuja tänne elätettäviksi. Se ei edistä kestävää kehitystä.