Pohjoismaat ovat Suomelle keskeinen arvoyhteisö ja viiteryhmä. Viime aikoina eri Pohjoismaista tulleista avauksista olen huomannut, että meillä on nyt mahdollisuus rakentaa kunnianhimoista yhteistyötä pohjoismaisen maahanmuuttopolitiikan osalta.

Mikään puolue tai maa ei voi yksin kääntää koko Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikan suuntaa, mutta se on mahdollista ennakkoluulottomalla yhteistyöllä. Pohjoismaiden kannat olivat maahanmuuton suhteen pitkään hajallaan, mutta tämä on muuttumassa nopeasti. Viimeksi Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen osoitti visionääristä otetta hahmotellessaan EU:lle järkevää ja kestävää maahanmuuttopolitiikkaa, jossa turvapaikanhakijat koottaisiin pakolaisleireille johonkin EU:n ulkopuoliseen Euroopan maahan.

Olen itse jo aikaisemmin esittänyt Sinisten puheenjohtajana, että turvapaikkahakemusten käsittely on siirrettävä EU-alueen ulkopuolelle. Tämä olisi paras keino torjua turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Näin toimimalla vapautuisi huomattavasti resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.

Lisäksi esimerkiksi Tanskan sosiaalidemokraatit ovat jo aikaisemmin ehdottaneet turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä EU:n ulkopuolelle. Ruotsin Kokoomus vaati taannoin, ettei turvapaikkaa voisi hakea yksittäisestä EU-maasta, vaan esimerkiksi EU:n rajojen ulkopuolisilla pakolaisleireillä. Myös Ruotsin pääministeri (sosiaalidemokraatti) Stefan Löfvenkin on todennut, että Ruotsi on ottanut liikaa turvapaikanhakijoita ja linjaa pitää kiristää. Myös Norjassa maahanmuuttopolitiikkaa on tiukennettu viime vuosina tuntuvasti.

On huomionarvoista, että järkevän maahanmuuttopolitiikan ajamisesta on Pohjolassa tullut niin oikeiston kuin vasemmiston asia. Jos toimimme maahanmuuttopolitiikassa järkevästi ja yhdessä, niin uskon, ettei maahanmuuton tarvitse olla jatkuvan poliittisen konfliktin aihe, vaan ongelmat tälläkin politiikan alalla ovat ratkaistavissa. Muutos parempaan vaatii kuitenkin rohkeutta uudenlaiseen ajatteluun, yhteistyötä ja käytännön tekoja.

Siniset tukee voimakkaasti sitä, että pohjoismainen vuoropuhelu ja yhteistyö maahanmuuttopolitiikassa tiivistyvät. Jos emme ole aktiivisia ja ennakkoluulottomia, Suomi saattaa tällä politiikan alalla olla ajautumassa pohjoismaisessa yhteistyössä ulkokehälle. Meidän olisikin otettava rohkeasti oma paikkamme osana pohjoismaista perhettämme ja olla tasavertaisena perheenjäsenenä ajamassa järkevää maahanmuuttopolitiikka koko Eurooppaan.

 

6 Responses to Pohjoismainen yhteistyö on myös maahanmuuton osalta järkevää

 1. kehtaattekin sanoo:

  Hahhah ai nyt lähdetään näille vesille kalaan. Myötähäpeä olkoon kanssasi. Aika perussuomalainen kirjoitus, muistuttaa ihan Jussin viimeaikaisia fb-kirjoituksia.

 2. Pakolaisleireille kannatusta varmasti on sanoo:

  Pakkoruotsi syö koko ajan uskottavuutta pohjoismaiselta yhteistyöltä tavallisten kansalaisten silmissä.

  Sen sijaan pakolaisleirien rakentaminen Euroopan ulkopuolelle saa varmasti enemmistön kannatuksen puolelleen.

  Mamuja on Suomessakin jo ihan liikaa.
  Yhtään enempää ei tarvita.

 3. SvenskaTalandeBättreFolk sanoo:

  Lilla anti-kulturminister borde på svensktspråkigt sommarläger och helst i Sibirien och läsa mer ”pakkoruotsi” 🙂 tills du fattar att svenska ÄR landets andra språk och har vartit del av landets kultur lika länge eller lägre än det finska språket. Svenska ÄR en del av landets historia och kultur vare du vill det eller inte och så kommer dset att vara även i framtiden.
  Ta bort ”pakkoruotsi” och tjänstemannasvenskan så försvinner även kraven på att kunna finska. Engelska kommer att vara det gemensamma språket och kanske lika bra det.

  Det enda vettiga förslag som du har kommit med är e-sport borde klassas som alla annan sport. Även biljard och dart är sport, så varför inte även t.ex Counter-Strike, Battlefield, Starcraft…

 4. Syväri sanoo:

  Tämä pelle yrittää vielä peesailla Jussi Halla-ahoa, jota ilman ei olisi koskaan päässyt politiikassa yhtään mihinkään. Kiitokseksi tämä pelle petti heti, vaikka vielä puheenjohtajavaalin aikana sanoi olevansa lähes kaikista asioista samaa mieltä Jussi Halla-ahon kanssa. Ja vaalin jälkeen, että yhdessä jatketaan. Näin rehellinen mies meillä ministerinä. Onneksi totuus voittaa ja petoksella ei koskaan saa mitään pysyvää, joten onneksi tämä uuvattien pelleily loppuu hyvin pian. Jäätte Suomen poliittiseen historiaan irvokkaana itsekkään poliittisen pelin likatahrana.

 5. […] me Siniset toistuvasti olemme ehdottaneet, on luotava järjestelmä, jossa koko turvapaikkaprosessi siirretään EU:n ulkopuolelle. Tämä […]

 6. […] me Siniset toistuvasti olemme ehdottaneet, on luotava järjestelmä, jossa koko turvapaikkaprosessi siirretään EU:n ulkopuolelle. Tämä […]