Suomessa on yritetty toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta viimeiset 13 vuotta. Yrittämässä ovat käyneet kaikki puolueet monenlaisissa kokoonpanoissa. Nyt näyttää siltä, että viimein tulee valmista. Nykyinen hallitus saa suuren tavoitteensa, sote- ja maakuntauudistuksen valmiiksi, vaikka työtä se vielä vaatii.

Olen erittäin tyytyväinen. Ensinnäkin siksi, että maassa pystytään tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia. Toiseksi iloitsen siitä, että johtamani puolue – Sininen tulevaisuus – on ollut alusta saakka aktiivisesti mukana tässä välttämättömässä uudistustyössä.

Viime metreillä kaikki vastustajat ovat koonneet voimansa yhteen. Media on antanut palstakilometreittäin tilaa oppositiopoliitikoille ja kriitikoille; ylipäänsä kaikille, joilla on edes puolikas kielteinen sana uudistuksesta sanottavanaan. Eduskunnassa oppositio tekee kaikkensa uudistuksen kaatamiseksi, koska on heille noloa, että hallitus onnistuu uudistuksessa, jossa he itse surkeasti epäonnistuivat.

Mutta esteet ylitetään. Sinisistä tämän maan uudistaminen ei jää kiinni. Me haluamme turvata ihmisten palvelut ja parantaa niitä. Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa kunnat eivät enää kykene yksin vastaamaan palveluista. Siksi tarvitaan ne kuuluisat leveämmät hartiat. Kun meillä tällä hetkellä on lähes 300 sote-palveluiden järjestäjää, jatkossa niitä on 18.

Me haluamme palveluille vahvan julkisen järjestäjän ja siihen rinnalle vastuulliset yksityiset toimijat, joiden arvoihin kuuluu suomalaisista huolehtiminen ja vastuullinen yrittäjyys. Meille on ollut tärkeää taata myös pienille toimijoille mahdollisuudet päästä palveluiden tuottajiksi.

On esitetty pelottelua, että sote-uudistus johtaisi vain leikkauksiin. Tämä on turha pelko. Uudistuksen tavoite ei ole menojen alentaminen vaan kustannusten kasvun kohtuullistaminen. Menot nousevat uudistuksesta huolimatta, mutta eivät yhtä rajusti kuin nykymenolla.

Onko tämä valmistelemamme uudistus täydellinen? Ei, mutta se on paras mahdollinen. Tulevina vuosina järjestelmää hiotaan edelleen, kuten aina ennenkin.

Meille Sinisille on tärkeää ihmisten yhdenvertaisuus. Vähäosaiset ja pienituloiset jäävät Suomessa useammin vaille kaipaamiaan palveluita kuin muissa Pohjoismaissa. Hyvätuloiset kyllä pärjäävät nykyäänkin, mutta vähävaraisilla tekee monesti tiukkaa. Erityisen paljon ongelmia on perustason hoidossa – siis suomeksi sanottuna kunnallisessa terveydenhuollossa.

Sote-uudistuksen myötä myös vähävaraisille tulee mahdollisuus valita haluamansa laadukkaat palvelut. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat tarpeellisia työkaluja, jotka parantavat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta. Uudistus edistää valtavasti eri väestöryhmien yhdenvertaisuutta.

Me Siniset olemme myös koko valmistelutyön ajan edellyttäneet sitä, että palvelujen mahdolliset asiakasmaksut pysyvät kohtuullisina. Maksuille onkin hyvä säätää kohtuullinen enimmäismäärä.

Maakunnissa uudistuksessa edetään jo kovalla vauhdilla, tuhannet ihmiset tekevät hartiavoimin hienoa työtä asian eteen. Maakunnissa suurin huoli on tällä hetkellä itse asiassa se, että eduskunta ei jostain syystä kykenisikään tekemään päätöksiä. Kentällä ei toivota maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumista. Jos sote-uudistus kaatuisi, se käynnistäisi kunnissa sote-palveluiden hallitsemattoman ulkoistamiskierteen. Paluuta nykyiseen ei ole, eikä sitä edes haluta.

Emmekä halua me Sinisetkään. Uudistus tulee, jonot lyhenevät, kansalaisoikeudet paranevat, hallinto yksinkertaistuu ja tehokkuus paranee. Hallitusohjelman keskeisimmät asiat ovat työllisyystavoite ja sote-uudistus, ja molemmat toteutuvat.