Alla pitämäni vappupuhe Sinisten vapputapahtumasta, joka järjestettiin vappupäivänä Helsingissä Mannerheiminaukiolla.

Siniset on Suomen uudistaja, Suomen rakentaja ja Suomen turva. Sininen tulevaisuus on uusi liike, mutta toimii ja kiinnostaa jo ympäri Suomea. Tänäänkin vapputapahtumia järjestetään useammalla paikkakunnalla.

Kun aloitimme hallituksessa, Suomi oli kovin erilainen kuin nyt. Tulevaisuus ei näyttänyt siniseltä ja nykyisyys vaikutti suorastaan lannistavalta. Työllisyyden nostaminen oli ollut jo monen peräkkäisen hallituksen tavoite, mutta tuloksia ei oltu saatu aikaan. Suomi oli taantumassa, joka oli myös henkinen. Toivo puuttui. Tulokset puuttuivat.

Tämä hallitus on tehnyt tulosta. Suomen talous ei ole pitkään aikaan ollut näin lupaavassa vireessä. Kaikki hallituksen keskeiset taloustavoitteet ovat täyttymässä.

Vappu on työn juhla ja tänä vuonna on tosiaankin mitä juhlia. Nykyhallituksen kolmen vuoden aikana jo lähes 90 000 suomalaista on päässyt töihin. Työministeri Lindström voi tosiaankin ansiosta juhlia vappuaan. On odotettavissa, että hallituksen tavoittelema 110 000 uutta työpaikkaa menee vielä tämän hallituksen aikana rikki.

Samaa ei voinut sanoa nykyisen punavihreän opposition ollessa hallituksessa. Tuolloin menetettiin 100 000 työpaikkaa. Tälläkin vaalikaudella sosialistinen oppositio on kaikin keinoin vastustanut niitä uudistuksia, joilla uudet työpaikat ovat syntyneet. Se tuntuu käsittämättömältä.

Sosialismi luo kurjuutta ja kurjuus luo sosialismia. Tämä on se kierre, joka meidän pitää Suomessa pystyä katkaisemaan, jotta maamme voi mennä eteenpäin ja kansalaisten elämä parantua. Työntekijän hyvinvoinnin ensimmäinen edellytys on työpaikka. Sosialistien visio tulevaisuudesta johtaa siihen, että työväestä tulee työtöntä väestöä. Sitä on punainen tulevaisuus.

Sen sijaan Sinisen tulevaisuuden ollessa nyt ensi kertaa hallituksessa on työllisyysaste korkeimmillaan 90-luvun laman jälkeen. Olemme tuoneet toivoa ja tehneet tuloksia ja tulokset ovat historiallisen hyviä. Siniset pelasti vuosi sitten Suomen hallituksen juuri turvatakseen nämä tulokset.

Työllisyyden noston lisäksi Suomessa tarvitaan rakenneuudistuksia: ensin sote ja sen jälkeen perusturvan uudistus. Meidän Sinisten tärkein tavoite molemmissa uudistuksissa on varmistaa, että tavallisten suomalaisten arki ei unohdu. Julkisen vallan täytyy aina puolustaa niitä, joilla valtaa ei ole. Me olemme isänmaallinen ja inhimillinen uudistaja.

Meille Sinisille tärkeä vähävaraisten asema on myös saanut useita parannuksia hallituskauden aikana. Takuueläkkeitä on korotettu kolme kertaa ja vastikään riihessä Sininen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sai vähimmäispäivärahoihin jopa 80 euron korotuksen kuukaudessa. Samoin lääkekattoa alennetaan. Lisäksi pienituloisten perheiden lasten koulutusmahdollisuuksia taas helpottaa Sinisten kehysriihessä neuvottelema opintotuen oppimateriaalilisä.

Työllisyyden ja talouden lisäksi tämä hallitus on panostanut vahvasti turvallisuuteen. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tehdään järkevästi, sinisten ministerien Soinin ja Niinistön vakaalla johdolla. Tuloksia on syntynyt. Suomen suhteet Yhdysvaltoihin ovat erinomaisella tasolla, hävittäjien sekä maamiinojen korvaajien hankinta on hyvässä vaiheessa ja vapaaehtoinen maanpuolustus saa lisää resursseja.

Työllisyys, talous ja turvallisuus. Siinä ovat olleet meidän keskeisimmät tavoitteemme tässä hallituksessa, ja myös tulevassa politiikassa. Kuten sanottu, Siniset on Suomen uudistaja, Suomen rakentaja ja Suomen turva.

Jokaisen puolueen velvollisuus on hallitustyössä pyrkiä siihen, että hallituksen lopettaessa maa jätetään seuraajille paremmassa kunnossa kuin se oli. Tämän tavoitteen Siniset ja nykyinen hallitus tulee saavuttamaan.

Edellinen hallitus ei saavuttanut sitä ja samat punavihreät puolueet ovat nyt oppositiossa yksinomaan vastustaneet Suomen uudistamista. Silti parasta sosialismia on nimenomaan oppositiososialismi. Punaiset puhuvat, Siniset tekevät. Tämä on hyvä työnjako.

Sinisten uudistustyö jatkuu. Työelämä on juuri nyt suuressa murroksessa. Työpaikkoja syntyy, mutta niitä myös katoaa. Meidän on varmistettava, että niille, joiden työpaikkoja teknologian kehitys uhkaa, syntyy uusia mahdollisuuksia päästä käyttämään taitojaan esimerkiksi uudelleenkoulutuksen kautta.

Erityisen heikossa asemassa työmarkkinoilla ovat nuoret. Nuorten huonolla työmarkkina-asemalla on vaikutus myös lastenhankintaan. Meille Sinisille on tärkeää, että suomalaiset voivat elää ja hankkia lapsia maassa, jossa tulevaisuus tuntuu turvalliselta. Ilman lapsia ei ole tulevaisuutta.

Vaalikautta on vuosi jäljellä. Me Siniset jatkamme tämän maan korjaamista hallituksessa. Me vaikutamme joka päivä. Me teemme kaikkemme, että Suomi voi ensi vuonna vielä paremmin kuin nyt. Sininen liekki palaa kuumimmin ja nyt on aika takoa.

Hyvää vappua kaikille!