Siniset teki muutama viikko sitten avauksen, jossa vaadimme nykymuotoisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille työssäoloehdot täyttäville työttömille. Tämä on äärimmäisen hyvin perusteltu ehdotus, joka edistäisi yhteiskuntamme reiluutta.

Työttömyyskassat saavat noin 95 % rahoituksestaan kansalaisilta ja yrityksiltä pakolla kerättävistä veroista ja työttömyysvakuutusmaksuista. Vain noin 5 % kassojen rahoituksesta tulee vapaaehtoisista jäsenmaksuista. Kuitenkaan jos kansalainen ei syystä tai toisesta ole liittynyt mihinkään liittoon tai kassaan, niin häneltä jää koko ansiosidonnainen työttömyysturva saamatta, vaikka hän on osallistunut 95 % osalta sen rahoittamiseen.

Aloite on herättänyt paljon keskustelua, pääosin kannatusta mutta myös vastustusta. Sinisten ministeri Pirkko Mattila asetti lisäksi selvitysmiehen keräämään tietoa siitä, miten ansiosidonnainen voitaisiin parhaiten ulottaa kaikille.

Hämmästelen vastustavien puheenvuorojen omituisia perusteluja. Argumentit eivät niinkään ole kohdistettu itse esityksen sisältöön vaan pikemminkin muihin seikkoihin. Erityisesti SAK:n taholta on esitetty erilaisia umpisurkeita vasta-argumentteja, jotka voi tiivistää SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutolan 9.3. Ylelle antamaan kommenttiin:

”Koemme tämän hyökkäykseksi ay-liikettä kohtaan.”

Ymmärrän kyllä, että ainakin osa ay-liikettä on käyttänyt ansiosidonnaista eräänlaisena sisäänheittotuotteena jäseneksi liittymiseen. Ansiosidonnaisen rahoituksen nykytila on kuitenkin yksiselitteisesti epäoikeudenmukainen, joten sitä on mahdotonta puolustaa. On kohtuutonta, että SAK:n johtajat haluavat estää työttömien etuuksia parantavan uudistuksen, koska kuvittelevat uudistuksen heikentävän järjestönsä asemaa. Väkisinkin herää kysymys, onko SAK ensisijaisesti kiinnostunut työttömien eduista vai valta-asemastaan?

Silti tämäkin SAK:n huoli on järjenvastainen. Ammattiliittoon kuuluminen ei nytkään ole välttämätöntä ansiosidonnaista saadakseen, vaan pelkkä työttömyyskassaan kuuluminen riittää. Yhteys ansiosidonnaisen ja ay-liikkeen välillä on siis jo katkaistu, eikä tämä uudistus muuttaisi nykytilaa siltä osin mitenkään.

Esityksemme on siis yksiselitteisesti hyvä. Siniset jatkaa uudistuksen ajamista etujärjestöjen mahdollisesta vastustuksesta huolimatta.

 

5 Responses to Ansiosidonnainen kuuluu kaikille

 1. säätöä sanoo:

  Tämä on osa sosiaaliturvan uudistusta.

  Sama kaikille – vähän kuin lapsilisä?

  Jos on ollut minimaalisen pienet tulot, niin pitäis kuitenkin taata tietyn tason avustus.

 2. Ville sanoo:

  Paljastit eilisessä Jussien jakotilaisuudessa, mikä täydellinen tyhmä mulkku olet.

  ”Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle”

  ”Onko kansa väärässä, kun se äänesti Louhimiehen elokuvalle Jussi-patsaan?”

  Sampo Turha: ”Eihän kansa tiennyt äänestäessään tästä.”

  https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005616586.html

  Ei kansa tienyt sinuakaan äänestäessään, että olet selkärangaton liero, joka myy itsensä muutaman ministerikuukauden vuoksi.

  Silti monet hyväuskoiset äänestivät kaltaistasi ihmispersettä. Onneksi et tule enää koskaan pääsemään päättäviin asemiin.

 3. Syväri sanoo:

  Sampo Terho on todistetusti epärehellinen vain ja ainoastaan omaa etuaan ajava nilkki, joka oli valmis pettämään jopa oman ystävänsa ja valehtelemaan kaikille kirkkain silmin. Sanat eivät riitä kertomaan, mitä mieltä tuollaisesta paskiaisesta on. Entinen Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja on tällainen miehenkuvatus. Sampo ei ole mies, pelkkä valehteleva ja vikisevä hiiri. Miten alhaalta tämä laittomasti epärehellisenä ihmisenä ministerinä toimiva petturi on valmis riman alittamaan. Eilinen Jussi-gaalan pelleily oli vain jatkumoa tälle kuvottavalle toiminnalle, mihin tällainen jätkä on valmis.

 4. Tuomas sanoo:

  Ensimmäiset tiedon on aktiivimallin leikkausvaikutuksista saatu ja käytönnössä siitä tuli kuin tulikin työttömyysturvan leikkaus, kuten epäiltiin.

  Sen lisäksi julkaistiin puolueiden kannatusmittaukset. Sinisten putoaminen eduskunnasta näyttää entistä todennäköisektä. Kannatuksen nousususta ei ole nähty mitään elonmerkkejä pitkään aikaan.

  Terhon kannattaa ruveta miettimään uutta työpaikkaa.

 5. Ode sanoo:

  Kymiring hehkutus on saatava voimakkaammin käyntiin, koska se tuo paljon rahaa Suomen kamaralle. Sitä pitää hokea päivästä toiseen, että se uppoaa perille. Tämä tuo satoja miljoonia Suomeen, sekä mahdollistaa suurta näkyvyyttä henkilöille jotka nyt sitä tarvitsevat. Korporaatien hyväksi käyttö median informaatio sodassa on ratkaisevassa asemassa. Pitää muistaa, että nykyään suuri prosentti äänestäjistä ei ole erityisen puolueen kannattajia, koska osaa ei kiinnosta paitsi jos se koskettaa heitä itseään ja osa äännestää tunteella eli kuka tuo rahaa taloon. Tarvitsette yksinkertaisuutta ja selkeyttä. Miksi ette paljasta, että kuka vetää kassasta ja kuka ei? Näin se Trump sai äänet! Hän on vielä oikeassa.. Aate ja kansa on tärkein, eikä tulevaisuuden virka