Sininen tulevaisuus on Suomen uudistaja. Olemme luvanneet tämän kevään aikana julkaista ohjelmiamme ja tehdä aatteemme suomalaisille tutuksi. Julkaisemme siksi 3.3. alkaen 30 päivän ajan joka päivä uuden Sinisen aloitteen, joka tekisi Suomesta paremman paikan meille kaikille.

Yrittäjät maksavat tällä hetkellä veronsa ennakkoveroina. Vuoden alussa arvioidaan seuravan vuoden aikana saatava tulo ja tämän pohjalta lasketaan vuoden aikana maksuun pantavan veron määrä.

Yrittäjä sitten maksaa kuukausittain tasasuuruisen määrän veroja, jotta vuoden arvioitu vero tulee maksetuksi. Jos arvioitu tulo kasvaa tai pienenee, tämä ilmoitetaan verottajalle, joka hyväksyy muutoksen ja lähettää uusilla summilla korjatut laskut tuleville kuukausille.

Maksutapa on joustava kuin neuvostoliittolainen kuminauha.

Monella toimialalla liiketoiminta on erittäin syklistä. Joillain toimialoilla se on erittäin vaikeasti ennakoitavaa. Joskus se on molempia. Hyvistä kesälomailmoista hyötyvä optimistinen matkailuyrittäjä ehtii maksaa heinäkuuhun asti arvioitua suurempaa veroa ennen kuin vuoden tulosta voi edes arvioida.

Sininen tulevaisuus esittää, että ennakkoverotuksesta on luovuttava ja on siirryttävä tuloksesta verottamiseen. Kirjanpito on yrityksissä jo reaaliaikaista. Valtion on myös aika siirtyä 2000-luvulle.

Ennakkoveron perintä voi jopa vaarantaa yrityksen toimeentulon. Jos sesonki ei ole alkanut eikä kassassa ole rahaa, mutta verot tulevat maksuun, niin on otettava lainaa. Onko pienyrittäjän tehtävä lainata rahaa valtion kassaan?

Ennakkoverotus vaarantaa myös yrityksen kasvun, kun investointeihin tarvittu raha on valtion kirstussa väärin arvioidun ennakkoveron takia.

Yrittäjä kantaa liiketoiminnassaan yrittäjäriskin. Nykyisessä tavassa yrittäjä kantaa riskiä myös valtion puolesta. Se ei ole oikein. Sitä paitsi veron arviointi on usein vaikeaa. Esimerkiksi vuonna 2015 yli 80.000 yritystä maksoi ennakkoa väärän summan.

Jos yrittäjän arvio ei osu oikeaan ja hän maksaa veroja liian vähän, mätkyissä viivästyskorko on 7%. Jos veroa on maksettu liikaa, verottaja taas maksaa korkoa 0,5%. Tämä on kohtuuton epäsuhta.

Vuonna 2019 käyttöönotettava reaaliaikainen tulorekisteri on oikea ratkaisu palkansaajille. Nyt tarvitaan samanlaista myös yrityksille.

Sininen tulevaisuus on eturyhmistä vapaa ja vastustamme puoluepolitikointia. Kuuntelemme kansalaisia yli puoluerajojen ja viemme eteenpäin kaikkia hyviä ajatuksia, joita meille ehdotetaan. Voit jättää oman ideasi täältä.

 

2 Responses to Yrittäjien ennakkoverottamisesta on siirryttävä tuloksen verottamiseen

 1. Sininen sanoo:

  Erittäin tärkeä asia monille pienyrittäjille, järjestelmä on todellakin täysin järjetön tällä hetkellä.

  Demarit ja kokoomus edustavat ideologiaa joka suosii suuria yrityksiä ja kurittaa pieniä yrityksiä. Tällä hetkellä mikroyritykset työllistävät enemmän ihmisiä kuin suuryritykset, joten on täyttä idiotismia rankaista pienyrittäjiä.

 2. Esko Nurminen sanoo:

  Milloin vero maksettaisiin?
  Vuoden loputtua?
  Vai kuukausittain?
  Jos kuukausittain, sama ongelma: matkailuyrittäjän sesonkikuukaudet näyttää yhteensä esim. 100.000 euron tulosta (voittoa), toisina hiljaisina kuukausina sukeltaa miinukselle (esim palkat ja vuokrat nakuttaa joka kuukausi miinusta 5.000 e/kk).
  Tai tekee joulukuussa investoinnin moottorikelkkoihin ja tietokoneisiin yhteensä 50.000 eur0a, se kuukausi menee miinukselle.
  Eli vuoden lopputulos voi olla vaikka nolla.

  Jos maksetaan vuosittain (vuoden päätyttyä), vaarantaa valtion veronsaannin, koska lyhytnäköiset tuhlaavat rahat kädestä suuhun.