Sininen tulevaisuus on Suomen uudistaja. Olemme luvanneet tämän kevään aikana julkaista ohjelmiamme ja tehdä aatteemme suomalaisille tutuksi. Julkaisemme siksi 3.3. alkaen 30 päivän ajan joka päivä uuden Sinisen aloitteen, joka tekisi Suomesta paremman paikan meille kaikille.

Sosiaaliturvan uudistamispaineet ovat kovat. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on palvellut pitkään ja sinnikkäästi läpi nousukausien ja lamojen pääpiirteittäin samanlaisena.

Sitä maailmaa ei enää ole, jossa töihin mentiin suoraan koulun penkiltä ja töissä oltiin tasaisesti 40 tuntia viikossa 40 vuoden ajan, kunnes eläkepäivien autuus koitti. Voimakas uudistuminen on käynyt välttämättömäksi.

Sinisen tulevaisuuden ratkaisu työn murrokseen on käänteinen tulovero, jossa sosiaaliturva vähenee palkkatulojen kasvaessa. Sosiaaliturva vähenee palkan noustessa niin, että lisäpalkasta käteen jää aina enemmän rahaa kuin mitä pelkkä sosiaaliturva takaisi.  Tulojen kasvaessa saavutetaan palkkatulotaso, jossa sosiaaliturvaa ei enää makseta, vaan ihminen saa normaalisti palkkaa ja maksaa tuloveroja.

Idea on yksinkertainen ja sen toteuttaminen pitää olla myös yksinkertaista.  Aukaisen ideaa esimerkin kautta.

Taina Taiteilija: Tainan taideprojekti loppuu. Taina alkaa etsiä uusia projekteja ja työtilaisuuksia. Käänteisen tuloveron ansiosta Tainalla on taattu tulotaso, perustuki, jonka valtio takaa. Perustuessa on yhdistetty monet eri etuudet. Tämä helpottaa Tainan elämää projektien välissä, koska hänen ei tarvitse hakea montaa eri tukea ja tulotaso on ennakoitava.

Jonkin ajan kuluttua Tainalle tarjotaan uutta työtä, joka työllistää häntä 15 tuntia viikossa 2 kuukauden ajan. Aikaisemmin Taina olisi epäröinyt lyhyen työpätkän ottamista, koska palkkakuittien, työtodistusten ja työttömyysajan ilmoituksen kanssa operoiminen on puuduttavaa, turhauttavaa ja ahdistavaa.

Käänteisen tuloveron ansiosta Taina tietää, että kun palkanmaksu koittaa, hänen tulonsa ovat korkeammat kuin mitä ne olisivat olleet vähemmillä työtunneilla. Hän ei maksa veroja, vaan palkan päälle hän saa kuukausittain perustukea.

Myöhemmin Taina valitaan uuteen projektiin työntekijäksi, jolloin hänen tulonsa kasvavat entisestään. Nyt Tainalle ei enää makseta perustukea.

Sinisille käänteisen tuloveron idea on pohja, jolle uusi perusturva rakentuu. Perustukeen yhdistetään asumistuki, peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä osin toimeentulotuki. Perustuki vastaa nykyisiä tukitasoja ja sen päälle on mahdollista saada ansiosidonnaista päivärahaa, joka samalla nykymallisena laajennetaan koskemaan kaikkia palkansaajia riippumatta kassajäsenyyksistä. Työn vastaanottamisesta tulee helppoa ja se kannattaa aina.

Sattumoisin myös OECD:n tällä viikolla julkaisemassa maaraportissa Suomelle suositeltiin sosiaaliturvan uudistamista. Maaraportissa vertailtiin kaikille maksettavaa perustuloa ja Iso-Britanniassa lanseerattua Universal Credit –tyylistä yleisturvaa. Siniset ovat OECD:n maaraportin kanssa samoilla linjoilla, emme kannata kaikille maksettavaa perustuloa. Se on liian kallis ratkaisu.

Sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen tulee olemaan yksi Suomen vaikeimmista, mutta tärkeimmistä uudistuksista koskaan. Tärkeintä on muistaa, keitä varten uudistuksia tehdään: ei järjestelmiä, vaan ihmisiä. Sinisten käänteinen tuloveromalli on Suomen ihmislähtöisen uudistamisen kivijalka.

Sininen tulevaisuus on eturyhmistä vapaa ja vastustamme puoluepolitikointia. Kuuntelemme kansalaisia yli puoluerajojen ja viemme eteenpäin kaikkia hyviä ajatuksia, joita meille ehdotetaan. Voit jättää oman ideasi täältä.

 

10 Responses to Siniset ajavat käänteistä tuloveroa

 1. […] – Sitä maailmaa ei enää ole, jossa töihin mentiin suoraan koulun penkiltä ja töissä oltiin tasaisesti 40 tuntia viikossa 40 vuoden ajan, kunnes eläkepäivien autuus koitti. Voimakas uudistuminen on käynyt välttämättömäksi, Terho arvioi blogissaan. […]

 2. Sininen sanoo:

  Erittäin ajankohtainen aihe, sosiaaliturvan uudistaminen on mielestäni seuraavien eduskuntavaalien kärkiteema.

  Olen itsekin hivenen perehtynyt tuohon negatiiviseen tuloveroon ja näen siinä valtavasti potentiaalia. Mielestäni on vääryys ettei tuollainen malli ole meillä jo käytössä, mutta toivottavasti Suomeen saadaan hallitus joka toteuttaa tuon.

 3. jotain tehtävä sanoo:

  Jotenkin sosiaaliturva on saatava uudistettua.

  Käänteinen tulovero olisi oiva uudistus.

 4. Rakentaja sanoo:

  Taloustieteen nobelisti Milton Friedman on tutkinut paljon käänteisen verotuksen mallia,
  ja esittää sen mm kirjassaan Vapaus valita (1982). Yhdenlaista mallia on myös kokeiltu pienille ryhmille Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja on havaittu, että mallissa on tärkeä säilyttää työnteon kannustavuus.
  Aivan kuten OECD:n
  maaraportissa esitetään. Oikein sovellettuna käänteisen tuloverotuksen mallilla on mahdollisuus saavuttaa huomattavia etuja.

  Viron talousuudistusten suunnittelija pääministeri Mart Laar toteutti monia Milton Friedmanin oppeja. Ne johtivat Viron nopeaan talouskasvuun.

  OECD:n raporttissa esitetään Suomelle myös muutoksia verojärjestelmään, arvonlisäverokannan muokkausta, omaisuusveron kehittämistä progressiivisempaan suuntaan ja korostetaan erilaisia ympäristöveroja ja niiden vaikutusta. Raportissa pidetään tärkeänä työllisyysasteen nostamista. Raportti korostaa myös säästöjä tuovaa terveydenhuoltojärjestelmän uudistusta.

 5. Tuomas sanoo:

  Siniset eivät halua käänteisen tuloveron mallista vastikkeetonta laiskottelustipendiä, eli aluavat asettaa siinä perusturvan tason niin alas ettei työtön kykene saamaan sillä välttämöttömintä toimeentuloa, vaan näkee nälkää.

 6. Auli sanoo:

  Kannustava Perusturva on KooDeen idea. Siitä on Asmo Maanselkä kirjoittanut oikein kirjan. Joten ei ole Sinisten eikä kenenkään muunkaan ahaa elämys. Luulenpa,että Asmon kirja on perusteellinen kannanotto kannustavasta perustusrvasta eli KooDeen mallista. Kannattaa lukea!

 7. Antti Kostet sanoo:

  Tehkääpä kerrankin kansalaisille hyvä palvelus kaatamalla sote.
  Sillä teolla voisitte pelastaa puolueen ja saada seuraavissakin vaaleissa runsasta kannatusta. Nykykaltainen äänettömänä yhtiömiehenä ja lakeijana toimiminen johtaa täystuhoon.

 8. […] viikolla kerroin Sinisen tulevaisuuden käänteisen tuloveron mallista, joka takaa minimitoimeentulon kaikille suomalaisille ja varmistaa, että työnteko on aina […]

 9. […] viikolla kerroin Sinisen tulevaisuuden käänteisen tuloveron mallista, joka takaa minimitoimeentulon kaikille suomalaisille ja varmistaa, että työnteko on aina […]

 10. Kalervo Saastamoinen sanoo:

  Sosiaaliturvan uudistamisessa tärkein asia on huolehtia siitä, että Suomalainen sosiaaliturva kuuluu vain Suomalaisille. Ei siis esim. ulkomaiselle Suomessa työskentelevälle työvoimalle ja heidän perheilleen. Eikä turvapaikanhakemisen varjolla Suomalaisia sosiallietuuksia kalasteleville laittomille maahanmuuttajille ja heidän perheilleen. Kun Suomalainen sosiaaliturva poistetaan kokonaan mm. näiltä ryhmiltä, ja kohdistetaan niille joille se kuuluu, eli Suomalaisille itselleen. voidaan sen jälkeen ryhtyä tarkastelemaan onko sosiaaliturvassa todellisia muutostarpeita aidosti lainkaan. Ainakin sosiaalityrvan määrää voidaan merkittävästi korottaa, kun siitä ulkomaiset vapaamatkustajat karsitaan pois.