80-luvulla Jehovan todistajat vapautettiin asevelvollisuudesta erikoislailla. Viime viikolla Helsingin hovioikeus teki poikkeusratkaisun. Hovioikeus vapautti 23-vuotiaan totaalikieltäytyjän syytteestä, eikä hän siten saa vankeusrangaistusta. Perusteluna totaalikieltäytyjä vetosi oikeudessa siihen, että haluaa samanvertaista kohtelua kuin Jehovan todistajat.

Asian käsittely jatkunee korkeimmassa oikeudessa, enkä ota kantaa lopulliseen juridiseen ratkaisuun. Totaalikieltäytyjän vetoomus voi ärsyttää joitakuita, mutta vetoomuksessa on järkensä. On ilmiselvää, että nykyinen lainsäädäntö ei ole tasapuolinen, kun yksi ryhmä on vapautettu uskonnollisin perustein muiden uskontokuntien edustajia koskevasta velvollisuudesta.

Jehovan todistajien erityisvapautuksesta tulisi luopua ja saattaa heille samat velvoitteet kuin muillakin kansalaisilla. Käytännössä heistä useimmat valitsisivat siviilipalveluksen. Tälle puolestaan on myös Jehovan todistajien oma keskusjärjestö Yhdysvalloissa antanut hyväksyntänsä, eli siviilipalveluksen suorittaminen ei nykyään olisi Jehovan todistajien oman uskonnollisen auktoriteetin vastaista.

Suomen puolustus ei saa vaarantua epäjohdonmukaisen lainsäädännön takia. Turvallisuus ja itsenäisyys on oltava kaiken politiikan päämäärä. Se ei ole kansalaisoikeuksien rajoittamista, vaan niiden suojelemista. Alistettujen arvoja ei kysy kukaan, eikä vankileirien saaristossa valita vähemmistövaltuutettuja. Kaikki vakaumukset ovat tasavertaisia. Epäoikeudenmukainen lainsäädäntö on korjattava.

 

3 Responses to Jehovan todistajien asevelvollisuuden vapautuksesta luovuttava

 1. Rolf Nyström sanoo:

  Jehovan todistajien erioikeus on kumottava. Jos ei suostu suorittamaan edes siviilipalvelusta on syytä antaa vankeustuomio niin kuin muillekin. Erivapaus perustui ilmeisesti taitavaan julkisuuskampanjointiin.

 2. miettikää nyt uudelleen sanoo:

  Nyt miehet miettikää vielä!

  Jehovan todistajat ovat yksi juttu ja vapautukset toinen. Asevelvollisuus on kuin pakkoruotsi, jos kannattaa yhtä joutuu kannattamaan toista ja päinvastoin.

  Jos Jehovan todistajien täytyy käydä siviilipalvelus (luultavasti omassa Betelissään), se ei ole heille iso juttu, koska he tekevät jo nyt oveltaovelle-palveluaan läpi elämänsä. Päinvastoin, tämä voi sitoa nuoret miehet entistä vahvemmin liikkeen piiriin, oli se nyt sitten hyvä tai ei.

  Mutta vapautusten kieltäminen on isompi periaatteellinen juttu. Se on askel ehdottomuuteen, jota ei millään elämän alueella pitäisi olla. Seuraavaksi tullaan kyseenalaistamaan naisten vapautus. Ja sitten joudutaan jo rakentamaan mieletön siviilipalvelusjärjestelmä, joka tulee maksamaan sekä verovaroissa että ennen kaikkea ihmisten asenteissa liikaa.

  Asevelvollisuuden ainoa mahdollisuus jatkossa on se, että siitä kehitetään niin palkitseva järjestelmä, että nuoret haluavat sen meriittinä ja koulutuksena itselleen. Jos asevelvollisuutta yritetään pitää pystyssä kehittämällä rinnalle rangaistukselta tuntuva rakennelma, ollaan kalliissa suossa.

  Vai edellyttääkö säästöSuomi terveydenhuoltoon ja sosiaalipuolelle puolipakolla värvättyä asenneongelmaisten armeijaa, joiden kouluttamiseen, ohjaamiseen ja valvomiseen on kehitettävä uudet, kalliit rakenteet? Siviilipalvelusmiehet esimerkiksi kouluilla osoittautuivat usein mahdottomiksi, koska heidän kapinansa jatkui myös koulupestissä: heidän omatuntonsa ei sallinutkaan hatun pois ottamista sisällä tms. Ihmiset, jotka karsastavat kurinalaisuutta (kenties hyvästä syystä) eivät ole ihanteellista työvoimaa niihinkään hommiin, joihin siviilipalvelusmiehiä ohjataan.

  Missä sinisten filosofit ovat nyt? Luuletteko, että liikkuvissa äänestäjissä on paljonkin asevelvollisuuden pakollisuuden vahvistajia? Miksi olisi? Karkoitatte vain omistanne porukkaa, joka suhtautuu elämään vähemmän sääntökeskeisesti!

  Kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia. Perusteltu vapautuskäytäntö tarvitaan kaikkialla, missä sääntöjä on. Jehovan todistajien vapautus on ollut ihan kohtuullinen poikkeus ja kun siihen nyt vedotaan, on syytä miettiä vapautuksia laajemminkin.

 3. Esko Nurminen sanoo:

  Raamattu sanoo: antakaa keisarille se, mikä keisarin on. Ei ole liikaa vaadittu, että suorittavat vähintään siviilipalveluksen.