Asumisoikeus on kulkenut pitkän tien ilman, että sen alkuperäinen tavoite olisi toteutunut. 1990-luvun alussa taloudellisen kurimuksen Suomessa hallitus ja eduskunta katsoivat ajankohtaiseksi pelastaa rakennusalan yrityksiä ja tarjota työttömyyden takia asuntonsa menettäville kansalaisille kohtuuhintaista asumista.

Monet ajattelivat pohjoismaisen asumisoikeusjärjestelmän olevan sopiva ratkaisu ongelmaan: asukkaiden houkutteleminen talojen pääomasijoittajiksi oli onnistunut muissa pohjoismaissa antamalla asukkaille mahdollisuus omistaa talonsa asumisoikeusyhdistystensä kautta, miksei siis myös Suomessa?

Suurten rakennuttajien painostuksessa lain pykälät taipuivat ja eduskunnan tahto ei toteutunut sellaisena, kuin se oli alun perin tarkoitettu. Suomessa asumisoikeusasunto tuli tarkoittamaan pohjoismaisen käytännön vastaisesti rakennuttajayhtiön omistamaa taloa, jossa asukkailla ei ollut sananvaltaa, huolimatta eduskunnan vuoden 1990 lausuntojen linjauksista, joiden mukaan aso-kohteiden tulisi kuulua asukkaiden yhteisöille.

Nykyään lähes jokainen asumisoikeusasunto on rakennuttajayhtiöiden omistuksessa, vaikka niiden tekemät pääomasijoitukset kohteisiin ovat minimaalisen pieniä. Kaiken lisäksi ASO-kohteiden asumiskustannukset voivat olla jopa korkeammat kuin yksityisillä vuokramarkkinoilla.

Eniten nykyisestä tilanteesta hyötyvät yhtiöiden taustalla olevat suursijoittajat ja omistajat, kuten yleishyödyllistä tehtävää toteuttavat ammattiyhdistysliitot, jotka kotiuttavat jättimäisiä verottomia osinkoja vuosittain.

Mitä siis tehdä järjestelmälle, joka on asukkaille kallis, ei anna heille juurikaan sananvaltaa suhteessa yhtiöihin, eikä takaa asukkaalle oman kodin omistajuutta? ASO-järjestelmää ja sen valuvikoja on yritetty parantaa aikaisemminkin, mutta jokaisessa uudistuksessa asukas on ollut sivuosassa. Myös nykyisen hallituksen ohjelmassa linjataan ASO-järjestelmän parannuksesta. Uuden lain päämääränä tulisi olla kohtuuhintaisten asumisen turvaaminen, ei ASO-järjestelmän asumisturvan heikentäminen.

Yhteisöllinen, hintasäädelty omistus olisi oikeudenmukaisin ja tasa-arvoisin malli, joka vastaisi eduskunnan alkuperäistä tahtoa lain luonteesta – pysyvää, edullista, omakustannushintaista, omistusasuntoon verrattavaa ja perinnöksi annettavaa kotia.

Siniset eivät tule tukemaan sellaista lakiuudistusta, joka heikentäisi asumisoikeusasukkaiden asumisturvaa, eikä parantaisi asukasyhteisön todellista mahdollisuutta puuttua yhteisöä koskeviin päätöksiin. Siniset seisovat tarvittaessa yksin sellaisen esityksen tiellä, joka pahimmillaan tarkoittaisi ASO-järjestelmän asumisturvasta luopumista.

 

Blogin viidennettä kappaletta päivitetty 19.2.2018.

 

4 Responses to Siniset eivät hyväksy ASO-asukkaiden asumisturvan heikennyksiä

 1. Veli sanoo:

  Hei, olipa hyvä kirjoitus ja kannanotto. Me asukkaat, jotka asumme valtakunnallisissa Aso kohteissa ja varsinkin täällä Helsingissä maksamme usein 50% enemmän vuokraa kuin asukkaat Helsingin asumisoikeus kohteissa. Jossain on siis vikaa ja paljon. Helsingissä toimii 2 eri asumisoikeusjärjestelmää, jossa toinen toimii omakustannusperiaatteella ja toinen ei. Järjestelmä on ollut toiminnassa yli 25 vuotta ja tuona aikana ei yksikään aikaisempi hallitus ole tähän saanut muutosta. On puuttunut tahto ja rohkeus. Sinulla on rohkeutta nostaa kissa pöydälle ja sitä minä arvostan. Voimia!

 2. Leena sanoo:

  Hieno juttu! Kiitokse tästä. Asumisoikeusjärjestelmä on varsinainen erilaisten toimijoiden viidakko, jossa vastikkeet nousevat sietämättömän korkeiksi. Sellainen systeemi, jossa vastike on kalliimpi (kuten monessa kunnassa Suomessa) kuin vapaiden markkinoiden vuokra, tekee asumisoikeusjärjestelmän kannattamattomaksi.

  Moni joutuu ottamaan lainaa sisäänpääsyhintaa vastaan, ja vaikka asumisoikeusasunto toimiikin lainan vakuutena, ei 1200 euron vuokran kanssa enää pienituloisen palkasta makseta lainanlyhennyksiä.

  Minun ehdotukseni olisi maanlaajuinen säädelty hinta ja vuora-taso, joka sopeutettaisiin alueen vallitsevaan vastike/ vuokratasoon.

 3. Marko sanoo:

  Huomasin, että muutama Asopomo veti jo herneen nenään sun kirjoituksesta ja se tarkoittaa, että osu ja upposi. Nyt ne pelkää, että ajatuksesi leviää hallituksessa ja sieltä putkahtaa lakiesitys, joka vie heiltä mahdollisuuden pelata. Katsokaa nyt vaikka Avain asumisoikeus konsernin rypästä. On omat Aari isännöinnit, omat huolto ja rakennuttajayhtiöt ja kasan päällä ARA:n siunaama yleishyödyllinen status. Kusetus on siis täysin lainvoimaista ilman mitään kontrollia. Avaimen keskivuokra hipoo Helsingissä 14e/m2 tuntumassa. Tämä taso kertoo toiminnasta kaiken. Jos joku saa tämän ja nämä rosvoukset loppumaan, niin oispa hienoa. Tämä Asolaki on paljon suurempi juttu, kun kukaan uskookaan. Siinä kaatuisi iso rypäs, joka on vuosikymmeniä rahastanut ja kyykyttänyt asukkaita. Laittakaa tälle stoppi nyt!

 4. Laura sanoo:

  Kannattaa katsoa YLE:n elävästä arkistosta
  v. 2008 ” Asumisoikeus – suuri puhallus ”. Siitä kyllä selviää mistä on kyse. Voisi kuvitella, ettei tällaista enää ole tämän päivän Suomessa, mutta ikävä kyllä on ja peli jatkuu. Hoida Sampo asia kuntoon, niin olet monen pienen ihmisen sankari.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/16/asumisoikeusasunnot-suuri-puhallus