Brexitin seurauksena suuri nettomaksaja lähtee unionista. Yhteiseen kassaan tulee iso lovi. Siniset haluaa Suomelle tiukan linjan. Britannian ero on huomioitava täysimääräisesti EU:n rahoituskehyksen kokonaistasossa. Kun EU pienenee, EU:n budjetti pienenee.

Koska rahaa on vähemmän käytettävissä, on löydettävä säästökohteita EU:n budjetista. Helpointa on karsia hallintoa ja sellaisia toimintoja, joille ei ole välttämätöntä tarvetta.

Ensinnäkin täysin järjetön Euroopan parlamentin siirtely kuukausittain Brysselistä Strasbourgiin ja takaisin on lopetettava. Tämä luontoa tuhoava, aikaa haaskaava ja veronmaksajille pöyristyttävän kallis 180 miljoonan euron vuosittainen ralli on saatava loppumaan. Tiedän myös henkilökohtaisesti, kuinka turhauttavaa reissaaminen on europarlamentissa työskenteleville, kävin itse Strasbourgissa europarlamentaarikkona 47 kertaa.

Toiseksi on uskallettava lakkauttaa sellaisia unionin toimielimiä, joille ei ole välttämätöntä tarvetta. Aloittaisin Euroopan alueiden komiteasta. Se on lausuntoautomaatti, jonka välittämät näkemykset on mahdollista muutenkin saattaa päättäjien tietoon. Komitea ei itse päätä mistään ja silti alueiden komitea maksaa lähes sata miljoonaa euroa vuodessa (96 meur 2018) ja budjetti on kasvanut tasaisesti viime vuosina.

Alueiden komitean lakkauttaminen ja Strasbourgin rallin lopettaminen ei tietenkään ratkaise koko budjettiongelmaa. Turhien hallintomenojen karsiminen olisi kuitenkin luontevin tapa aloittaa säästäminen. Samoin huolimattomasta varojen käytöstä olisi mahdollista säästää paljon. Olen meppiaikanani kertonut huonosta EU-varojen käytöstä mm. tässä kirjoituksessa.

Iso-Britannian ero ei Euroopan unionissa saa johtaa tulonsiirtojen lisääntymiseen tai Suomen nettomaksun kasvamiseen. Olisi erehdys kuvitella, että unioni vahvistuisi tulonsiirroilla. Liittovaltion kannattajien kannattaa muistaa, että juuri jatkuva nettomaksajuus oli keskeinen syy, miksi britit päättivät jättää EU:n.