Tanskan sosiaalidemokraatit ovat ehdottaneet turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä EU:n ulkopuolelle. Samansuuntaisia ajatuksia Ruotsissa on esittänyt paikallinen Kokoomus. Suomessa tätä on esittänyt Sininen tulevaisuus ja ajatus on myös periaateohjelmassamme.

Tulevaisuudessa ei voi enää esiintyä samanlaista turvapaikkashoppailua kuin vuonna 2015. Turvapaikanhakijoiden kulkiessa hallitsemattomasti turvallisten maiden läpi kohti Saksaa ja Pohjoismaita kävi kaikille selväksi, että nykyjärjestelmä sallii valtavia väärinkäytöksiä. Ihmiset tarttuvat kyllä tilaisuuteen, kun heille annetaan mahdollisuus etsiä paitsi fyysistä turvaa myös sosiaaliturvaa.

Nykyjärjestelmä on huono turvapaikkaprosessin alusta loppuun saakka. Suomessa on tällä hetkellä tuhansia kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, joita ei saada palautettua kotimaahansa. Osa on vastaanottokeskuksissa, osa kadonnut teille tietymättömille. Nyt sitten kiistellään, mitä eri palveluita heille pitäisi tarjota suomalaisen veronmaksajan kustannuksella, vaikka koko tällaista keskustelun aihetta ei pitäisi olla edes olemassa. Jos ja kun turvapaikkahakemukset tulevaisuudessa käsitellään EU:n ulkopuolella, tämäkin pulma ratkeaa samalla.

Turvapaikkapolitiikka oli pitkään vanhojen puolueiden ylläpitämä tabu, kielletty puheenaihe, jonka arvostelijat leimattiin rasisteiksi. Onneksi järki silti voittaa lopulta aina. Kysymys on vain siitä, kuinka paljon vahinkoa sitä ennen päästetään syntymään.

Ehdotan Sinisten puheenjohtajana siksi jälleen kerran, että turvapaikkahakemusten käsittely siirretään EU-alueen ulkopuolelle. Se on paras keino torjua turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Samalla vapautuu paljon resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.