Tanskan sosiaalidemokraatit ovat ehdottaneet turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä EU:n ulkopuolelle. Samansuuntaisia ajatuksia Ruotsissa on esittänyt paikallinen Kokoomus. Suomessa tätä on esittänyt Sininen tulevaisuus ja ajatus on myös periaateohjelmassamme.

Tulevaisuudessa ei voi enää esiintyä samanlaista turvapaikkashoppailua kuin vuonna 2015. Turvapaikanhakijoiden kulkiessa hallitsemattomasti turvallisten maiden läpi kohti Saksaa ja Pohjoismaita kävi kaikille selväksi, että nykyjärjestelmä sallii valtavia väärinkäytöksiä. Ihmiset tarttuvat kyllä tilaisuuteen, kun heille annetaan mahdollisuus etsiä paitsi fyysistä turvaa myös sosiaaliturvaa.

Nykyjärjestelmä on huono turvapaikkaprosessin alusta loppuun saakka. Suomessa on tällä hetkellä tuhansia kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, joita ei saada palautettua kotimaahansa. Osa on vastaanottokeskuksissa, osa kadonnut teille tietymättömille. Nyt sitten kiistellään, mitä eri palveluita heille pitäisi tarjota suomalaisen veronmaksajan kustannuksella, vaikka koko tällaista keskustelun aihetta ei pitäisi olla edes olemassa. Jos ja kun turvapaikkahakemukset tulevaisuudessa käsitellään EU:n ulkopuolella, tämäkin pulma ratkeaa samalla.

Turvapaikkapolitiikka oli pitkään vanhojen puolueiden ylläpitämä tabu, kielletty puheenaihe, jonka arvostelijat leimattiin rasisteiksi. Onneksi järki silti voittaa lopulta aina. Kysymys on vain siitä, kuinka paljon vahinkoa sitä ennen päästetään syntymään.

Ehdotan Sinisten puheenjohtajana siksi jälleen kerran, että turvapaikkahakemusten käsittely siirretään EU-alueen ulkopuolelle. Se on paras keino torjua turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Samalla vapautuu paljon resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.

 

3 Responses to Turvapaikkahakemukset käsiteltävä EU:n ulkopuolella

 1. hyvä ehdotus sanoo:

  Hyvä ehdotus.

  Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että rajat on suljettava. Kaikkien EU-maiden on suljettava rajat.

  Afrikan ja Aasian maihin on rakennettava pakolaisleirejä, joita EU-maat ja YK ylläpitävät.
  Pakolaisten hakemusten käsittely tapahtuu näissä leireissä. Käsittelyssä mukana EU:n ja pakolaisjärjestöjen edustajia.

  Kaikki pakolaisiksi esittäytyneet eivät tarvitse lupaa tulla Eurooppaan. Osa voi tarvita vain lyhytaikaista suojaa ja heidät voidaan lähettää nopeasti takaisin koteihinsa.

 2. selkeitä linjoja sanoo:

  Nimimerkille Niinpä!

  Käyttääkö Tanskakin persuilta varastettuja teesejä vai olisikohan kyseessä sittenkin se ”uusi normaali”, josta Huhtasaari vaalikiertueellaan puhui? Mitä useampi ryhmä näihin herää sitä parempi.

  Jatkoivat siniset sitten omana ryhmänään tai sulautuivat muihin puolueisiin, he vievät hyviä teemoja eteenpäin.

  Katkeruus ei ole hyvä teema eikä pitemmän päälle lisää perussuomalaisten kannatusta vaan vierottaa mahdollisia uusia äänestäjiä. Piintyneet perussuomalaiset eivät näytä ymmärtävän, mitä tekevät jumittumalla syyttelyyn. Kannattaa miettiä, minkä kuvan omistaan antaa ja samalla minkä kuvan antaa todella tärkeiden teemojen esiin nostajista.

  Jokaisen kriittisesti EU/globalisaatiopolitiikkaan suhtautuvan kannattaa nyt kaivaa itsestään se fiksu keskustelija. Harkitsevat äänestäjät eivät hakeudu änkyröiksi tunnustautuvien joukkoon.

 3. selkeitä linjoja sanoo:

  Media hautaa näitä hyviä uutisia nopeasti. Toki tämä näkyi otsikoissa, mutta katosi ilman analyysejä. Trumpin loppumaton haukkuminen sen sijaan jatkuu päivästä toiseen ikään kuin se olisi meidän kannaltamme ykkösjuttu.

  Vaihtoehtomediaa ei ole. Kun sinisissäkin on monenlaista ammattitaitoa, näistä periaatteessa suurista uutisista pitäisi lähteä blogipostauksen jälkeen linkkitulva ja keskustelujen jatkumo, mielellään haastaen mukaan myös aihepiirin kriittisiä tutkijoita.

  Miten sellainen vaihtoehtonäkemysten jatkumo muodostetaan, kun se valtamedia hoitaa vaikenemista?