Europarlamentin entinen puhemies ja nykyinen Saksan demareiden puheenjohtaja Martin Schulz haluaa tehdä EU:sta liittovaltion ja pakottaa eri mieltä olevat ulos unionista. Hän antoi aiemmin viikolla aiheesta haastattelun,  jossa käytti visiostaan avoimesti nimitystä ”Euroopan Yhdysvallat” ja kaavaili hankkeen toteutuvan jo vuoteen 2025 mennessä. Ne maat, jotka eivät hyväksyisi EU:n perussopimusten muutosta liittovaltioksi, pudotettaisiin Schulzin mukaan automaattisesti ulos unionista.

 

Schulz käy parhaillaan hallitusneuvotteluja Angela Merkelin kanssa. On ulkopuolelta vaikea sanoa, onko tämä avaus tarkoitettu vain romuttamaan neuvottelut mahdottomilla vaatimuksilla. Schulzin johdolla sosiaalidemokraatit kokivat vaaleissa ison tappion, eikä hänen intresseissään välttämättä ole hallitusvastuu, vaan yritys kasvattaa romahtanutta kannatusta oppositiossa käsin. Joka tapauksessa avaus ei ole täysin yllättävä niille, jotka Schulzin tuntevat, kuten minä itsekin europarlamenttiajoiltani.

 

Vision eteneminen on silti monen lukon takana. Ensinnäkään Merkel tuskin suostuu vaatimuksiin. Toisekseen EU:ssa ei ole yleisesti halua avata perussopimuksia, kuten Schulzin visio vaatisi. Myös Suomen hallitusohjelma, jonka EU-osiota olin itse neuvottelemassa, torjuu ajatuksen perussopimusten avaamisesta. Suomen nykyinen hallitus ei siis tukisi tällaisia avauksia, jos sellaisia virallisesti esitettäisiin. Lähinnä puheessa on huomion arvoista se, että Schulz olisi valmis pudottamaan esimerkiksi Suomen pois EU:sta, jos emme suostu luopumaan omasta itsenäisyydestämme.

 

On silti hyvä, että Schulz puhuu painajaismaisista visiostaan avoimesti. EU-liittovaltiota on pitkään rakennettu hiljaa hivuttamalla, aina niin pieni askel kerrallaan, että liittovaltion kannattajat ovat voineet kiistää olevansa liittovaltion kannattajia tai että mitään liittovaltiota ylipäänsä oltaisiin rakentamassa.

 

Schulz on nyt ilmoittanut visionsa rehellisesti kansalaisille ympäri Eurooppaa ja samalla todistanut liittovaltiokehitystä vähätteleville tahoille, että tällaisia visioita on Euroopassa hyvinkin merkittävillä toimijoilla. Löytyykö Suomesta kannattajia visiolle? Nyt on otollinen aika ilmoittautua jos löytyy. Onko tämä sitä kunnianhimoista EU-politiikkaa, mitä Suomen sosialidemokraatit ovat niin kovasti kaivanneet?


Siniset eivät missään olosuhteissa kannata EU:n kehittämistä liittovaltioksi. Pienelle kansakunnalle se tarkoittaisi vain itsenäisyydestä luopumista ja verotulojemme yhä laajamittaisempaa ulosmittausta muille EU-jäsenmaille.

 

17 Responses to Suunnitelma EU-liittovaltiosta ja itsenäisten jäsenmaiden erottamisesta

 1. kansannousu sanoo:

  Vitun maanpetturipaska.Valehteleva torakka.Hyi saatana miten kuvottava biojäte sinä olet.

 2. Kunnioitusta vaalikaamme sanoo:

  Kansannousu tässä yrittänee Hurmeen mallin mukaan sellaista ”lempeää huumoria”. Taisi tämäkin yritys mennä kiville.

 3. Rehellisesti, kiitos sanoo:

  Onko Suomen ja Saksan sosiaslidemokraateilla yhteinen visio Euroopan tulevaisuudesta?

 4. Rehellisesti, kiitos sanoo:

  Miksi Merkel ei olisi liittovaltion kannalla? Eikö se kehitys vahvistaisi Saksan asemaa?

 5. demarien liittovaltio? sanoo:

  Iltapäivälehdestä:

  SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen totesi (7.12.) Ilmestyneessä Ulkopolitiikka-lehden kirjoituksessa, että EU:n ja euroalueen kehittämisessä pitäisi ottaa esimerkkiä Yhdysvalloista.

  – Euroopan olisi tutkittava huolella amerikkalaisen federalismin käytäntöjä, kun se valmistautuu euroalueen kehittämiseen ja tiivistämiseen, Urpilainen sanoi.

  Ex-valtiovarainministerin mukaan euroalue ei toimi kunnolla ilman tiiviimpää taloudellista yhdentymistä.

  Urpilaisen mukaan Yhdysvallat voisi toimia Euroopalle esimerkkinä myös siitä, kuinka jokainen osavaltio vastaa omasta velastaan, muta liittovaltion budjetti mahdollistaa laajemmat tulonsiirrot.

  Toisaalta Urpilainen näkee myös sen, että EU:n kehittämisessä täytyy tasapainotila, koska liian innokkaasti toteutettu tulonsiirtounioni voisi menettää kansalaisten silmissä oikeutuksensa.

  Myös velkavastuiden jakaminen lisäisi Urpilaisen mukaan riskiä, että EU-maat alkaisivat tinkiä terveestä talouspolitiikastaan.

  Urpilainen uskoo, että sopiva kompromissiratkaisu voisi löytyä EU-tasolle keskitetystä rahapolitiikasta, jäsenmaiden koordinoidusta talouspolitiikasta sekä vahvoista demokraattisista instituutioista.

  — Miltä tämä kuulostaa? Onko demareilla Euroopassa yhteinen liittovaltiohaave? Ketkä lujimmin ajavat liittovaltiota?

 6. Tuomas sanoo:

  Kaikki puolueet, jotka hyväksytään hallitukseen joka tätäkin asiaa ajaisi mielellään sinne menisivät ”vaikuttamaan” eikä oppositioon räksyttämään. Ministeriaudin takapenkki kiinnostaa ja hyvät liksat.

 7. Scientist sanoo:

  Nyt vaan Suomen on oltava tiukkana, käsittääkseni perussopimuksen muuttaminen ei ole mahdollista ilman kaikkien jäsenmaiden hyväksymistä. Ei mitään tulonsiirtounioniaja EU veroa.

  Esimerkiksi EU:n tukema tutkimustoiminta on ollut melko tehotonta (olen itse ollut mukana useissa hankkeissa), hyötyjinä lähinä lentoyhtiöt ja hotellit.

 8. Halla-ahon tukija sanoo:

  Sampo se vain on niin, että et ainoastaan pettänyt puoluetta vaan Halla-ahon, joka teki sinusta kansallisen ja kansainvälisen poliitikon ilmoittamalla, että hän äänestää sinua EU-vaaleissa, ja tällä tuella Sampo ohitit kesäkuussa 2009 Veltto-Virtasen ja sinusta oli Soinin varamies ja sitten meppi

  Nämä eivät ehdi unohtua 2019 vaaleihin mennessä

  Merkelin salkuton erityistehtäväministeri ja liittovaltiokanslian johtaja Peter Altmaier sanoo muutama tunti sitten (”Berliinin tärkein poliittinen herra”) Bundesminister fur besondere Aufgaben und Chef des Bundeskanzleramts

  Rheinische Post (Dusseldorf): ”Tämä ehdotus liittovaltiosta yllätti minut samalla tavalla kuin varmaankin monet sosdemit. Sen jäkeen kun omakohtaisesti koin EU-perustuslakisopimuksen yrittelyt vuosina 2002-3 epäonnistumisineen, eivät minusta tällaiset yhdysvaltahankkeet ole realistisia eikä ollenkaan ennen vuotta 2025. Yhdysvallat veisi valtioiden itsenäisyyden Brysselin alaisuuteen pois jäsenvaltioista. Tälle ajatukselle ei ole monissa EU-valtioissa minkäänlaista enemmistöä.” ”Dieser Vorschlag hat mich genauso überrascht wie sicherlich auch viele Sozialdemokraten. Nachdem ich das Scheitern eines europäischen Verfassungsvertrags 2002/03 aus eigener Anschauung erlebt habe, sehe ich ein solches Projekt als nicht realistisch an, vor allem nicht bis zum Jahr 2025” ”Die Vereinigten Staaten von Europa würden die Souveränität der Mitgliedstaaten auf Brüssel übertragen. Dafür wird es in vielen EU-Staaten keine Mehrheiten geben”

  googlaa
  Peter Altmaier im Interview Ich habe Lust aufs Regieren

 9. Timppa sanoo:

  Et muka ole huomannut hallituskumppanisi hyväksyntää liittovaltiokehitykselle. Tai omaasi, sillä uuvatit tukevat komission ja hallituksen suunnitelmia EU:n yhteisestä turvapaikkapolitiikasta ja taakanjaosta, ja olet itse osoittanut olevasi valmis vaikka valehtelemaan niitä edistääksesi.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005459148.html

 10. Rehellisesti, kiitos sanoo:

  Entä jos Saksassa empiminen on vain teatteria. Entä jos nimenomaan Merkelin taustavoimat haluavat liittovaltion ja Merkelun sen johtoon, mutta ollaan aluksi ikään kuun ehdotus olisi vain demarien ehdotus. Teatteriahan tässä politiikassa on nyt ollut joka taholla.

 11. Onko näin sanoo:

  Tottakai Merkel on liittovaltion kannalla. Nyt vain on huono hetki tuoda sitä esille, kun pelkää EU:n hajoamista. Kuitenkin vie tipuaskelin Eurooppaa kohti liittovaltiota.

 12. Halla-ahon tukija sanoo:

  Sampo, koska sinulla ei varmaan huomenna la ole kiireitä – puoluekokouksethan ovat kamalan tylsiä, voi chillailla sillälailla – niin kannattaa seurata, pysyykö Yle asiassa

  TV1 Ykkösaamun vieraana lauantaina 16.12.2017 klo 10.05 on HALLA-AHO

 13. ehkä pian? sanoo:

  Sehän olisi onnenpotku, jos Suomi erotettaisiin EU:sta. Ei tarvitsisi Suomen itse nähdä vaivaa eroamisen suhteen.

  EU on ollut susi jo syntyessään. Niin epädemokraattinen tekele kuin olla voi.

 14. Tuumailija sanoo:

  EU-kriittiselle puolueelle on ilmiselvästi tarvetta jatkossa. Siinäkin on paikka Siniselle tulevaisuudelle, jos vain se osataan käyttää.

 15. Siniselle tulevaisuudelle sanoo:

  Onnea!

 16. Timppa sanoo:

  Onnittelut uudelle puoluejohtajalle! Ja sitten hieman historiaa.

  Jussi Halla-aho testamenttasi äänensä helsinkiläiselle poliittiselle total nobodylle, Sampo Terholle EU-vaaleissa 2009. Hän nosti tämän henkilön asemaan, jossa hän oli.

  Koko kampanjan ajan korostettiin heidän ystävyyttään, eikä minulla ole mitään syytä epäillä etteikö näin olisi ollutkin. Ainakin Jussin taholta.

  Halla-aho ilmoittautui PS-puheenjohtajakisaan vastentahtoisesti. Erikseen pyydettäessä. Hän teki sen käsittääkseni siksi, että se oli hänen mielestään oikea teko.

  Hän laittoi itsensä ja perheensä likoon, hän asettui median ja poliittisten vastustajien riepoteltavaksi. Hän asettui valtakunnan virallisen sylkykupin asemaan. Jos Jussi olisi toiminut puhtaasti oman edun kannalta, hänen olisi kannattanut jäädä Brysseliin ”näpertelemään”.

  Sampo Terho, olet kyy, jota Jussi povellaan kasvatti. Kai tiedät, kenelle on varattu paikka Danten Helvetin alimmalla portaalla. Se on varattu niille, jotka pettävät hyväntekijänsä. Se on varattu Juudaksille.

  Se on varattu Sinun kaltaisillesi.

 17. Vaikene jo hyvä mies sanoo:

  On tuo Terho kyllä melkoinen nilkki. Miten mies pystyy elämään itsensä kanssa puukotettuaan hyvää ystäväänsa selkään, vaikka Jussin ansiosta pääsi framille. Täydellisen epärehelliseksi todistettu jätkä patsastelee ministerin aitiossa, eli laittomasti, kun ministerin tulisi olla rehelliseksi tunnustettu. Nyt on huhuja, että tämä valehtelija paljasti hyvän ystävänsä, Jussin, aviottoman lapsen julkisuuteen vahingoittaakseen hyvää ystäväänsä.Helppo uskoa, että nilkiltä onnistuisi tämäkin, vaikka ystävä olisi sen luottamuksella kertonut. Miten paljon vahinkoa, valehtelua ja oman edun ajamista tämä petturi tekee ministerin pestissään? Tämän valehtelijan kehonkieli kertoo, että omaatuntoa vaivaa eikä rauhaa sydämessä ole, mikä on valehtelun ja petoksen luonnollinen seuraus. Häpeä, Terho. Häpeä niin saatanasti.