Tällä viikolla tiistaina tuli kuluneeksi sata vuotta yhdestä maailmanhistorian suurimmasta onnettomuudesta: Neuvostoliiton synnystä. Lokakuun vallankumouksesta käynnistynyt kommunismin väkivaltainen laajeneminen johti pahimmillaan noin puolessa maailmastamme diktatuuriin, kansalaisoikeuksien riistämiseen, yksityisomaisuuden menettämiseen, parhaimmillaankin köyhyyteen ja pahimmillaan joukkomurhiin.

Itsekin synnyin vielä maailmaan, jossa yllä mainittu moderni orjuus oli arkipäivää. Meidän ei pidä unohtaa kommunismin nimissä tehtyjä rikoksia ja aatteen maailmalle jättämää taakkaa. Monet maat muun muassa Itä-Euroopassa tulevat kärsimään vielä pitkään sosialististen vuosikymmenten karmeista seurauksista taloudessaan ja koko yhteiskunnassaan.

Tämän viikon torstaina oli toinenkin sosialismiin liittyvä merkkipäivä, nimittäin Berliinin muurin murtumisen vuosipäivä. Minulla oli työmatkan ohessa tilaisuus vierailla juuri vuosipäivänä 9.11. Berliinin muurin muistomerkillä, jossa museon ohessa on säilytetty joitakin kymmeniä metrejä entistä muurialuetta. Nähtävissä on edelleen moninkertainen muuri, sitä täydentänyt piikkimatto ja vartiotorni, jollaisista sotilaat säälittä ampuivat länteen pakenevia siviilejä. Kaikkiaan 140 ihmistä murhattiin vuosien kuluessa muurin yli vapauteen pyrkiessään.

Muuri muistuttaa meitä, ettei mikään maa tai kansa koskaan vapaaehtoisesti omaksunut kommunismia, vaan aate perustui väkivaltaisen vallankumouksen ja ”proletariaatin” diktatuurin kivijaloille. Kuudesosa Itä-Saksan väestöstä oli eri reittejä jo paennut länteen, kun muuri rakennettiin pitämään kansalaiset pakolla sosialistisessa paratiisissa.

Silti kansalaisten vapaudenkaipuu eli läpi vuosikymmenten. Länteen pyrittiin hengen uhalla paitsi muurialueen yli kulkemalla, niin muun muassa salakuljettamalla, tunneleita kaivamalla, jokien poikki sukeltamalla ja monin muin kekseliäin tavoin.

Siksi muuri muistuttaa meitä myös siitä, ettei ihmisen vapaudenkaipuuta voi koskaan nujertaa, ei valheilla eikä väkivallalla.

Kuva: Suomen suurlähetystö, Berliini

 

7 Responses to Kommunismin karmea muisto

 1. […] –  Tällä viikolla tiistaina tuli kuluneeksi sata vuotta yhdestä maailmanhistorian suurimmasta onnettomuudesta: Neuvostoliiton synnystä. Lokakuun vallankumouksesta käynnistynyt kommunismin väkivaltainen laajeneminen johti pahimmillaan noin puolessa maailmastamme diktatuuriin, kansalaisoikeuksien riistämiseen, yksityisomaisuuden menettämiseen, parhaimmillaankin köyhyyteen ja pahimmillaan joukkomurhiin, Terho kirjoittaa blogissaan. […]

 2. Timppa sanoo:

  Kohti seuraavaa maailmanhistorian onnettomuutta olet sinä uuvattilauman kanssa kulkemassa. Tämä ei tule päättymään hyvin.

  Muutama fakta asiasta:

  https://www.youtube.com/watch?v=m41Tdl5mvdg

 3. sosialismi/kommunismi sanoo:

  Onhan näitä kommunismin nimiin vannovia vieläkin olemassa.

  Eikö Kiina ole virallisesti kommunistinen maa, vaikka talous elääkin avoimen kapitalismin ja globalisaation elämää?

  Entä Kuuba sitten, mikä lienee nykyinen virallinen linjaus.

  Monista pienistä kehitysmaista lienee vaikea sanoa, millaisia ryhmittymiä niistä löytyy.

  Suomessakin pienen pienet ryhmät yrittävät vielä pitää hengissä kommunismin aatetta.

  Anarkistit ovat pohjimmiltaan kommunisteja, niiden ajatuksista ei tosin oikein saa tolkkua, mutta vaarallisilta vaikuttavat mustine lippuineen.

  Joten kommunismi ei ole pelkkä muisto.

 4. Tragediat liittyvät toisiinsa sanoo:

  En osaa ajatella kommunismin tragediaa irrallaan siitä tragediasta, mikä synnytti kommunismin: työväestön osattomuudesta ja epätoivosta, nälästä ja taudeista, koulutuksen puutteesta ja lohduttomasta eloonjäämisen kamppailusta yläluokan pitäessä tiukasti kiinni etuoikeuksistaan…

 5. Hyvä blogi sanoo:

  Yrityspohjainen uusi järjestys oli globalistien haave. Jääköön haaveeksi. Suuryritykset haluavat ostaa kaiken, joten mitä, jos myisitte myös kansalaisten vapauden valvonnan alle, kuten kommunistisessa tasavallassa. Kommunismi on ideologia, joka on kuin kameleontti. Se vaihtaa muotoaan ympäristön mukaan. Valvonta aina jossain vaiheessa rajoittaa sananvapautta. Onnea, kun asia kiinnostaa niin paljon..

 6. Reijo Toivonen sanoo:

  Kommunismi oli sen ajan ilmentymä. Mutta kyllä nytkin vielä on meillä ilmiöitä joita tulevaisuudessa äimistellään että miten se on ollut mahdollista. Hallitus on korottamassa kiinteistöveroa mutta onko se miten oikeudenmukainen vero, sitä on syytä miettiä sinisten ryhmän. Kun pieni- ja keskituloiset maksaa saman summan kiinteistöstä veroa niin kyllä pienituloinen maksaa suhteessa enemmän. Sampo, onko se oikeudenmukaista? Onko tämä sinisen tulevaisuuden linjan mukainen?

 7. Halla-ahon tukija sanoo:

  Nyt nähdään pystyykö Terhon puolue johonkin. Viherpunaiset väänsivät täyden palvelun laittomien edut veronmaksajien piikkiin.

  Saako Terho Sipilän tekemään jotain. Vai potkaiseeko Sipilä Terhon hallituksesta?

  Laittomille matuille taataan toimeentulo, majoitus, ruoka, lääkkeet, hammashoito
  Laittomien ilmaispalveluiden puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Marcus Rantala (rkp.), Nasima Razmyar (sdp.), Anni Sinnemäki (vihr.), Reetta Vanhanen (vihr.) ja Sanna Vesikansa (vihr.)

  Halla-aho: Terveys- ja majoituspalvelujen avaaminen laittomasti maassa oleville vahingoittaa ennen kaikkea niitä suomalaisia ja Suomessa laillisesti asuvia, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää yksityisiä terveyspalveluja tai varaa hankkia asuntoa vapailta markkinoilta. Turvapaikkaturismi ja laittomasti maassa oleskelevat ovat valtava ja kasvava ongelma niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa