Sininen tulevaisuus ehdotti perjantaina, että lukiolain uudistuksen myötä Suomen lukioissa pitäisi toteuttaa kielivapaus, eli muuttaa ruotsin opiskelu vapaaehtoiseksi. Kieliopintoja ei vähennettäisi, vaan nuorille annettaisiin mahdollisuus valita joko ruotsi tai vaihtoehtoisesti jokin muu kieli. Ylioppilaskirjoituksissahan ruotsin suorittaminen on jo nyt vapaaehtoista.

Ehdotuksemme saamat vastaukset osoittavat, kuinka päättäväisesti pakkoruotsin puolustajat välttelevät asiakeskustelua. Kielivapauden puolesta esitettyihin järkiperusteluihin ei edes pyritä vastaamaan. Erityisen vaikeaselkoinen oli RKP:n puheenjohtaja Henrikssonin lausunto, jonka mukaan ruotsin kielen pakollisuus tulee säilyttää, koska ”Suomi tarvitsee vähemmän ummehtunutta nationalismia ja enemmän yhteyksiä maailmaan.”

On vaikea hahmottaa, miten vaikkapa ranskan tai saksan lukeminen ruotsin sijaan vähentäisi yhteyksiämme maailmaan. Ja mitä nationalismiin tulee, niin ruotsihan on Suomen kansalliskieli. Eikö pienen kansalliskielen pakko-opetus suurten maailmankielten kustannuksella nimenomaan ole ”ummehtunutta nationalismia”?

Ruotsin kielen asema ei heikkenisi lukio-opintojen vapaaehtoisuuden myötä. Kaikki halukkaat lukisivat ruotsia edelleen ja entistä motivoituneemmassa joukossa. Haluttomat puolestaan eivät opi ruotsia nykyisilläkään pakkojärjestelmillä. Lukio-opintojen vapaaehtoisuus ei myöskään heikennä ruotsin perustuslaillista asemaa tai ruotsinkielisille taattuja palveluja.

Kielikeskustelu jatkuu, mutta etenee valitettavan hitaasti. Uudistuksia tehdään, kun yhteiskunta muuttuu. Tämä koskee niin perhevapaita, terveydenhoitoa kuin koulutustakin. Kielikeskustelussa ovat kyseessä nuorten tarpeet aina vain kansainvälisemmässä työelämässä.

Toivotan hyvää ruotsalaisuuden päivää ja rakentavaa jatkoa kielikeskustelulle.

 

106 Responses to Pakkoruotsin puolustajat välttelevät asiakeskustelua

 1. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  ”Pakolla ruotsinkieli pois Suomesta luen rivien välistä.”

  Pakkoruotsi pois.

  On kaksi ääripäätä:
  1. Pakkoruotsi
  2. Ruotsia ei saa opettaa

  Luonnollinen vaihtoejto on valinnainen ruotsi joka tasolla.

 2. Född2språkig sanoo:

  Mitä oikein yrität sanoa? Väität et osaat kaiken ja tiedät kaiken niin vasttan tähän vähän helpompaan kysymyksen: -Tiedätkä edes mistä puhut… Jos kaikki ruotsinkieliset palvelut ajetaan alas… Missä sitten saamme puhua ruotsia?

  Ja vissihin sulla ei oo töitä ollenkaan kun istut täällä jankuttamassa omat sanat uudestaan ja uudestaan…

  Nyt töihin ja mulla on iltavuoro + 4 tuntii ylitöytä 02:een asti.. Nährään huomenna..

 3. Född2språkig sanoo:

  Kirjoitus virhe korjaus: ”…kaiken niin vastaa tä….”

  Moikka, sano terkkuja Haraldille..

 4. ps selvempi vaihtoehto sanoo:

  Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10
  Latin är bra att kunna eftersom det används bl.a inom medicin- och naturvetenskap, dock inte till vardags

  Vastaus: MITÄÄN NÄIN ÄLYVAPAATA EN OLE KUULLUT aikohin. Jo Galileo Galilei kirjoitti italiaksi. Väittäjä ei ole avannutkaan fysiikan, kemian tai fysiologian kirjaa, esittää perpetuum mobile -tasoista harhaa

  Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10
  Men om man läser t.ex spanska så kan man läsa latin på samma gång och då vet man bättre varifrån grunden kommer.

  Vastaus: höpötystä, et ole opiskellut romaanisia kieliä, näkee heti. Latinassa ei ole artikkeleita, italiassa ja espanjassa on kaksi olla -verbiä ja espanjassa täydellinen subjunktiivi indikatiivin rinnalla ja kaksi imperfektiä eli olla-verbillä on neljä muotoa käännökselle ”oli”, joilla on eri merkitys ja nämä kaikki JA JOKAINEN KIELI on opeteltava aivan erikseen

  Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10 ps selvempi vaihtoehto Det har du rätt i att det borde vara mer spanska, franska och tyska i skolan

  Vastaus: en ole tätä mieltä, espanja on tarpeeton YLEISKOULUISSA. Suomi on tärkein, koska sillä opetellaan alussa sisältöaineiden määritelmät ja käsitteet. Suomi, englanti, saksa, ranska ovat kieliä, joilla julkaistaan KAIKKI ORIGINAALIMATERIAALI ja ne riittävät professoritasoon

  Harald Hurri sanoo: 07/11/2017 22:40 YLLÄ AIKAISEMMIN Fan vad ni fennomaner är tröga i skallen Ingen fakta tycks ni ta in i skallen, bara simpel propaganda och en massa lögner från personer som bara är ute efter era röster och sen skiter fullständigt i er

  Vastaus: kaikki esittämäsi yllä ovat hihasta vedettyä valhetta ilman faktaa, ja niistä näkee, että et tunne luonnontieteitä, lääketiedettä etkä latinalaiskieliä ollenkaan, esität harhaa ilman alkeistietoja

  Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:
  ”Pakkoruotsin puolustajat välttelevät asiakeskustelua” ja hyvän esimerkin tästä tarjoavat vierailijat F2 ja Harald. He ohittavat kaikki muut viestit ja keskustelevat nyt keskenään ruotsiksi siitä, miten paavi rukoilee latinaksi”

  Vastaus: Aivan. Vatikaanista, latinasta tai Italiasta yo. itäruotsalaiset (suomenruotsalaiset) eivät tiedä, kunhan jauhavat. Arvaan, että tämä latina tulee itäruotsalaisille mieleen siitä, että on tarve valehdella, että latina ja ruotsi olisivat muka peruskieliä, joiden avulla oppii jotain eli latinan avulla muka italiaa ja espanjaa jne.. ei tietenkään, kielet opetellaan aina ko. kielen lähtökohdista

  KIELISSÄ EI OLE SUPIINIA. PAITSI RUOTSISSA, joten supiini hyödyttää espanjan subjunktiivin opiskelua yhtä paljon kuin supikoira tai hevonen on häst hyödyttää saksaksi hevosta, joka on das Pferd. Pakkoruotsi ei ole toinen kotimainen kieli vaan vieras kieli suomenkieliselle eikä sitä kannata opiskella ainakaan ensimmäisen neljän kielen joukossa

  ONKO PAKKORUOTSIKESKUSTELU VIIDESSÄ VUODESSA MUUTTUNUT, KUN ESITETÄÄN SAMAT PERUSTELUT KUIN 2013, Sampo Terho
  googlaa
  Pakkoruotsi on sekä järjen että kansalaismielipiteen vastaista

 5. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  ”Jos kaikki ruotsinkieliset palvelut ajetaan alas… Missä sitten saamme puhua ruotsia?”

  Päivähoitoanne ei hoideta pakkoruotsilla.
  Koulujanne ei hoideta pakkoruotsilla.
  Psykologiksenne ei pakkoruotsitettu riitä.
  Teillä on omat seurakuntanne eivätkä papitkaan ole pakkoruotsipohjalta työssään.

  Kaikkialla merkityksellisissä tilanteissa on mahdollisuus äidinkielenään ruotsia puhuvia.

  Hallinnossa käytännössä ne muutamat ruotsinkieliset hoitavat ruotsinkielisten palvelut.

  Terveydenhuollossa joudutaan käyttämään tulkkeja, mikäli erityistarpeita ei voida hoitaa ruotsinkielisissä yksiköissä tai työlistasuunnittelulla huolehtia ruotsinkielisen hoitohenkilökunnan läsnäolosta.

  Miten voit vaatia lapsiltamme pakkoruotsia alakoulusta yliopistoon muka palveluja varten?

 6. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S: ”Väität et osaat kaiken ja tiedät kaiken”

  Sinun pitäisi jo ymmärtää, että pakkoruotsin suhteen asiantuntijoita olemme me, jotka olemme olleet pakon alaisia ja joiden lapset joutuvat nyt sitä suorittamaan ja jotka olemme ottaneet selvää siitä, miten pakko on rakennettu ja miten sitä on perusteltu ja mitä se oikeasti tekee ja miten nämä asiat maailmalla on hoidettu.

  Teidän medianne ja teidän asiantuntijanne valehtelevat teille. Siksi tulette tänne suurin äänin ja luulette voivanne vain julistaa, että me olemme juntteja ja historiattomia ja – kuten Harald tuolla kirjoitti – parasta olisi lopettaa suomi ja kouluttaa vain englanniksi ja ruotsiksi.

  Te ette tiedä, mistä puhutte, eikä teillä ole halua kuunnella meitä, jotka tietäisimme. Te annatte ymmärtää, että suomenkielisillä on asenneongelma, ettekä pysähdy katsomaan peiliin: millä edellytyksin alle viiden prosentin vähemmistö voi vaatia kaikkia muita opiskelemaan kieltään alakoulusta yliopistoon. Missään maailmassa ei ole vastaavaa, ettekä oikeasti edes oleta, että jossain olisi. Mutta suomalaiset – ne historiattomat juntit – suomalaiset joutavat tärväämään koulutuksensa turhalla pikukielellä, jotta vähemmistön etuoikeudet säilyisivät. Todellisuudessa pakkoruotsilla ei hoideta palveluita – sehän todettiin jo keskustelussa Vaasan ja Seinäjoen sairaaloista.

 7. Harald Hurri sanoo:

  @ps selvempi vaihtoehto

  Du verkar inte fatta vad jag medande att ett språk har sin grund i ett annat äldre språk, då menade jag inte grammatik som du hängde upp dig på.

  Till romanska språken som har sin grund i latin hör bl.a italienska, spanska, franska, katalanska osv.
  Om du inte visste det är är svenska ett germanskt språk dit hör alla nordiska språken (utom finska), tyska, engelska (anglo-saxiska). Engelskan har påverkats mycket av (gammal) franska och latin men även gammal tyska. För att se likheterna och skillnaderna i modern engelska måste du gå in på old/middle english.

  Jag är ingen språkforskare men det är intressant att se hur ett språk har utvecklats med tiden. Du är knappast heller en språkforskare. Inte kan du landets historia heller, svenska är och har varit en del av landets kultur och kommer att vara det i framtiden också fast du tydligen inte vill det. Anser du att ryska skulle vara bättre? Skulle det inte Ryssland ha haft sina egna problem och krig så skulle nog Finland knappast vara självständigt idag, och det finska språket skulle vara kanske även mindre än vad svenskan är idag.

  Om ni vill bli av med ”pakkoruotsi” så finns det ett snabb väg att gå och det kallas för självmord 🙂

 8. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  ”svenska är och har varit en del av landets kultur och kommer att vara det i framtiden också”

  Aivan kuten saamet, ilman pakkoa.

 9. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  ”Skulle det inte Ryssland ha haft sina egna problem och krig så skulle nog Finland knappast vara självständigt idag, och det finska språket skulle vara kanske även mindre än vad svenskan är idag.”

  Suomen kielen kannalta oli oleellista, että Suomi itsenäistyi – mutta yhtä oleellista oli se, että Suomi pääsi jo aiemmin Ruotsin vallan alta Venäjän autonomiseksi osaksi.

  Historian professori Meinander nosti taannoin esiin sen, että ilman Suomen irtautumista Ruotsin valtakunnasta suomen kielen olisi käynyt kuin iirin. Meinander perusteli näkemystään suomen kielen katoamisesta näin:
  – suomi oli pieni vähemmistökieli Ruotsissa, vain 22% (tosin Suomen alueella aina yli 80%)
  – suomea puhuvat asuivat idässä ja pohjoisessa, periferiassa, pääasiassa kaupunkien ulkopuolella
  – ruotsin kieli oli alkanut voittaa alaa 1700-luvulla väestönkasvun ja kielenvaihdon kautta
  – 1700-luvulla yhä useampi vaihtoi kieltä kirjallisen kulttuurin yleistyessä ja hakeutumalla koulutukseen
  – Ruotsi oli tuolloin hyvin keskusjohtoinen valtio, enemmän jopa kuin muut Euroopan valtiot
  – kehitys Itämaassa olisi ollut samankaltainen kuin se oli Torniojoenlaaksossa, Skotlannissa tai Irlannissa
  – teollistuminen olisi vielä kiihdyttänyt muutosta
  – kuinka moni akateemisemme olisi lähtenyt taistelemaan suomen puolesta, kysyy Meinander ja vastaa, ettei monikaan – Tukholman näkökulmasta tällainen suomen kielen vahvistaminen olisi näyttänyt maanpetokselta, sillä Venäjä olisi varmasti yrittänyt käyttää sitä hyväkseen.

  Sarjassa ”Suomi on [pakko]ruotsalainen” kysyttiin ”Mistä suomalaisten tulisi olla kiitollisia Ruotsille?” Historian tutkija Keskisarja vastasi: ”Ei mistään – Ruotsi on aina toiminut omien etujensa mukaisesti. Sen sijaan suomalaiset voivat olla kiitollisia kohtalolle tai sallimukselle: Ruotsinkielisissä saimme aika mukavan herrakansan verrattuna baltiansaksalaisiin. Venäjään taas liityimme vasta niin myöhään, ettei meistä ei tullut maaorjien jälkeläisiä.” Tänä vuonna HBL:n haastattelussa Keskisarja vielä täsmensi: Ruotsi on ollut tuhat vuotta Suomen takana turvassa Venäjältä.

 10. Född2språkig sanoo:

  Käy nyt lukemassa historian kirjat uudestaan,…

  – suomi oli pieni vähemmistökieli Ruotsissa, vain 22%…. ja sä valitat kuinka monesta %? …ja maa alue oli miten iso? … tiedätkö mitä Finnmark on?
  – suomea puhuvat asuivat idässä ja pohjoisessa, periferiassa, pääasiassa kaupunkien ulkopuolella…. Mikä kieltä mm:ssa Elias Käytti kuin hän keräsi sanoja ja yritti kertoa niiden sisällöstä ja miten ne lausutaan?…joo se Latina..
  – 1700-luvulla yhä useampi vaihtoi kieltä kirjallisen kulttuurin yleistyessä ja hakeutumalla koulutukseen… ei niitä haettu.. niitä pakotettiin!
  – ruotsin kieli oli a… 1600luvulla kielelillä oli jo tasavertaisuus, molemmat pidettiin yhtä tärkeinä.
  – Ruotsi oli tuolloin hyvin kesk…. arvaahan minkä takia? Ruotsin maa alueet olivat ”vähän” isompiakin..
  – kuinka moni akatee… hrmm ja taas ruohonmattokultuuri käytössä… leikataan ”ylimääräiset pois”…

 11. ps selvempi vaihtoehto sanoo:

  Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo: 09/11/2017 16:45 Teidän medianne ja teidän asiantuntijanne valehtelevat teille. Siksi tulette tänne suurin äänin ja luulette voivanne vain julistaa, että me olemme juntteja ja historiattomia ja – kuten Harald tuolla kirjoitti – parasta olisi lopettaa suomi ja kouluttaa vain englanniksi ja ruotsiksi.

  VASTAUS: Eihän RKP törkypropagandaansa lopeta, sillä on rahaa säätiöissä lobata poliitikkoja. On selkeästi tehtävä osaksi vaaleja kysymys, aja pakkoruotsittaja PUOLUEESTA RIIPPUMATTA ulos eduskunnasta vaaleissa. Mahdollisesti helpoin koekenttä on EU-parlamentti, jossa RKP nippanappa saa yhden paikan, jos suomalaisten äänet eivät hajoaisi, tästä myyräntyöstä päästäisiin EU-vaaleissa. Eesti kielenä oli vaarassa, kun maa oli neuvostomiehityksessä, mutta suomen kieli ei ole vaarassa ja ruotsista pitää Ruotsin valtio huolen

  Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo: 09/11/2017 16:45 Meinander nosti taannoin esiin sen, että ilman Suomen irtautumista Ruotsin valtakunnasta suomen kielen olisi käynyt kuin iirin.

  VASTAUS. Ystävällistä arvailua Meinanderilta. Me ehkä puhuisimme ruotsia. MUTTA. Epäilen että Stalinin aikana Ruotsi olisi antanut Suomen Kremlin haltuun, jotta Venäjä ei hyökkää Ruotsin rautakaivoksille. Niin että ilman Suomen irtautumista Ruotsin valtakunnasta me ehkä puhuisimmekin venäjää tai paremmin: me emme olisi edes syntyneet

  Alla on jotain romaanisista, sanon varmuudeksi: vain ranska on optimaalinen koulukieli lattareista, koska suomeksi opiskellaan alku, englanniksi se, mitä ei saada suomeksi ja vielä päälle saksaksi ja ranskaksi, näillä kielillä on lähes kaikki originaalimateriaali ja pärjätään kevyesti kansan koulusta professoritasoon

  Harald den Store Lögnhals = HdSL
  jatkaa lässyään ja puhuu tutkijoista tms. peitelläkseen tietämättömyys-valheitaan selvässä asiassa, hän ei tiedä kielistä

  Harald Hurri sanoo: 09/11/2017 17:24 ingen språkforskare men det är intressant att se hur ett språk har utvecklats med tiden. Du är knappast heller en språkforskare. Inte kan du landets historia heller

  Vastaus: ei kieliä lueta itäruotsalaisten palvelemisen takia tai itäruotsalaisten historian takia. Se, että HdSL ei ole tutkija, EI OLE mikään epäselvyys kun koko ajan on ollut selvää ettei hän esim. romaanisia tms. kieliä osaa ollenkaan mutta antaa sekavia höpöargumenttejaan ja kuvitelmiaan

  ENGLANTI ON SUOMALAISEN TÄRKEIN VIERAS KIELI JA SUOMEN NYKYHISTORIAN ULKOPUOLELLA TÄRKEIN MAA HISTORIASSA ON ENGLANTI, KEHITTYNEIN JÄRJESTÄYTYNEIN HISTORIAN VALTIO, JOSSA PARLAMENTARISMI KEHITETTIIN, sen historiaa kannattaa lisätä kouluissa, ei Ruotsin historiaa

  Jo edellisessä viestissä näytän, miten Harald den Store Lögnhals = HdSL on ladellut peräkkäin valheita väittäen esim., että lääketiede, luonnontiede tarvitsee LATINAA ja että espanjan lukijan on luettava latinaa ymmärtääkseen paremmin Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10
  Men om man läser t.ex spanska så kan man läsa latin på samma gång och då vet man bättre varifrån grunden kommer

  Eli PARILLA ESIMERKILLÄ OSOITAN, ETTÄ esim. ESPANJAN RAKENNE ON AIKA ERILAINEN KUIN LATINAN ja siten kaikki kielet on luettava omista lähtökohdistaan eikä toisten kielteb kautta, esim. espanja ja latina-italia eroavat toisistaan siinä, että espanja on diftongoituva kieli toisin kuin pari italia-latina

  000 aikaisemmin kirjoitettua:

  ps selvempi vaihtoehto sanoo: 09/11/2017 13:16
  Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10
  Latin är bra att kunna eftersom det används bl.a inom medicin- och naturvetenskap, dock inte till vardags Harald Hurri sanoo: 07/11/2017 22:40 YLLÄ AIKAISEMMIN Fan vad ni fennomaner är tröga i skallen Ingen fakta tycks ni ta in i skallen, bara simpel propaganda och en massa lögner från personer som bara är ute efter era röster och sen skiter fullständigt i er

  Vastaus: kaikki esittämäsi yllä ovat hihasta vedettyä valhetta ilman faktaa, ja niistä näkee, että et tunne luonnontieteitä, lääketiedettä etkä latinalaiskieliä ollenkaan, esität harhaa ilman alkeistietoja

  000 aikaisempi loppuu

  Peitelläkseen valheitaan HdSL alkaa SELITELLÄ TUTKIJOISTA, ikään kuin kieltä ei voisi osata täysin olematta tutkija ja tietääkin sen perusteet tarkkaan. Ajatelkaa nyt tällaistakin lausetta Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10
  Men om man läser t.ex spanska så kan man läsa latin på samma gång och då vet man bättre varifrån grunden kommer

  SUOMI ON MAHDOLLISESTI HdSL:lle vieras kieli, jota hänen on ollut luettava koulussa, NO ONKO HÄN itse sitten LUKENUT SUOMEN PERUS/SUKULAISKIELIÄ ESIM. UNKARIA, VIROA TAI MUINAISSUOMEA VOIDAKSEEN OPPIA PAREMMIN MISTÄ SUOMEN SANAT/RAKENTEET TULEVAT

  Etkö HdSL olekaan lukenut KANTASUOMEA opiskellessasi suomea? Miksi sitten lässytät, että espanjan lukijan pitäisi lukea latinaa (tai saksan lukijan pakkoruotsia) ensin?

  ÄLYVAPAATA ASIAN VIERESTÄ PUHUMISTA

 12. Harald Hurri sanoo:

  Du fattar ännu heller inte vad jag menade med att ett språk har likheter med ett annat även om uppbyggnaden och uttalet är olika. Det får du komma på själv men knappast kommer du att göra det och du bryr dig knappast heller om det bara du slipper ”pakkoruotsi”, som du aldrig kommer att slippa så länge du lever.

  Du ser knappast heller likheter mellan svenska och norska. Du vet knappast heller att man talar två olika typer av norska i Norje, dvs. bokmål som påminner mer om danska och nynorsk som mer svenska om man säger så och ett antal olika dialekter. Det är stora skillnader mellan de svenska dialekterna både i Sverige och här i Finland. Men du hör knappast skillnaden pga. ”pakkoruotsi” samt oviljan att ens lära dig svenska pga. ditt svenskhat och mindervärdeskomplex. Finska och de (finsk)ugriska språken skiljer sig mycket mer än de nordiska språken även om det finns vissa likheter som inte är lika tydliga.

  Men det var roligt att diskutera saken som du totalt missar poängen med. Tydligt och klart att det behövs en debatt om landets språk och undervisningen i skolan. Och svaret är MER språk tidigare, helst redan i dagis i form lekar. För att komma fram till det svaret så kan inte någon från t.ex Suomalisuuden Liito, Vapaa Kielivalinta, persepuolue, SininenPaskanrusean puolue eller andra likasinnade junttin med sina påhittade och blektvättade argument samt använder statistik som om det vore sanning.

 13. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S, kyseessä oli siis Helsingin yliopiston ruotsinkielisen historian professorin kokoamat faktat, ei tällaisen nettifennon tulkinnat. Voositko keskittyä.

 14. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  ”MER språk tidigare”

  EU:n tavoite on kaksi vierasta kieltä. Se on kova tavoite. Kielten opetusneuvos Mustaparta totesi juuri, ettei kolme kieltä kaikille ole realismia.

  Jatkossa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jopa joka neljäs lapsi on taustaltaan muuta kuin suomen- tai ruotsinkielinen. Jo nyt puolikielisyys laskee oppimistuloksia. Heidän on voitava halutessaan keskittyä vain omaan kielelliseen perintöönsä sekä suomeen ja englantiin.

  Englannin leikinomainen varhaistus onnistuu. Muiden kielten kohdalla kyse on valinnaisuudesta. Ruotsi voi olla vain yksi tarjolla olevista kielistä, joita usemmiten ovat saksa, venäjä, espanja ja ranska. Myös harvinaisempia kieliä (kiina, arabia,…) on tietyissä kouluissa tarjolla.

  On muistettava, että suomalaisten hyvinvointi ja kilpailukyky eivät perustu kieliin vaan huippuosaamiseen tekniikassa, matematiikassa, terveydehuollossa ja monilla uusilla monitieteisillä aloilla.

 15. Född2språkig sanoo:

  Pakkoruotsi on riesa ja rasit…
  Jos väität et sulla on professorin tukee niin mul on Kielieen Erikoistunu Tohtori(JA SUOMALAINEN, vaikka asuu Ruotsissa)…

  -”Kaarlo Voionmaa on tutkinut ennen kaikkea aikuisten kielenomaksuntaan liittyviä asioita. Voionmaa väitteli kielitieteen tohtoriksi jo 1990-luvulla ja väitöskirjassaan hän pohtii muun muassa sitä, kuinka aikuisena Ruotsiin saapuneet suomenkieliset ja espanjankieliset omaksuivat ruotsin kielen.”
  (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6704364) Tai väitätkö et Ulkomaan media kanss valehtelee?
  Ja Suomalaisen kirjoittama..?
  (spraktidningen.se/artiklar/2009/02/la-langue-du-perkele)

  FINSKAN
  La langue du perkele

  av: Kaarlo Voionmaa

  ”För 200 år sedan förlorade Sverige sin östra rikshalva till Ryssland. Men de som hade makten fortsatte att använda svenska. Oväntat nog kom tsar Alexander II till finskans räddning.

  Det finska språkets räddning kom helt oväntat från öst. Det var resultatet av att Sverige förlorade finska kriget mot Ryssland och Finland blev ett självstyrande ryskt storfurstendöme. I sin regentförsäkran den 29 mars 1809 lovade tsaren att …..jatkuu…”står för nationens kultur”, utan förhoppningsvis alla språk tillsammans: finska, svenska, samiska, ryska och så vidare. Något vi möjligen kan tacka ryssen för.”…

 16. Född2språkig sanoo:

  Ja seuraava maa on sitten saada Ruotsi suomenkieliseksikö?

  (sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6637839)

 17. Född2språkig sanoo:

  Ja sitten sanot kanss…
  -”EU:n tavoite on kaksi vierasta kieltä. ” HUOM VIERASTA kieltä… Ruotsinkieli on kotimainen kieli. Jo 300luvulla ruotsinkieli löytyi nykyisessa Suomessa.. (Forn Nordiska/Runskrift).. Ja sitten näköjään hyväksyt EU:n kirjoittama lakit.. Et varmaan halua rikkoo ne??? Lueppas EuroLex (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:52014IR5515) …. tai valehtelee sekin? Ruotsinkieli ON Suomessa Elävä Kieli Kultuuria jonka EuroLexin mukaan EI saa hävitä (Kieliperinne) maasta joka kuuluu EU:hun..

 18. Tragediat liittyvät toisiinsa sanoo:

  F2S, molemmat professorit ovat samaa mieltä: Suomen liittyminen Venäjään pelasti suomen kielen.

 19. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S, EU tarkoittaa kahta kieltä äidinkielen lisäksi.

 20. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Pakkoruotsi ei ole os ”elävää ruotsinkielistä kulttuuria”. Meillä on myös elävä saamenkielinen kulttuuri ilman pakkosaamea.

 21. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S, ensin ajattelin, että vain trollaat, koska kirjoitat sekavia tavalla, mikä estää keskustelun. Nyt ajattelen, ettet todellakaan ymmärrä sen paremmin toisten viestejä kuin omaa mielenmaisemaasi. Olen pahoillani.

 22. Född2språkig sanoo:

  Ittehan jauhaat samaa koko ajan… Käännät textit ihan oman halun mukaan ja miksei saame vois olla kakkoskielenä? -Nå kun ette halu puhua sitä.. ei sovi teille..

 23. Född2språkig sanoo:

  Pakkoruotsi ei ole os ”elävää ruotsinkielistä kulttuuria”.???
  Miksi tää keskustelu sitten? Sä hyväiksyit jo:
  La Langua textiä, ”I sin regentförsäkran den 29 mars 1809 lovade tsaren att behålla Finlands lagar, religion och språk. Med språk menade han det svenska språket.” – ”Men bara några årtionden senare kom en språklag, som i många avseenden JÄMSTÄLLDE finska och svenska.” – ”Nu är det inte la langue du perkele som ensamt ”står för nationens kultur”, utan förhoppningsvis alla språk TILLSAMMANS: finska, svenska, samiska, ryska och så vidare.”

  Ja heti kun laitetaan laki textiä sun nenän alle: Et hyväksy mitä siinä lukee..

  Ja kun sä sanot kanss. ei oo ”elävää ruotsinkielistä kulttuuria”, oletko kuulut radiosta esim Radio Vega/X3M ym? Mitä lukee vihanneis laatikoiden päällä esim Smarketissa? Ainakin tomaattiviljely alkoi sillä tavalla et ruotsinkielinen pohjanmaalta kotoisin valokuvaaja käytti lasinegatiivit uudestaan ja sai niistä ensimmäiset kasvihuoneet. Milloin söit vihanneksia viimeiks?

  (Tuleeko nyt se Aparthied texti tai raha kysymys nyt sitten seuraavaksi?)

 24. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S, en ymmärrä, mistä puhur.

  Saamen kielten nostaminen kansalliskieliksi kävisi meille paremmin kuin hyvin. Silloin tulisi selväksi, ettei nimikkeestä voi seurata kielten pakollisuutta.

  Pakkoruotsi on ainoastaan koululaeissa, tutkintoasetuksissa ja kielitaitolaissa. Näiden korjaaminen ajanmukaisiksi ja vaille pakkoa on ihan selkeä prosessi.

 25. Född2språkig sanoo:

  F2S, en ymmärrä, mistä puhur…jne…

  Ymmärrätpäs, muuten et olisit vastannu…

 26. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Joko olet ymmärtänyt, miksi pakkoruotsi on purettava?

 27. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Oletan, että ruotsinkielinen media on kertonut omilleen, että jopa Åbo Akademin selvityksen mukaan 74% suomalaisista haluaa purkaa ruotsin kieleen liittyvän pakon eivätkä loputkaan olleet nykyisenkaltaisen pakon takana.

  Oletan, että tähänkin ketjuun kirjoittavat ruotsinkieliset ovat täällä kuullakseen enemmistön aitoja tuntoja aiheesta eikä kuvittele olevansa täällä kertomassa, mikä olisi suomenkielisille ja uussuomalaisille parasta.

  Ruotsinkieliset ovat tietysti itse asiantuntijoita kertomaan, mitä he toivovat omilta edunvalvojiltaan tilanteessa, jossa pakkoruotsista on luovuttu ja kielitaitolaki ajanmukaistettu vastaamaan todellisia kielioloja.

 28. ps selvempi vaihtoehto sanoo:

  Harald den Store Lögnhals = HdSL

  Harald Hurri sanoo: 10/11/2017 17:25
  Men det var roligt att diskutera saken som du totalt missar poängen med.

  No ei varsinaisesti ole roligt, kieliä osaamattoman HdSL:n kanssa, joka päästelee alkeellisia valheita ja puhuu asian vierestä. Ei voi keskustella kuin enintään täällä Sampo Terhon palstalla.

  ARVAUS: sinulle HdSL kielitaito on siansaksan nimeltään SKANDINAVISKA sössöttämistä norjalaisen kanssa örveltäessäsi ruotsinlautan baarissa. Se ei ole mitään tarpeellista kielitaitoa, kieliä tarvitaan ensisijaisesti opiskeluun

  Mitä on skandinaviska = siansaksaa, josta ymmärretään sana sieltä toinen täältä ja kuvitellaan loput. Itäruotsalaiset luulevat tätä sekoilua KIELITAIDOKSI

  Todellisuudessahan englanti on yhteinen ”toinen kotimainen” kieli kaikissa Pohjoismaissa

  Harald Hurri sanoo: 10/11/2017 17:25
  Tydligt och klart att det behövs en debatt om landets språk

  EI TARVITA KESKUSTELUA PAKKORUOTSIN OSALTA, PAKKORUOTSI POIS, kielitaito kunniaan, KUTEN SE OLI 1968 ASTI, EI SILLOIN TARVITTU JA NYT VIELÄ VÄHEMMÄN EU-AIKANA

  Harald Hurri sanoo: 10/11/2017 17:25
  Du ser knappast heller likheter mellan svenska och norska

  MITÄ TÄMÄ TÄHÄN KUULUU? Emme ole opiskelemassa tarpeetonta pikkukieltä NORJAA yleisessä koulussa. Ja jos tarvitsemme norjaa, opiskelemme NORJAA mutta EMME SILLOIN OPISKELE PAKKORUOTSIA vaikka kuinka lähellä se olisi. Siansaksa skandinaviska jossa on norja-ruotsi sönkötystä ei ole kielitaitoa

  Harald Hurri sanoo: 10/11/2017 17:25
  Finska och de (finsk)ugriska språken skiljer sig mycket mer än de nordiska språken

  Ja mitä sinä muka tiedät uralilaisista kielistä, kun et muutenkaan kieliä osaa?

  VALEHTELET, et ruotsisi avulla ymmärrä skoonea, tanskaa, islantia etkä fääriä. Sitäpaitsi äsken vielä VÄITIT että espanjaa opiskelevan on hyvä opiskella LATINAA tukeakseen opintojaan, TIETÄMÄTTÖMÄN ESITTÄMÄÄ TÄYTTÄ ROSKAA, muutamalla esimerkillä kerroin NIIDEN OLEVAN KIELINÄ kovin erilaisia. Vielä lisää: ESPANJASSA TOISIN KUIN LATINASSA TAI ITALIASSA on pronomien redundanssi, jota harjoitellaan paljon. Harald Hurri sanoo: 08/11/2017 21:10 Men om man läser t.ex spanska så kan man läsa latin på samma gång och då vet man bättre varifrån grunden kommer

  Kun kielillä on AINA PALJON ERITYISPIIRTEITÄ eli eroja kuten espanjalla on latinaan ja italiaan, kieltä kuten espanjaa opiskeltaessa OPETELLAAN JUURI NÄITÄ VAIKEITA ERITYISPIIRTEITÄ eikä suinkaan norjaa tai pakkoruotsia

  Päivän ÄLYKÄÄPIÖTOTEAMUKSEKSI valitsen HdSL:n möläytysten joukosta tämän
  Harald Hurri sanoo: 10/11/2017 17:25
  Du fattar ännu heller inte vad jag menade med att ett språk har likheter med ett annat även om uppbyggnaden och uttalet är olika.

  Oleellisesti HdSL möläyttää että
  kielillä on samanlaisuutta vaikka niiden rakenne (kielioppi ja sanasto) ja ääntäminen on erilaista

  MITÄ TÄMÄ TÄHÄN KUULUU? Koska HdSL olet lukenut koulussa vieraana kielenä suomea, niin oletko ITSE vahvistanut taitojasi lukemalla muinaiskantasuomea, unkaria, viroa, koska niillä har likheter MUTTA TARJOAT JOPA ESPANJANLUKIJALLE LATINAA?

  Mikset ole LUKENUT KANTASUOMEA tai viroa? Mitä sitten möliset asian vierestä NORJAN JA RUOTSIN SAMANLAISUUKSIA JA ESPANJANOPISKELIJOIDEN LATINANTARVETTA?

  googlaa:

  Skandinaviska on eräänlaista siansaksaa

 29. Född2språkig sanoo:

  Född2språkig sanoi: 11/11/2017 10:30
  …(Tuleeko nyt se Aparthied texti tai raha kysymys nyt sitten seuraavaksi?)
  Nå eihän se kestänyt kauan…mut toki toisessa palstassa…
  ps selvempi vaihtoehto sanoi: 11/11/2017 17:14
  Rielirasistinen päätös pakkoruotsista, APARTHEID, FREUDENTHALILAISEN KIELIRASISMI (etkös vieläkään tiedä kuka hän oli/teki? Sä oot niinkuin mun kanta-asiakkaat, joka toinen/kolmas päivää pitää muistuittaa mitä eilen sanottiin(Sori Old Boys..) Ootko kännissä kun kirjoitat täällä? Ainakin kun vertaa sun kellonaikoja niin ravintolat ovat mennyt justiinsa kiinni tai koht ne aukenee taas… Tai vain kieliopteusxpertti sohvasta? …varmaan HdSL-erikoistunu expertti! he he…
  ENGLANTI RYNNI ERITYISESTI KAKSIKIELISISSÄ… arvaa mikä se toinen kieli oli?
  Loput tåsta textistä on… jaa´a… olisko eka ForsÖra tyhjä? Kellonaika ainakin sopis..
  RKP:n johdolla….jossa kaikilla olisi ensimmäisellä luokalla pakollinen A1-ruotsi…Ja meille A1-Suomea(mä jopa tarkistin asian 2 kertaa!)..
  Siansaksa skandinaviska jossa on norja-ruotsi sönkötystä ei ole kielitaitoa…eli jos se ei oo kieli niin onko Suomen kieli on sitten ääni??
  VALEHTELET, et ruotsisi avulla ymmärrä skoonea, tanskaa, islantia etkä fääriä…. Ymmärtääpäs!!
  ”Inom Skandinavien är det däremot fortfarande i stort sett möjligt att förstå varandra sinsemellan.
  Exempel på västnordiska/östnordiska skillnader mellan moderna nordiska språk
  isländska – Ég veit að hann kemur heim
  färöiska – Eg veit at hann kemur heim
  nynorska – Eg veit at han kjem heim
  danska – Jeg ved at han kommer hjem
  svenska – Jag vet att han kommer hem
  bokmål – Jeg vet/veit at han kommer hjem/heim
  Lähde: Nordiska språk i forntid och nutid, (eplads.norden.org/nordenssprak/kap2/2a/10.asp)”
  Ootko itse testannu? …missä? …milloin? (olis kiinostavaa tietää, en varmaan saa vastausta koska kun sulla ei oo vastausta…niinkö? …varmaan muitakin kiinostais tätä asiaa täs ”palaaverissa”)
  Jopa Alankomaiden kielet. Jotkut sanat ovat samat mut ne kirjoitetaan ja lausetaan toisella tavalla(Hej.. Jag heter ”Pelle” => Hallo .. Ik heet/hjeetr ”Pelle”..) Loput siitä voi kutsua vähän niinkuin sekamelska Nykyisen Saksaan +Vanhempaan Saksaan(Germaania) välillä…
  Pohjanmaan alue + Etelä Rannikko Ruotsin Kieli alueeksi ja samat kielilakit kuin Ahv:lla.. Itse kielilakit ootte jo hyväksynneet, Suomenkieliset kyltit vaan pois..ja SAMAT tuet kaikeihin paikkoihin Suomeen… Ei mitään – ”saatte enemmän tuetta jos…” niinkui nyt viimeksi on oltu…
  Pakkoruotsi on riesa … sanoi: 11/11/2017 12:06
  Tunnen asiasta(ne 74%) mut ei se ollut siitä sä viimeiks puhuit.. Oli nimesta, korkeampiin töy/virkakieli.. Ja isoin syy oli SÄÄTIÖIDEN RAHAMÄÄRÄSTÄ… joka väitit et ei anneta/tueta suomalaista kultuuri/projektit/opetus.. ja sulle todistettiin et olit väärässä…Ja se pakkovirka ruotsia Esim lääkärit… jos sit on 20 ruotsinkielista potilasta ja ne tapaavat 20 suomenkielistä lääkäriä samaan aikaan niin niille pitäis saada 20 tulkkeja…Niinkö? …ja justiinsa vähennetiin ne ruotsin kielisten tulkkien opiskelu paikat koska ne maksoi liika.. Ei mee niinkuin…yhteen?
  PS: ps selvempi? ..kielirasistinen kai tarkoittaa ”Minulla on oikeus” suomen kielellä, kuulosta siltä sillä tavalla kuin käytät sitä.. o de e ju såå poppis?
  Joo ja olipas IL:ssä ”kiva” uutinen(Sipilä tiesi asiasta)…eli teidän puolueelle(PS ja Sinisille) voi kääntyä niin et teijänn luotettavuus hallituksessa kumotaan ja sitt kaikki teidän päätökset ynnä paperit/väittet/post-it laput joutuu paperi-kierätykssen.. Ja puolue pitää hajottaa… Mut katsotaan nyt…

  Kello on yli 7… onks kaikki liputtaneet jo(Isänpäivää)…?

 30. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S, en ymmärtänyt tekstäsi.

  Kysyin, Joko olet ymmärtänyt, miksi pakkoruotsi on purettava?

  Oletan, että ruotsinkielinen media on kertonut omilleen, että jopa Åbo Akademin selvityksen mukaan 74% suomalaisista haluaa purkaa ruotsin kieleen liittyvän pakon eivätkä loputkaan olleet nykyisenkaltaisen pakon takana.

  Oletan, että tähänkin ketjuun kirjoittavat ruotsinkieliset ovat täällä kuullakseen enemmistön aitoja tuntoja aiheesta eikä kuvittele olevansa täällä kertomassa, mikä olisi suomenkielisille ja uussuomalaisille parasta.

  Ruotsinkieliset ovat tietysti itse asiantuntijoita kertomaan, mitä he toivovat omilta edunvalvojiltaan tilanteessa, jossa pakkoruotsista on luovuttu ja kielitaitolaki ajanmukaistettu vastaamaan todellisia kielioloja

 31. Harald Hurri sanoo:

  Du hänvisar hela tiden till Åbo Akademis undersökning där 74% av de som DELTOG i undersökningen. Det var frågan om ca. 7000 st. personer som deltog och inte t.ex en halv miljon finländare. Även om man skulle fråga en halv miljon finländare så skulle det ändå vara frågan om statistik som inte stämmer överens med verklighheten, men det skulle ge en rättare bild över vad folk tycker. Destu fler som svarar ärligt på frågor destu bättre stämmer resultatet.

  Du vet tydligen inte vad statistik är och hur det kan manipuleras och tolkar det som du tycker, vilket är vanligt för er svenskhatare och motståndare till landets andra språk dvs. svenska.
  Vad vet du vad som är det bästa valet för ANDRA finländare samt invandrare? Man kanske flyttar till en annan ort i landet efter sin studietid pga. arbete eller familj, och då kanske en person från t.ex Kuopio en daf flyttar till Ekenäs, Nagu eller någonstans i Österbotten och då är det bra att kunna svenska. För att inte tala om vilket språk som behövs inom företaget, det är fler företag än du tror där svenska är ganska viktigt att kunna pga. kontakter med övriga Norden.

 32. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Harald: ”Vad vet du vad som är det bästa valet för ANDRA finländare samt invandrare?”

  En tiedäkään. Ihan kuten et sinäkään. Juuri siksi heidän on kunkin valittava itse.

  Suurin osa suomalaisista/uussuomalaisista ei tarvitse ikinä ruotsia, ei muuta ruotsinkieliselle alueelle, ei rakastu suomenruotsalaiseen eikä edes muuta Norjaan. Koska ruotsia ei oikeasti tarvita, useimpien kouluruotsi ruostuu ja unohtuu hetkessä, iäksi.

  Ruotsalaisuuden viikon kunniaksihan järjestettiin jopa tempauksia ruotsin puhumisen puolesta: ehdotettiin, että suomenkieliset ja uussuomalaiset puhuisivat ruotsia KESKENÄÄN, jotta tulisi tuntumaa kieleen. 😉

 33. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Harald: ”Du vet tydligen inte vad statistik är och hur det kan manipuleras och tolkar det som du tycker”

  Tietysti olen monen muun tavoin suorittanut useita tilastotieteen kursseja osana yliopistotutkintoa. Toisin kuin pakkoruotsista tilastotieteestä on hyötyä.

  Ole huoleti! Kysely, jossa 74% halusi ruotsin heti valinnaiseksi muitten kielien kanssa, oli järjestetty tavalla, jota edes Åbo Akademi ei päässyt tärväämään.

  Sinä Harald siis panet uskosi siihen, että joku paha fenno oli päässyt sormeilemaan dataa 😉 Onko nyt niin, että sinustakin ruotsin valinnaisuus tulisi toteuttaa kiireesti, mikäli 74% sitä oikeasti haluaa?

 34. Född2språkig sanoo:

  ”Oletan, että tähänkin ketjuun kirjoittavat ruotsinkieliset ovat täällä kuullakseen enemmistön aitoja tuntoja aiheesta eikä kuvittele olevansa täällä kertomassa, mikä olisi suomenkielisille ja uussuomalaisille parasta.” …. Ja me emme saa sitä samaa kohtelua? Samat määräykset ei koskis teitä?

 35. Född2språkig sanoo:

  ”Tietysti olen monen muun tavoin suorittanut useita tilastotieteen kursseja osana yliopistotutkintoa. Toisin kuin pakkoruotsista tilastotieteestä on hyötyä.”… Jaa se ”toinen pino” oli sitten 5%?? Itse sanot et suhde on 95/5%…Siinähän kanss todistit et sulla on paperinvääntäjän työ… Miten olisi et tulisit siitä sun tuolista alas, konttorista ulos ja opi miten tavalliset ihmiset elää.. Lähde Pedersören tai Ekenäsin -”ps selvempi vaihtoehdon”-(Hän väitti et hän ei oo käynyt siellä.) kanss kahville kun ette osaa mitään omasta maasta ja miten tavallinen n. ”1000€n per kuukausi” työläinen elää..

 36. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  ”Oletan, että tähänkin ketjuun kirjoittavat ruotsinkieliset ovat täällä kuullakseen enemmistön aitoja tuntoja aiheesta eikä kuvittele olevansa täällä kertomassa, mikä olisi suomenkielisille ja uussuomalaisille parasta.”

  F2S: Ja me emme saa sitä samaa kohtelua? Samat määräykset ei koskis teitä?

  Mitä samaa kohtelua? Kyllä te saatte elää kuten haluatte mutta toisianne palvellen.

  Kukaan meistä ei ole sanelemassa sitä, mikä on teille parasta – Mutta ymmärräthän, että se mitä te haluatte, ei voi sisältää vaatimuksia meidän muiden opinnoista.

  Te olette kielivähemmistö ettekä voi vaatia muita leikkimään, että olisitte 50% väestöstä.

  Realismia! Kunnioitusta! Kaikki ok?

 37. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Harald: Et ymmärrä tilastoja…
  Minä: Toki olen opiskellut tilastotiedettä…
  F2S: Olet siis paperinpyörittäjä, et tiedä mitään tavallisista ihmisistä…

  Olen opettaja, tunnen arjen ja hallinnon, tunnen koulutusta kaikilla tasoilla. Näen ja ymmärrän sekä nuorten todelliset tarpeet että teidän halunne yllläpitää vanhoja etuoikeuksia.

  Lakatkaa haukkumasta maan enemmistöä, suomalaisia ja uussuomalaisia, ja kunnioittakaa muita. Alle viiden prosentin vähemmistö ei voi mesota, haukkua enemmistöä ja puhua tarkoituksella asian vierestä aina ja aina.

  Teidän asenteenne on varmin tapa kerätä bad williä kaikilta muilta.

 38. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Harald ja F2S, olette ylimielisyydessänne ja halussanne pomottaa meitä muita aivan sellaisia kuin suomenruotsalaisista piirretyt karikatyyrit. Oletteko totta? Oletteko edustava otos suomenruotsalaisista? Noinko suomenruotsalaiset oikeasti halveksivat vapaita koulutettuja suomenkielisiä ja ohittavat heidän oikeutensa ja osaamisensa?

  Kirjoitatte tänne aina vain puhetta siitä, että teillä on oikeus vaatia palvelua! Ei sellaista palvelua, missä kaikkien on osattava pienen vähemmistön pientä kieltä ole missään muuallakaan maailmassa. Kuinka sitten täällä?

 39. Född2språkig sanoo:

  -Olen opettaja, tunnen arjen ja hallinnon, tunnen koulutusta kaikilla tasoilla…. Jos olet opettaja niin sä tiedät et sä et saa opettaa sun omat ajatukset/mielipiteet asioista.
  -Lakatkaa haukkumasta maan enemmistöä, suomalaisia ja uussuomalaisia, ja kunnio… Ja reppu selkään ja mentiin kotiin kun vaikkapa olette enimmistö niin minoriteetti ei sanoa mitään asiasta…
  -Teidän asenteenne on var… Ai onko? Minkä takia teidän on avata nää keskustelu palstat sitten? Pelkoa ettei saa riittävästi tukea?
  -…ylimielisyydessänne ja halussanne pomottaa meitä muita aivan…. Kukahan pomottaa ketä täs? Lueppas omia sanojasi..
  -.. suomenruotsalaisista piirretyt karikatyyrit. …eh ei saa piirtä/haukkua jne minoritettiä, kieletty..
  -Oletteko totta? Oletteko edustava otos suomenruotsalaisista?(onks sä sitten kaikkien suomalaisten edustama) Ei kukaan on halu sanoo enempää.. Ne joka ovat kirjoitaneet 1-3 lausetta niin niiden päälle hyökätään heti et ne huomaa heti et ei kannata puhua asiasta teidän kanssa…
  -Noinko suomenruotsalaiset oikeasti halveksivat vapaita koulutettuja suomenkielisiä ja ohittavat heidän oikeutensa ja osaamisensa?… Aijaha.. -”heidän oikeutensa”…entäs meidän oikeus?

  -Kirjoitatte tänne aina vain puhetta siitä, että teillä on oikeus vaatia palvelua! Ei sellaista palvelua, missä kaikkien on osattava pienen vähemmistön pientä kieltä ole missään muuallakaan maailmassa. Kuinka sitten täällä?… Noilla sanoilla kerrot itsestäsi ja et tiedä mistä puhut.. Ainoastaan EU rajojen sisällä niin löytyy n. 40 eri minoritetti kielejä ja jotkut niistä luetaan kanss yleisinä aineena kouluissa..
  Täs lukee esim: ( http://www.10winds.com/50languages/did_you_know/FI051.HTM?forcedownload )

  Huom en kirjoita et:
  Googla:
  ”jottain asiasta” – koska silloin saat noin 1000+ linkkejä..
  Suora linkki siihen vaan mihin sulla on tarkoitus ohjata henkilöä, mistä otat tietojasi, opettajana/tilastojen lukijana sun pitäis tietää sen. Jopa oppilaan arvosanoista vähennetään arvosanaa jos oppilas ei kerro mistä hän on ottanut selville asioista esim kielitilastoihiinsa…

 40. ps selvempi vaihtoehto sanoo:

  Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo: 12/11/2017 17:22
  Oletan, että tähänkin ketjuun kirjoittavat ruotsinkieliset ovat täällä kuullakseen enemmistön aitoja tuntoja aiheesta eikä kuvittele olevansa täällä kertomassa, mikä olisi suomenkielisille ja uussuomalaisille parasta

  Vastaus: oletat väärin, EIVÄT OLE KUULLAKSEEN, käyvät vain viivytystaistelua. Rkp häviää, pakkoruotsi poistuu, mutta sen operaatiot ovat suureen säätiörahaan perustuvia viivytystaktiikoita. Näihin kuuluu mm. taistolaisen Moskovassa koulutetun kommunistin Torvaldsin valitseminen presidenttiehdokkaaksi ja Li Anderssonin, Åbo Akademi-kommunistin pitäminen esillä svedutelevisiossa (tietenkin PITKIN HAMPAIN ÄÄRIOIKEISTOPUOLUE TEKEE NÄIN, mutta kuuluu viivytystaktiikkaan). Pari havaintoa

  MIKSI PAKKORUOTSITTAJAT EIVÄT AJA RUOTSIN TV-KANAVIA SUOMEEN? Pakkoruotsittajat eivät ole kiinnostuneita RUOTSIN KIELESTÄ, he haluavat valtaa. Ruotsin kielestä pitää huolen Ruotsin valtio EIVÄT ITÄRUOTSALAISET. Yle fem pitää lakkauttaa nopeasti turhana ja ostaa Ruotsin SVT1 -kanava (tai mainostelevisio Ruotsi TV4) Suomeen katseltavaksi, jos kyse olisi veronmaksajien huolesta niistä suomalaisista, jotka SUOMESSA VIERAANA KIELENÄ OPISKELEVAT RUOTSIA JA HALUAVAT PRAKTISEERAUSTA. Molemmat kanavat saa taivaskanavina Suomessa jo nyt, mutta näillä voitaisiin heti korvata tyhjänpäiväinen itäruotsalaisten Yle Fem, PIKKURUISEN PAPPAPETALAREIDEN PYSTYYNKUIVANUT OHJELMISTO, näin pieni porukka ei pysty pitämään televisio-ohjelmia

  MIKSI PAKKORUOTSITTAJAT MAINOSTAVAT RUOTSIN JA NORJAN KIELEN SAMANLAISUUTTA? Pakkoruotsittajia ei kiinnosta suomalaisten tai muiden kielitaito, he haluvat kaksikieliset virat itselleen. Kansainvälisenä kielenä pakkoruotsittajat tarjoavat siansaksaa SKANDINAVISKA, jonkinlaista norjaruotsia. Siksi pakkoruotsittajat jauhavat NORJAN JA RUOTSIN KIELEN SAMANLAISUUTTA, koska heille kieli on siansaksa SKANDINAVISKA. Kuitenkin oikeasti kielitaidolla tarkoitetaan kykyä opiskella suomeksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi, ei pakkoruotsittajien sekoilua siansaksalla

  Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo: 13/11/2017 05:04
  Lakatkaa haukkumasta maan enemmistöä, suomalaisia ja uussuomalaisia, ja kunnioittakaa muita. Alle viiden prosentin vähemmistö ei voi mesota, haukkua enemmistöä ja puhua tarkoituksella asian vierestä aina ja aina. Teidän asenteenne on varmin tapa kerätä bad williä kaikilta muilta.

  Vastaus: turha pyydellä, vihapuheet ovat svedujen menetelmä. Kaiken päälle RKP ajaa provokaatiota ja rasistisen Freudenthalin nimeen nimettyä mitalia. Tämä ei ole maisteri Freudenthalin vika, joka on 1800-luvun rasisti nykymittapuun mukaan. Freudenthal on aikansa lapsi ja silloin oli tapana itäruotsalaisten olla rasisteja viimeisen päälle suomalaisia vastaan. Tsaari sitten paransi suomen asemaa. Mutta se, että nyky-RKP jakaa rasistin nimellä mitalia 2000-luvulla on tietysti vain törkeä yhteiskunnallinen sveduprovokaatio, joka viestittää, että meillä Rkp-läisille kaikki on sallittua

  Googlaa fakta1
  rkp:n kotisivujen mukaan tämä tunnetulle rasistille omistettu ja suomenkielisiä suomalaisia loukkaava Freudenthal

  Googlaa fakta2
  Freudenthal oli nimittäin suomenruotsalainen rasisti, joka piti suomenkielisiä suomalaisia rodullisesti alempiarvoisina

  Googlaa Haglundin valehtelu
  Carl Haglundia, joka kertoi ettei Freudenthal-mitalia enää jaeta

  Googlaa verorahoilla sveduvihapuheita Ylessä

  För första gången sedan slutet av andra världskriget kommer vi att ha äkta nazister i den tyska riksdagen

 41. Född2språkig sanoo:

  (Missä kohtassa puhutte et Englannin kieli olisi pakolla eka vieras kieli?) -”Säännöt
  Sääntöjensä mukaan liiton tarkoitus on herättää ja vahvistaa suomalaisten kansallista tietoutta ja ajattelutapaa sekä kaikin tavoin edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria.(entäs meidän kultuuria?) Liiton tehtävänä on vaalia suomen kieltä, suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta, lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajatustapaa, edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.(Juu olipahan selvää textiä tos itselleesi, kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta.)

  Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto sääntöjensä mukaan harjoittaa tutkimus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa, edistää viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistoimintaa, huolehtii suomalaisesta lippu- ja nimikulttuurista, avustaa yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä suomalaisuuskysymysten hoitamisessa sekä järjestää esitelmä-, keskustelu ja muita vastaavia tilaisuuksia.(Ja me emme kuulu Suomeen?)

  Suomalaisuuden liitto korostaa olleensa aina puoluepoliittisesti sitoutumaton. Liiton jäsenyys on avoin kaikille suomalaiselle.[13] (Mitä täs kohdassa sanotte? ??) ”Suomalaisuuden Liitto arvostaa kaikkia maailman kansoja ja pyrkii toiminnassaan edistämään erityisesti Suomen kansan aineellista ja henkistä hyvinvointia.”[13]??

  Kielipolitiikka
  Vuonna 1988 Suomalaisuuden liiton toiminnassa alettiin uudelleen korostaa kielipolitiikkaa, ja liitto julkaisi kielipoliittisen ohjelmansa. Sitä uudistettiin vuonna 2008 muun muassa ottamalla mukaan (Sinne haluatte päästä) tavoite suomen kielen muuttamiseksi ainoaksi valtakunnallisesti viralliseksi kieleksi.[19] Liitto kuitenkin luopui vaatimuksesta vuonna 2014 ja asetti keskeiseksi tavoitteekseen pakollisen ruotsin kielen opetuksen muuttamisen vapaaehtoiseksi.[20] Liiton kielipoliittisen ohjelman tavoitteet:[21]

  ”Pakollinen ruotsin opetus muutetaan vapaaehtoiseksi kaikilla opetuksen tasoilla.”
  ”Suomen kielen opiskelun on saatava nykyistä keskeisempi(eli pakkosuomi meille) asema kouluissa; erityisen tärkeää on jatkuvasti kasvavan maahan muuttavan väestön suomen kielen opetus tehokkaimpana kotoutusvälineenä.(Hei jokuhan sanoi et Englannin kieli näille ekaks. Ja täs puhutaan äidin kielestä, ja mun äidinkieli on?) Hyvään äidinkielemme käyttöön on kiinnitettävä huomiota.”
  (Vähemmistöstä puhutaan täs/Turvataan et saamme palvelua meidä tarpeiden mukaan) ”Historiallisten vähemmistöjen oikeudet omakieliseen kulttuuriin ja omakielisiin palveluihin turvataan alueellisesti ja työpaikkakohtaisesti todellisten tarpeiden mukaisesti.”
  ”Valtiovaltaa rohkaistaan käynnistämään neuvottelut naapurimaiden kanssa kieliolojen keskinäisestä vastavuoroisesta järjestämisestä (Ja taas toistetaan) vähemmistökieliä koskevan eurooppalaisen sopimuksen mukaisesti.” (Näköjään täs puhutaan niistä EU laista joka joku ei halunnu lukea)
  ”Suomalaisuuden liitto seuraa edelleen valtioneuvoston suunnittelemaa kuntauudistusta ja erityisesti sen vaikutusta kielipoliittisiin ratkaisuihin sekä kustannuksiin ja tekee tarvittaessa aloitteita ja esityksiä lainsäädäntöön. Liitto vaatii kunnan kaksikielisyyttä edellyttävän vähemmistön 3000 kuntalaisen rajan poistamista. (Entäs kunnisa jolla on alle 3000 henkilöä?) Yksi- tai kaksikielisyys määriteltäisiin vain nyt laissa mainittujen prosenttiosuuksien mukaan.”

 42. Född2språkig sanoo:

  Eli tos teiänn textis säänöissä voi tulkita niinkin et meidän minoritetti kieli/kultturia säilyttäis kunnialla… Nå sitten helpostihan se Ruotsinkieli alueet ratkaistais nopeasti.. Eikö… Miten se Ekenäsin/Pedersöören kahvi reissu edistyy???

 43. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  F2S: tekstin sekavuutta ei paranna sen pituus!

  Yritätkö sanoa, että pakon peruste on Ekenäs?

 44. ps selvempi vaihtoehto sanoo:

  Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo

  vastaus, tuollaista tekstiä, jota F2s kirjoittaa ei kirjoita kukaan täysjärkinen, siinä ei ole vieraskielisen tekemiä perusvirheitä vaan kirjoitus on pilaa, suomenkielen taidottomuudesta siinä ei ole kysymys, eli se ei ole huonosti kirjoitettua suomea vaan trolli, joka pilkkaa

  en lue niitä tekstejä ollenkaan

  jaaritteleva PITUUS johon viittaat yllä on trollin tekemä sen takia, että Freudenthal-arvostelu ei näkyisi tekstin yläpuolelta

  Rkp-läiset ovat levittäneet 1800-luvun rasistin nimissä mitaleja vielä 2000 -luvulla ja Ylessä harjoittavat vihapuheita ja kiihotusta mm. saksalaisia vastaan (ei millään mittarilla kukaan usko, että Saksassa tai Itävallassa annettaisiin vaaleihin osallistua natsipuolue mutta Ylen TÖRKYTURPAISET RUOTSINKIELISET TOIMITTAJAT levittävät kuitenkin tällaista kiihotusta verorahoilla)

  Googlaa fakta1
  rkp:n kotisivujen mukaan tämä tunnetulle rasistille omistettu ja suomenkielisiä suomalaisia loukkaava Freudenthal

  Googlaa fakta2
  Freudenthal oli nimittäin suomenruotsalainen rasisti, joka piti suomenkielisiä suomalaisia rodullisesti alempiarvoisina

  Googlaa Haglundin valehtelu
  Carl Haglundia, joka kertoi ettei Freudenthal-mitalia enää jaeta

  Googlaa verorahoilla sveduvihapuheita Ylessä

  För första gången sedan slutet av andra världskriget kommer vi att ha äkta nazister i den tyska riksdagen

 45. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Niinpä, F2S on trolli.

 46. Född2språkig sanoo:

  Iltaa Röllit…

  -Yritätkö sanoa, että pakon peruste on Ekenäs? -> En, mut että ei tiedetä mitää tapahtuu kotipihalla.. niin, älä luule et samaa pätee koko mailmassa.. ”ps selvempi vaiht..” väitti tietäväänsä Roomasta ym + kielistä mut hänellä ei oo tietoakaan Ekenäsistä/Pedersöörestä..

  -kirjoittaa ei kirjoita kukaan täysjärkinen -> Teijän säännöt, Sampon mm:ssa kirjoittama..

  -en lue niitä tekstejä ollenkaan -> Ja kuiteskin istuu täs? Ja ei oo aavistustakaan mitä ”edustat”..? Onpas siinäkin jotain…

  -Axel Olof Freudenthal,”Våren 1858 hade man i den nyländska studentavdelningen diskuterat vad som borde göras för att befrämja förfinskningen av landets svensktalande befolkning. Hos den 21-årige Freudenthal hade debatten framkallat tvivel och vånda. Med vilken rätt ville man förfinska en rent svensk befolkning, frågade han sig.” – Nå niin, millähän oikeudella? (förfinska) – Sen takia et teidän idea syntyi kuppilassa ja joku kävi kyselemässä n. 2000 ihmistä ja se sit vastasi koko Suomen ajatukset asiasta?

  -Ja teidän omat möhläykset: Niinistö sivalsi mitalilla – Haglund: ”Tyypillistä perussuomalaista” -> http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013022216709027_uu.shtml

  Aijaha.. För första gången .. Ootteko menossa?

 47. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Trolliseni F2S, kas nyt nostat haudasta Axel Olof Freudenthalin ja tahdot meidän vastaavan hänelle: ”Med vilken rätt ville man förfinska en rent svensk befolkning?” – Millä oikeudella suomalaistetaan puhtaasti ruotsalainen väestö?

  Se puhtaasti ruotsalainen väestö saa nyt luvan uskoa olevansa alle viiden prosentin kielivähemmistö maassa, jossa suomi on pääkielenä (yhdeksän kymmenestä puhuu suomea äidinkielenään) ja muita vähemmistöjäkin on jo pilvin pimein. Se puhtaasti ruotsalainen väestö saa nyt luvan palvella toinen toisiaan.

  Ruotsinkieliset voivat suunnitella mitä tahansa säätiörahoillaan haluavat ostaa – muttei enää kaikkien muitten pakkoruotsittamista.

  Ei sanota pahasti, sanotaan hyvästi.

 48. Född2språkig sanoo:

  Eli et hyväksy teidän omat säänöt:

  -”Historiallisten vähemmistöjen oikeudet omakieliseen kulttuuriin ja omakielisiin palveluihin turvataan alueellisesti ja työpaikkakohtaisesti todellisten tarpeiden mukaisesti.”

 49. ps selvempi vaihtoehto sanoo:

  1800-luvun rasisteista, joita nostellaan haudoistaan ja kunnioitetaan 2000-luvulla RKP:ssä mitaleilla, löytyy kyllä

  Googlaa1 aiheesta Axel Lille -mitali, Lille RKP:n perustaja ja rasistisen Vikingen -lehden päätoimittaja, Freudenthal -mitali

  Uusmaalainen svekomaani
  Swedish nationalist from Uusimaa

  Googlaa2 aiheesta suomalaisten oikeuksien rajoittaminen

  1850. Paikallinen ruotsinkielinen virkamiehistö aikaansaa kielisensuurin julistamisen. Kiellettiin julkaisemasta suomen kielellä muuta kuin uskonnollista tai taloudellista kirjallisuutta. Nimenomaan kiellettiin julkaisemasta poliittisia uutisia tai romaaneja alkuperäisinä tai käännöksinä. Suomalaista kansanrunoutta tai taruja sai kuitenkin julkaista sekä erityisellä luvalla sana- ja oppikirjoja. Kielisensuuria lievitetään 1854 ja se kumotaan 1860

 50. Pakkoruotsi on riesa ja rasite ja ruotsinkielisten etujen edellytys sanoo:

  Pakko palata tämän postauksen teemaan: pakon puoltajat puhuvat ohi tai vaikenevat – tietäen hyvin, että käyvät viivytystaistelua.

  Kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvokset totesivat keväällä 2017 avoimessa kirjeessään hesarissa: ”Nyt olemme lukinneet kielitaitovarannon kahteen vähän puhuttuun kieleen ja yhteen maailmankieleen. Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista. Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin.”

  Täydellinen hiljaisuus pakkoruotsin kannattajien rivistössä, niin pienten kuin suurten.

  Myöhemmin samat opetusneuvokset täydensivät ajatuksiaan kirjoittamalla uuden avoimen kirjeen hesariin ja yrittämällä nostaa teema mediaan. Taas hiljaisuus.

  Nyt on annettu tämä hyvä aloite lukion ruotsin muuttamisesta valinnaiseksi. Taas väistelyä ja hiljaisuus.

  Sekä pakkoa kannattavat poliitikot, pakkoruotsin yliopistolliset suojelijat ja median mahtihahmot ovat täysin hiljaa. Mitään keskustelua aiheesta ei sallita, koska tiedetään, ettei pakkoruotsilla ole kannatusta eikä järjellisiä perusteita.

  Vaikeneminen tai ohipuhuminen on nyt viimeinen taktiikka. Avoin keskustelu paljastaisi pakkoruotsin umpikujan.