Suomen maahanmuuttopolitiikassa on vanhastaan ollut pahoja puutteita, joista osaa korjaamme edelleen. Samanaikaisesti olen yhä enemmän huolissani keskustelutavasta, jolla näitä ongelmia käsitellään. Viha ja äärimmäinen, inhimillisyyden riistävä puhe on käynyt yleiseksi.

En väitä, että tämä olisi isompi ongelma kuin ne ongelmat, joita epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan harjoittamisesta seuraa. En peräänkuuluta kivapuhetta tai kannata sananvapauden rajoituksia. Maahanmuuttokeskustelua on käytävä, ja kaikki mikä on asian kannalta oleellista, on sanottava mahdollisimman avoimesti ja ilman sensuuria tai vääristelyä.

Paljon vaivaa on aiheutunut nimenomaan siitä, ettei aikanaan julkisesti käyty asiallista keskustelua maahanmuuttopolitiikasta, kun Suomi rakensi maahanmuuttopolitiikkansa perustan ja alkoi vuosittain ottaa tuhansittain humanitaarisia maahanmuuttajia. Kustannuksia ja ongelmia oli väistämättä edessä, mutta niitä ei käsitelty avoimesti. Maahanmuuttopolitiikan julkinen arvostelu esitettiin tiedotusvälineiden kuvauksissa pitkään ainoastaan pahojen rasistien ja syrjäytyneiden reppanoiden katkeruutena.

Tällä tavoin kaikki vallitsevan politiikan arvostelijat ajettiin keskustelussa marginaaliin, pois valtamedioista. Netissä syntyi sitten yhteisöjä, joissa keskustelua saatettiin jatkaa. Nettikeskusteluissa kokoontuivat samanmieliset maahanmuuttokriitikot, samalla kun valtamediassa jatkui monikulttuurisuuden yksimielinen ylistäminen. Tästä syntyi asetelma, joka nyt vaikeuttaa maahanmuuttopolitiikan järkevöittämistä ja asiallista keskustelua.

Koska maahanmuuttoon liittyviä ongelmia käsiteltiin pitkään lähinnä samanmielisten nettipalstoilla, alkoi syntyä oma (usein halveksuva) kielensä, jolla kuvattiin eri ilmiöitä ja poliittisia vastustajia. On oikeastaan aika luonnollista, että kieli rakentui suhteessa vastapuolen ylilyönteihin. Samoin kaikissa harrastajapiireissä tavallisesti syntyy oma slanginsa.

Kun samaan aikaan valtamedioissa keskustelu jatkui omassa kuplassaan, syntyi lopputuloksena hyvin jyrkkä vastakkainasettelu. Sen osapuolet eivät keskustelleet toistensa kanssa suoraan vaan lähinnä kauhistelivat toisiaan, ja puhuivat oikeastaan jo kokonaan eri kieltä. Syntyi syvä, koko yhteiskuntarauhaa ja poliittista järjestelmää epävakauttava kahtiajako. Keskustelua alettiin käydä äärimmäisellä ja leimaavalla tavalla, joka puolin ja toisin lähinnä haittasi asiaansa.

Turun hirvittävän terrori-iskun jälkeen keskusteluilmapiirin on pelätty entisestään kiivastuvan. Tällä viikolla eduskunta kokonaisuudessaan vetosikin rakentavan, tosiasioihin perustuvan ja toisia kunnioittavan keskustelun puolesta.

Hyvä niin. Kansallinen yhtenäisyys on voimavara, jolla selviämme suurimmistakin ongelmista. Yhtenäisyys säilyy, kun opettelemme ymmärtämään toistemme ajattelua ja puhetapaa, kunnioitamme erilaisia mielipiteitä ja sitoudumme erimielisyyksien ratkomiseen demokraattisella ja oikeusvaltiota kunnioittavalla tavalla.

 

18 Responses to Äärimmäisyys kääntyy itseään vastaan

 1. Näin Tässä Kävi sanoo:

  Kyllä, mutta SOINISMISSA EI OLE EDES KUPLAA, ei edes takkia, jonka olisi voinut kääntää

  Halla-ahon johtamana PS on vaihtoehto ja jopa matujen hirvittävät terrori-iskut tuovat PS:lle kannatusta. Koska PS on uskottava nyt. Sen sijaan ravi-potkupallo-uskontojulistus-Soinin liikkeellä ei ole uskottavuutta eikä kuplaa eikä takkia
  eikä …
  http://keskustelu.mvlehti.net/index.php?topic=44383.msg231691#msg231691

 2. Jan sanoo:

  Joopa joo. Ei siitä ole kauaa kun itse olit osa tätä ryhmää ja käytit kaiken maailman hommafoorumeja. Nyt yhtäkkiä nämä tietyt ryhmät kauhistuttaa sinua niin paljon. Ethän sinä koskaan tuominnut maahanmuuttokriitikoiden kirjoituksia edes silloin kun KO:lta tuli tuomio.

 3. Oi kallis Suomenmaa sanoo:

  Säälittävää liirumlaarumia, mutta mitäpä muutakaan tällaiselta valehtelevalta luopiolta voi odottaa. Miten sä pystyt elämään itsesi kanssa, kun koko poliittinen urasi on perustunut valeeseen ja henkilökohtaisen ystäväsi kavaltamiseen,jotta saisit hetken patsastella ministeriaitiossa? On meillä kuvottava mies Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana. Temppunne oli niin halveksuttava ja idioottimainen, ettei Suomen poliittinen historia vastaavaa tunne. Täyttää valtiopetoksen ainekset.

 4. H. Pollari sanoo:

  Denial -vaihe tuntuu olevan vielä vahvasti kesken.

 5. Tero sanoo:

  Sampon mielestä islamistisen vihapuheen tuomitseminen on äärimmäistä. Taivaan kiitos, että nämä idiootit eivät ole enää Perussuomalaisissa.

 6. Timppa sanoo:

  Tuo kannattajakorttien keräämisen vaikeus on jo legendaarista. Iso kasa poliitikkoja, mukana ministereitä. Eikä edes etsitä 5000 kannattajaa, vaan kuka tahansa voisi täyttää kannattajakortin. Siis vaikka persujen vastustajat, dementia-vanhukset, kylähullut, lahjotut.. kuka tahansa!

  Jos persuille kerättäisiin kannattajakortteja, sen 5000:n saaminen kestäisi yhden viikonlopun. Voisin henkilökohtaisestikin kerätä yhden päivän aikana vaikka 100 kpl persujen kannattajakortteja perheeltä ja tuttavilta. Helposti. Jos ministeri ei pysty samaan, sen pitäisi olla aika selvä merkki puolueen tulevaisuudesta, mikä ei ole sininen vaan ruskea.

  Heh.. ”Ilon ja toivon kansanliike”.

 7. Kari sanoo:

  Hallitusohjelmasta:
  ”Laaditaan riippumaton selvitys maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskunnassamme, joka mahdollistaa tosiasioihin pohjautuvan keskustelun ja paremman kotouttamispolitiikan sekä päätöksenteon”.

  Sampo Terho! Milloin tämä valmistuu? Nyt on ollut kaksi vuotta aikaa sitä tehdä. Tuossa on aloite keskustelun pohjaksi. Miksi ette ole tätä saaneet valmiiksi?

 8. Tuomas sanoo:

  Terhosta, eikä Soinista olisi tullut koskaan ministeriä ilman Halla-ahon kannattajia. Jytkytkin olisivat jääneet toteutumatta.

 9. Juha sanoo:

  Mitä sinä lärväilit pärställäsi Laura Huhtasaaren täysin asiallisen kysymyksen aikana Eduskunnan kyselytunnilla? Mikä sinä kuvittelet olevasi? Pääsit pinnalle Halla-ahon suosituksesta ja ilman häntä et olisi mitään. Luulitko todella, että perussuomalaisten äänestäjät hyväksyvät, että jotkut pitävät puoluetta vain herrahissinä? Ei todellakaan, perussuomalaiset ei ole tavanomainen puolue, kuten kok, kepu tai SDP. Herrahissinä se sulaa nollaan muutamassa vuodessa. Soinin kannatus on nyt lähellä nollaa, kun äijä osoittautui huijariksi.

 10. linjaa kovennettava sanoo:

  Ns. turvapaikanhakijoiden rahallisia etuja pitäisi karsia kovalla kädellä.

  Kaikilla tasoilla pitäisi pienentää summia.

  Pitäisi luoda systeemi, jonka mukaan Suomeen jäävien pitäisi sitoutua asumaan vähintään 10 vuotta heille osoitetuissa asunnoissa, jotka sijaitsevat muuttotappiokunnissa sisä-Suomessa, Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.

 11. Mirja Kupiainen sanoo:

  Kyllä, uskomme Halla-ahon johtamaan persuihin, siellä on uskottavuutta ja luottoihmisiä.
  En ole kuulunut ikinä mihinkään puolueeseen, nyt kuulun persuihin. Tälle porukalle annan kannatuksen, heillä on parhaimmat tavoitteet asioissa, jotka ovat isänmaan parhaaksi.
  Ei pidä sinisten yrittää ratsastaa persujen kannattamilla asioilla. Emme ole tyhmiä….

 12. Ahti Kokkonen sanoo:

  Terho kiemurtelee hädissään.

 13. 1984 tietämättömyys on voimavara sanoo:

  Äärimmäisyydestä puheen ollen. Meillä on perustuslaki, joka suojelee Suomen kansalaisia. Yksityisyys on elintärkeä asia. Kai te tajuatte, että kännyköiden, älytelevision ja tietokoneiden välityksellä ihmistä voi salakuvata. Ymmärrättekö, että kun ihminen tietää valvonnasta kotien sisällä, niin hänen poliittinen mielipide tukahdutetaan. Valvontaverkko on automaattisesti yhteydessä googlen,watsapin, facebookin kanssa. Te yritätte antaa työkalut hallinnolle, jotta kaikki tekstiviestit, sähköpostit, puhelut annetaan ulkomaisten algorytmien valtaan. Te olette teknologian uhreja ja valitettavasti teistä on tullut tietämättömiä nukkeja, jotka tekevät 1984 mahdolliseksi seuraaville sukupolville. Valvonta ei ehkäise yhtään iskua. Olisko aika miettiä, että ehkä vakoilu myös toimii myös teitä vastaan tulevaisuudessa. Mieti hyvä mies, mieti. Katso paljastus joka tuli teknologian haittapuolista haulla :”Cia:n Vault 7″ Ylekin kirjoitti aiheesta.

 14. Minna Olli sanoo:

  Odotan kädet kyynärpäitä myöden ristissä, että Halla-aho ja Huhtasaari joukkoinen tekee lopun tästä hallituksen touhusta. Kyllä tämä on nyt lähtenyt pahasti lapasesta.

 15. Timppa sanoo:

  Tapasin viikonvaihteessa nuivan kokoomuslaisen opiskelukaverini (sellaisiakin on!), jolla on yhteyksiä kokoomusjohtoon. Hänen mukaansa nämä omissa porukoissaan naureskelevat uuvattien typeryydelle.

 16. pam sanoo:

  ”Soinin kannatus on nyt lähellä nollaa, kun äijä osoittautui huijariksi.”

  Yleisradio ja muu punaviherkaarti virallisessa totuudessaan pitänee siitä huolen, että näin ei käy.

  Yleisradion sana on kuitenkin se virallinen (painava) sana, joka suuriin massoihin (vielä, toistaiseksi) tässä maassa uppoaa.

  Massat äänestelee mielikuvien ja henkilöiden perusteella, itse asioilla ei ole juurikaan merkitystä – ainakaan, jos ne eivät ole virallisen totuuden kanssa linjassa.

 17. Pettynyt sanoo:

  Uuvateista päästään 2019

 18. Eräs äänestäjä sanoo:

  Kriittiselle hyväntahtoisuudelle on annettava kasvot. Meidän kaikkien.

  Viihdyn hyvin tässä moninaisessa Suomessa, näen ympärilläni tutun vaaleaihoisen ihmisjoukon keskellä tulokkaita kaikkialta maailmasta ja se miellyttää minua: Samaan metrovaunuun kanssani tulee vanha afrikkalainen aviopari kauniissa vaatteissa, miehellä harmaan tukkansa päällä kirjailtu päähine, ja joukko nauravia somalipoikia rennon länsimaisin asuin, puhuen puoliksi suomea keskenään – tai ehkä ryhmässä oli myös muita maahanmuuttajanuoria. Huivipäiset äidit liikkuvat lasten kanssa, voin vain arvailla, mistä erilaiset etniset ja kulttuuriset piirtert ovat peräisin. Joukossa on niin japanilaisia turisteja kuin kotoutuneita ja suomea puhuvia aasialaiskasvoja. Tämä kaikki tuntuu hyvältä. Nälän, sorron ja kovan työn kokeneet esivanhempani minun sielussani ja minun geneettisessä koodissani tunnistavat tutut surun ja kivun tunnot näiden tulijoiden taustassa. Katsomme toisiamme hyväksyvin silmin.

  Sen sijaan tiedämme, ettei tämän yhteisön kyky kannatella apua tarvitsevia ja niukoin eväin onneaan etsiviä ole loputon. Vanhukset jäävät vaille hoitoa, nuoret karsitaan koulutuksesta, työikäiset uupuvat monien vaateiden alla. Emme voi tuoda tänne Euroopan kaduilla rikoksien keskellä kovettuneita ja sotien rikkomia nuoria miehiä – se ei vain onnistu. Avoimet rajat ovat avoin väylä rikollisille kaikista ilmansuunnista.

  Tarvitaan suoraa puhetta rahasta, resursseista. Ja arvoista – yksilön arvosta ja sen hinnasta, kodin, perheen ja suvun ainutkertaisesta merkityksestä, oikeudesta ammattitaitoon ja arjessa selviytymisen taitoihin, ajattelun taidoista ja kyvystä tuntea, ohjata tunteita. Ja avoimella puheella on osattava kohdata muita ilman ajallemme ominaista mustamaalaamista, leimaamista ja vähättelyä.

  Sinisissä haaveilen joukosta, joka tunnistaa, että meissä jokaisessa on niin sisäinen persu, kokkari kuin demari, hiukan vihreää ja kristillistä, sopivasti perinteistä alkiolaisuutta ja äkkijyrkkää vasuria… Olemme yhtä aikaa itse ikuisesti täällä asuneita ja vasta tänne tulleita.

  Tämä on äärimmäisen haastava paikka luoda vuoropuhelua ja kulkea ajan mukana.