Hallitus päätti eilen vuoden 2018 talousarvioesityksen sisällöstä. Sininen tulevaisuus on tyytyväinen hallituksen budjettiriihen päätöksiin. Hallitus osoitti toimintakykynsä ja toteutti jälleen näillä päätöksillä osaltaan hallitusohjelmaan kirjattua suurempaa suunnitelmaa, joka tuottaa nyt tulosta. Suomen talouden hukattu vuosikymmen on ohi.

Erityisen tyytyväisiä olemme siihen, että hallitus kevensi työn verotusta. Tämä on liikkeemme aatteen mukaista politiikkaa. Keskiluokan verokapina on tällä hallituskaudella käynnistynyt. Näiden päätösten jälkeen olemme tämän hallituskauden aikana alentaneet ansiotuloverotusta 1,2 miljardia euroa, pieni- ja keskituloisiin painottuen. Solidaarisuusveron alaraja päätettiin säilyttää nykyisellään. Tämä on järkevää veropolitiikkaa.

Samoin hallituksen toimet työllisyyden ja erityisesti nuorten työllisyyden parantamiseksi ovat tervetulleita. Helpotamme työttömyystuella yritystoiminnan aloittamista ja opiskelua. Myös muuntokoulutukseen lisätään resursseja, jotta uudelleen kouluttautuminen alalle, jolta töitä löytyy, tehdään helpommaksi. Työttömyyden vähentäminen on ratkaisu niin moneen suomalaisia vaivaavaan ongelmaan, että hyvää työtä on jatkettava. Hallituksen työllisyystavoite on kunnianhimoinen, mutta siniset eivät tule siitä luovuttamaan.

Hallituksen päätös kutsua oppositioryhmien edustajat mukaan pohtimaan yritystukien uudistamista on niin ikään merkittävä päätös. Kuten ministeri Lindström on ansiokkaasti tuonut esille, yritystukien uudistaminen on ollut vaikeaa ja sillä on helppo tehdä populistista oppositiopolitiikkaa. Paras tapa löytää kestävä ratkaisu on tehdä tämä yhdessä.

Jo aikaisemmin päätetty autoveron alennus jatkuu ensi vuonna eikä bensaveroa koroteta. Tämän lisäksi hallitus palauttaa sinisten ajamana romutuspalkkion ensi vuodelle, mikä edesauttaa autokantamme uudistumista ja päästötavoitteisiin pääsemistä.

Siniset ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että panostamme eriarvoisuuden vähentämiseen. Takuueläkkeitä sekä alimpia äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoja päätettiin korottaa, mikä tuo helpotusta monen suomalaisen arkeen. Hallitus myös nostaa yksinhuoltajien lapsilisäkorotusta viidellä eurolla kuukaudessa lasta kohden.

Hallitus toteuttaa perhevapaauudistuksen. Yksinkertaistamme ja kehitämme tukijärjestelmää nykyisestä. Mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona kuitenkin säilyy. Perheiden valinnanvapauteen ei puututa.

Olemme tehneet hallituksessa hyviä päätöksiä, mutta samalla täytyy suuressa kuvassa nöyrästi muistaa, että kestävyysvaje on talouskasvusta huolimatta yhä olemassa. Suomen suunta on käännetty, mutta tarvitsemme lisää isoja uudistuksia.

Työllisyysasteessa 72 % on jo kova tavoite, mutta tarvitsemme pitkällä aikavälillä huomattavasti kovemman työllisyysasteen ja noin 2 % talouskasvun, jotta nykyinen yhteiskuntamalli pystytään rahoittamaan. Tarvitaan siis toimia jotka kohentavat työllisyyttä ja kasvattavat tehokkuutta. Sote-uudistus tässä keskeinen rakennusosa.

Nykyinen hallituspohja on ainoa mahdollinen, joka pystyy tarvittaviin uudistuksiin, joten työn on jatkuttava vaalikauden loppuun saakka. Nyt ei ole aika ryhtyä valmistautumaan vaalityöhön, vaan oikeat työt ovat vielä kesken.

 

6 Responses to Hallituksessa voi vaikuttaa

 1. Timppa sanoo:

  Missä viipyy lupaamasi maahanmuuton kustannusten selvitys? Sehän piti tulla kesään 2017 mennessä.

 2. Eräs äänestäjä sanoo:

  Hienoa, että budjetista on päästy sopuun. Mutta entä kielivapaus, joka toisi jopa säästöjä, kun laaja kielivaranto saavutettaisiin jo kahden kielen opinnoilla kolmen sijaan, mikäli ruotsi olisi valinnainen muiden kielten kanssa?

  Myöhästyykö alueellinen kielikokeilu vielä toisen vuoden?

  Nimittäin koulujen (kunnasta puhumattakaan) olisi hyvissä ajoin ennen joulua tiedettävä, onko kokeilua vai ei tehdäkseen järjestelyt vaihtoehdoille. Vanhemmille seuraavan vuoden kielivalinnat on esiteltävä tammikuussa ja järjestettävä valintaprosessi. Opetusministeriössä tämä kyllä tiedetään ja vetkuttelu näyttää edelleen tahalliselta.

 3. Tuomas sanoo:

  ”Näiden päätösten jälkeen olemme tämän hallituskauden aikana alentaneet ansiotuloverotusta 1,2 miljardia euroa, pieni- ja keskituloisiin painottuen.”

  Ei kerro yhtään mitään. Mikä on tämän hallitusten kaikkien päätösten vaikutus pieni- ja keskituloisten kuukausituloissa? Jos sama rahamäärä sitten otetaan pois muualta, niin keiltä? Vai otetaanko velkaa?

 4. Tuomas sanoo:

  Hallituksesta nimenomaan voi vaikuttaa. Tulottomien määrä on kaksinkertaistunut viiden vuoden aikana. Kapinointi yhteiskuntaa vastaan ei oikein sovi isänmaallisia arvoja korostavan porukan mielikuvaan.

  Kannattajakorttien keruu taitaa olla jo pahasti hyytynyt.

 5. touko-eno sanoo:

  Itse olen hyvin skeptinen ”siniseen tulevaisuuden” suhteen ja olen lähtökohtaisesti asennoitunut, että tämä eduskuntakausi voi jäädä Sampo Terhon viimeiseksi, mutta ei se turha uhraus ole kun punavihreät pidetään kaksi vuotta loitolla vallasta.

  Tavallaan juuri tämä ärsyttää suuresti punavihreitä, pieni (ei-puolue) ryhmä pitää hallitusta kasassa ja estää ennenaikaisten vaalien järjestämisen

 6. Esko Nurminen sanoo:

  Viime hallitus käytti SDP:n vaatimuksesta yhtälöä 50 % veronkorotuksina, 50 % leikkauksina. Kokoomus olisi halunnut 100 % leikkauksina.
  Verokapina on vahva ilmaisu niinkuin läskikapina. Verokriittinen on nyt Twitter-sivuilla uusi rinnakkainen ilmaisu. Verojen tuntuva alennus ei ole realistinen (valtion yhä velkaantuessa) ellei löydy rohkeutta tehdä lisää leikksuksia ja perata kaikki ”ystävyysseuroille 2 miljoonaa” tyyliset rahankylvökohteet pois.