Turun terrori-isku oli äärimmäisen tuomittava ja järkyttävä. Meidän on käytävä perustavanlaatuinen keskustelu Suomen turvallisuudesta ja ryhdyttävä nopeisiin toimenpiteisiin. Ei riitä, että hoetaan ”pelolle ei saa antaa valtaa” tai muita latteuksia. Turvallisuus on perusoikeus, joka kuuluu kaikille kansalaisille, ja poliitikkojen velvollisuus on tehdä kaikkensa turvallisuuden ylläpitämiseksi. Tässä emme saa horjua.

Demaritkin hakevat nyt linjaansa. Vielä maaliskuussa Antti Rinne ja kolme muuta oppositiopuolueen puheenjohtajaa vaativat kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tilapäistä oleskelulupaa. Nyt Turun tapahtumien jälkeen Rinteellekin käy kielteisen päätöksen saaneiden sijoittaminen palautuskeskuksiin.

Hyvä linjamuutos! Mutta onneksi meillä on hallitus, jonka maahanmuuttopolitiikka on vakaampaa kuin opposition. Minä itse henkilökohtaisesti neuvottelin jo joulukuussa 2015 hallituksen 80-kohtaiseen turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan palautuskeskusten perustamisen (kohdassa 4), joiden toteutuksesta on vastuussa sisäministeriö. Mukavaa että tukea tulee nyt oppositiostakin.

On sanomattakin täysin selvää, että tiedustelulaki täytyy saattaa voimaan mahdollisimman nopeasti. Se ei kuitenkaan riitä. Sininen tulevaisuus ehdotti maanantaina kokonaisvaltaisen terroristilainsäädännön suunnittelua ja voimaansaattamista. Tällä lainsäädäntökokonaisuudella tulee pystyä puuttumaan mm. terroristien yhteydenpitoon, rahoitukseen, liikkumiseen ja ylipäänsä huolehtia, että kaikki mahdollinen on lainsäädännön puolesta tehty, jotta terroritekoja voidaan ennaltaehkäistä.

Tämän lisäksi Sininen tulevaisuus esittää, että Suomen kansalaisuus tulisi voida poistaa kaksoiskansalaisilta, jotka ovat syyllistyneet terrorismirikoksiin. Olen aikaisemmin esittänyt, että moskeijoiden ulkomaisen rahoituksen kieltämistä selvitetään Itävallan mallin mukaisesti.

Nyt on myös kaikkien tunnustettava terroririskin ja hallitsemattoman maahanmuuttopolitiikan ilmeinen yhteys. Maahanmuuttopolitiikkaa on siksi välttämätöntä tarkastella turvallisuuden näkökulmasta. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat on poistettava välittömästi maasta, eikä heille saa antaa mahdollisuutta kadota viranomaisilta. Laittomasti maassa oleskelevat on otettava säilöön kunnes heidät voidaan palauttaa.

Sininen tulevaisuus ehdottaa lisäksi, että eurooppalaisella tasolla on saatava Afrikasta saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittely siirrettyä Välimeren eteläpuolelle. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi perustamalla Pohjois-Afrikkaan tai jo lähtöalueille pakolaisleirejä, joissa hakemukset vastaanotetaan ja käsitellään. Vähintään kaikki ihmissalakuljettajien mukana tulleet hakijat tulisi palauttaa etelärannalle, eikä ”pelastaa” EU:n alueelle.

Näin voidaan tehokkaimmin ennaltaehkäistä tilanne, jossa Eurooppaan kertyy kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita laittomia siirtolaisia, jotka usein myös katoavat viranomaisten tietämättömiin päätöksen saatuaan. Samalla lakkaa ihmissalakuljettajien likainen liiketoiminta ja lopetetaan kannustaminen hengenvaaralliseen Välimeren ylittämiseen.

Nyt kiireesti toimeen!

 

9 Responses to Terrorismin torjuntaan lisätoimenpiteitä

 1. nopeita toimenpiteitä tarvitaan sanoo:

  Palautuskeskukset niin pian kuin suinkin. Toivottavasti vielä tänä vuonna.
  Mutta sekään ei riitä.

  Afrikan rannikolle on saatava kokoamiskeskuksia.

  Rajoille turvatarkastukset.

  Rikoksiin syyllistyneet karkoitettava.

 2. Kikero sanoo:

  Jo on uuvateilta sanomista, ei mitään mitä jo toiset maininnut, Sampo olet takkisi kääntänyt, olet höpö ukko

 3. Kikero sanoo:

  Jo on uuvateilla tärkeää sanomista, varmaan isä Soini keksinyt, kun nuoret uuvatit ei osaa

 4. Timppa sanoo:

  Eipä ole kuulunut uuvattihallitukselta lupaamaasi maahanmuuton kustannusten selvitystä. Sehän piti tulla kesään 2017 mennessä. Pettureita olette tässäkin suhteessa!

 5. telefon sanoo:

  ”Eipä ole kuulunut uuvattihallitukselta lupaamaasi maahanmuuton kustannusten selvitystä. Sehän piti tulla kesään 2017 mennessä. Pettureita olette tässäkin suhteessa!”

  Joo, eipä ole kuin tyhjää paskan länkytystä. Mitään konkreettista tuskin voi tehdä, kun kädet joka tapauksessa sekoomuksen ja kepulin taholta sidotut.

 6. kussi palla-aho sanoo:

  vieläkö tämä isänmaanpetturi on suomessa ja tuo terroristeja suomeen hallituksessa? painu nyt hevon vittuun suomesta

 7. Eräs äänestäjä sanoo:

  Terveiset edellä kommentoineille:

  Suru ja turvattomuus ovat todellisia. Niiden rehellisen kohtaamisen sijaan takertuminen katkeruuteen yhden puolueen hajoamisesta kohdentaa voimat väärin.

 8. Pölhölän Pentti sanoo:

  Tyhjää lätinää ja ihmisoikeuksien polkemista lääkkeeksi terrorismiin. Ei tule toimimaan. Pitäisi keskittyä siihen mistä terrorismi saa alkunsa. Tästä ei jostain syystä edes keskustella. Tiedän Sampo, että et todellakaan ole se penaalin terävin kynä, mutta ei me kaikki muut kuitenkaan olla yhtä ”lyhytnäköisiä” kuin sinä. Kausaliteetti avautuu käsitteenä yleensä jo alakouluiässä. Vaikka se tuntuu olevan teille jotain täysin käsittämätöntä, ei se tarkoita että se olisi sitä meille muille. Olisikohan jo aika ottaa se pää sieltä perseestä ja keskustella julkisesti ja ihan avoimesti, miksi meillä on terrorismiä ja mistä se johtuu? Ilman tätä keskustelua ihmisoikeuksien riistämiset näyttäytyvät ennemminkin valta-aseman pönkittämisenä, kuin todellisena haluna ratkaista ongelma. Kannatko kotonakin valon säkissä tupaan?

 9. Jaakko sanoo:

  Loistava kirjoitus. Suomessa on monet asiat hyvin, mutta rikollisten ja jopa terroristien oikeudet katsotaan liian usein tärkeämmäksi kuin kansalaisten oikeudet ja turvallisuus. Suuriin muutoksiin on syytä.