Useasti kuulee väitettävän, että SOTE-uudistuksessa Keskusta sai maakuntansa ja Kokoomus valinnanvapautensa. Kun jotain asiaa toistetaan riittävästi mediassa – etenkin jos väite on perussuomalaisia vähättelevä – niin siitä halukkaasti muodostuu niin kutsuttu yleinen käsitys. Erityisen tärkeää silloin on, ettemme itse sorru toistelemaan omaa herjaamistamme.

Todellisuudessa perussuomalaiset halusivat nyt päätetyn kokoiset maakunnat. Samoin me halusimme kaikkia koskevan valinnanvapauden. Olemme hallituksessa keskeiseltä paikalta sosiaali- ja terveysministeripuolueena olleet vaikuttamassa juuri nyt, kun tätä historiallista uudistusta tehdään.

Nykyinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen rakenne on tullut tiensä päähän. Kustannusten kasvu on saatava hidastumaan. Nykymalli ajaa leikkauksiin palvelujen tasosta. Se ei meille käy. Kun lääkäriin on päästävä, niin sinne on päästävä ja apua on saatava ilman poikkeusta.

Uudistusta on yritetty jo kymmenen vuotta, edellisen ja sitäkin edellisen hallituksen voimin.  Aiemmat hallitukset epäonnistuivat, joten nykyiselle hallitukselle jäi kunnianhimoinen tavoite pelastaa suomalainen terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelujen taso. Ilman perussuomalaisia tämäkään uudistus ei onnistunut.

Uudistus on tehtävä nyt, sillä haluamme säilyttää pohjoismaisen hyvinvointimallin ja taata tavalliselle suomalaiselle hyvät terveyspalvelut. Paljon puhuttu valinnanvapaus tähtää palvelujen tasapuoliseen saatavuuteen kaikille kansalaisille. Se on oleellinen osa rakenteiden uudistamista. Köyhä saa valita samoin kuin rikaskin, missä itsensä hoidattaa. Tähän saakka valinnanvapaus on ollut rikkaiden etuoikeus, jatkossa siitä tulee kaikkien suomalaisten perusoikeus.

Maakuntauudistus on suurin hallinnon uudistaminen sitten kunnallisen itsehallinnon perustamisen 1860-luvulla. Uudistus siirtää valtaa takaisin maakuntiin, ja jatkossa maakunnilla on mahdollisuus hyödyntää omia vahvuuksiaan.

Uudistus ei ole vielä maalissa, mutta me viemme sen sinne. On myös meidän poliitikkojen vastuu viedä puolueen kentälle ja kaikille kansalaisille selkokielistä tietoa siitä, mitä uudistus tulee tarkoittamaan. Tähän viestinnälliseen haasteeseen meidän on myös puolueena vastattava. Siksi sotetiedon levittäminen selkokielellä Perussuomalaiselle kenttäväelle on tärkeää.

 

One Response to SOTE etenee

 1. Andy sanoo:

  Sampo Terho,

  Arvostin teitä ennen tätä päivää poliitikkona. Ilmeisesti myös Jussi Halla-Aho teitä arvosti, koska testamenttasi äänensä teille eurovaaleissa. Totuus on, että tuo äänten testamenttaus on tärkein yksittäinen syy siihen, että olette nykyisessä asemassanne hallituksessa.

  Pidin teidä jopa mahdollisena presidenttinä tulevaisuudessa. Kuitenkin vaikkette sitä ilmeisesti vielä itse ymmärrä, tuhositte poliittisen tulevaisuutenne tänään.

  Kun pettää äänestäjänsä, ja pettää demokraattisesti valitun puolueen ja puoluejohdon, lopputulos on hiipua pois poliittiselta kartalta.

  Hyvää jatkoa.