Islamistiterroristit hyökkäsivät jälleen Euroopan sydämeen. Lontoossa järjestetään tänään hiljainen hetki uhrien muistolle. Seitsemän ihmistä kuoli ja 18 makaa edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa. Paljon useamman ihmisen elämä on pysyvästi sirpaleina. Jokainen uhreista on jonkun lapsi, monella on omia lapsia. Twiittailemme järkyttymistämme ja muistutamme ties kuinka monetta kertaa, ettemme saa antaa pelolle valtaa.

Neuvoja elämän jatkamisesta on helppo antaa, mutta iskujen uhreja tämä tuskin auttaa. Joissain harkitsemattomissa puheenvuoroissa terrorismin uhrit rinnastetaan liikenneonnettomuuksiin: ”älkää pelätkö terrorismia, koska todennäköisemmin kuolette ylittäessänne suojatietä”. Aivan kuin nämä olisivat jotenkin yhteismitallisia.

Julkista pelkoa halutaan ymmärrettävästi välttää siksi, että pelko johtaa helposti hallitsemattomaan vihaan ja paniikkiin, jossa viattomillekin voi käydä huonosti. Mutta on myös tervettä ja aiheellista pelkoa, jonka tulisi ohjata meitä toimintaan ja todellisuuden uudelleen arviointiin. Terve pelko voi olla hyvä renki, jos isäntä on järki. Tosiasiat pitää terrorisminkin suhteen tunnustaa.

Radikaali-islamistit haluavat tuhota länsimaisen sivilisaation. Me tiedämme sen, koska he kertovat sen meille avoimesti ja myös toimivat kertomansa mukaisesti. Islamistiterroristi luulee harhaisessa mielessään pääsevänsä taivaaseen tuomalla maan päälle palan helvettiä.

Mikään määrä kotoutusta tai ymmärtämistä ei muuta fundamentalistin mieltä. Paras keino puolustautua yhteiskuntana on pitää radikaali-islamistit pysyvästi Suomen ja Euroopan rajojen ulkopuolella. Tänne jo päässeet tulee palauttaa ja heidän toimintaansa sekä sen rahoitusta kaikin tavoin estää.

Arvot eivät ole universaaleja. Jos tähän ei usko, on hyvä kysyä itseltään, miten hyvin itse kotoutuisi radikaali-islamistien kulttuuriin? Sukupuolten jyrkkään epätasa-arvoon, sananvapauden puutteeseen, kunniamurhiin jne.? Jos en itse suostu luopumaan omista perusarvoistani, niin miksi uskoisin, että kaikki tänne tulevat siihen pystyisivät?

Länsimaiset ja vapaat yhteiskunnat ovat arvokas historiallinen harvinaisuus ja niitä pitää voimallisesti puolustaa niin sanoissa kuin teoissa. Kun terroristit iskevät, omat arvomme joustavat helposti väärään suuntaan. Sananvapaus, tasa-arvo ja yksityisyyselämän suoja eivät saa rapautua.

Meidän on suojeltava ja autettava islamin reformisteja, jotka yrittävät muuttaa uskontonsa vahingollisimpien opinkappeleiden tulkintaa ja noudattamista oman yhteisönsä sisällä. Samalla meidän on teljettävä ovemme tiukasti heiltä, jotka vihaavat arvojamme ja haluavat vahingoittaa meitä.

Turvallisuus on kansalaisen luovuttamaton oikeus, ja sen puolustaminen on poliitikon ehdoton velvollisuus.

 

8 Responses to Tervettä pelkoa

 1. jari mielonen sanoo:

  Harvinaisen järkevää ajattelua suomalaispolitikolta. Vihdoinkin löytyy politikko joka ei oo rähmällään näitten muslimien edessä. Sillä nää toimenpiteet pitää ottaa käyttöön välittömästi jos haluamme säilyttää tämänkaltaisen euroopan kuin mitä meillä nyt on.

 2. Olavi Koskela sanoo:

  ”pitää radikaali-islamistit pysyvästi Suomen ja Euroopan rajojen ulkopuolella. Tänne jo päässeet tulee palauttaa…”
  Ja mitähän herra ministeri aikoo KONKREETTISESTI tehdä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Kauniiden puheiden aika meni jo ajat sitten.

 3. Vilho Kinnunen sanoo:

  Sampo Terho ei muista edes 2000 -luvun alkuun, kun Englanti ja USA hyökkäsivät Irakin kimppuun raakalaismaisesti ilman syytä ja tappoivat ainakin satatuhatta täysin syytöntä naista, lasta ja vanhusta. Sen jälkeen Englannin ilmavoimat ovat tappaneet tuhansia Syyriassa ja Libyassa. Näiden sotien seurauksena näiden maiden sotilaat ovat tulleet vastavuoroisesti tänne.
  Nyt pitää aloittaa rauhanneuvottelut, pyytää länsimaiden pahoja tekoja anteeksi ja lähteä rakentamaan tuhotut kaupungit ja kylät entiseen kuntoon. Se on oikeudenmukaista.

 4. Anneli sanoo:

  Harvinaisen tyhmä ihmisen kaltainen olento tämä Terho.

 5. Liisa Mustonen sanoo:

  Viisasta kirjoittelua ja esiintymistä Sampo Terholta. Olen puolueisiin sitoutumaton vanha nainen. Muistan 70-luvun Neuvostoliittoihailun, olen lukenut ennen sotia olevasta päinvastaisesta äärioikeistolaisuudesta. Mielestäni Sampo Terho edustaa tasapainoista suomalaista, asenne on kohdallaan. Hän esiintyy hyvin. Kielenkäyttö, esiintyminen ja kirjoitustyyli ovat erinomaiset – parhaita nykyministereistäkin vain Timo Soini on kansanomaisempi. Ministeri Terho on suomalainen mutta samalla kansainvälinen.
  Hän on esimerkiksi pääministeriä kielitaitoisempi, hallitsee myös somen ja median tosi fiksusti – ei ylilyöntejä edes suuttuessaan. Voisin kuvitella Sampo Terhon lähes miksi tahansa ministeriksi. Suomalaiset poliitikothan ovat useasti paljon fiksumpia, koulutetumpia ja ennen kaikkea luotettavampia kuin kollegansa monissa muissa maissa etenkin jos vertaamme suomalaismeppejä kansainvälisiin muihin europarlamentaarikkoihin. Kun ministeri Terhoa kehun ja vertaan suomalaispoliitikkoihin, taso on siis erinomainen. Sampo Terho on loistotyyppi. Toivon, että hänet valitaan. Itse en kuulu mihinkään puolueeseen. En siis myöskään voi äänestää puolueiden puheenjohtajista. Muutoin kyllä äänestän aina en ole koskaan jättänyt äänestämättä… en jätä tulevissakaan eduskunta-, presidentin-, maakunta- en kuntavaaleissa saati kansanäänestyksissä, jos sellaisia selkein kysymyksin järjestetään.. EU:ta vastaan äänestin. Sellaisia me vanhat ihmiset olemme. Niin teki isoisänikin. Hän käytti äänioikeuttaa loppuun asti. Hän muisti, kun Suomi – myös naiset ja köyhät saivat äänioikeuden. Nyt suomalainen keskiluokka on putoamaisillaan vakituisista työsuhteista pätkätöihin. Myös meitä vanhoja eläkkeellä olevia on paljon. Tarvitsemme poliitikkoja, jotka tämän oivaltavat ja haluavat pitää meidät kaikki mukana niin veronmaksussa kuin
  tulonsiirroissa. Euroopassakaan emme voi olla pelkästään epäitsekkäinä rahoittajina.
  On siinä ongelmia ratkottavana. Parhaat voimat siis kehiin. Mielessäni kannatan Sampo Terhoa ja pidän hänelle peukkuja.

 6. Minna Olli sanoo:

  Nyt ollaan oikealla polulla, tästä vielä kun puheet muuttuvat teoiksi, niin ollaan ytimessä.

 7. Jarmo Kanerva sanoo:

  Komppaan täysin Vilho Kinnusta. Länsimaiden terrorismi Lähi-idässä pitäisi saada loppumaan. Asevoimien tilalle koulutusta. Itse tuon Afganistanin musiikki-instituutin lapset konsertoimaan Suomeen. En tiedä, tukeeko Sampo Terho tällaisia projekteja. Tuskin.

 8. Maria Federley sanoo:

  Sampolla tuntuu olevan maahanmuuttajia koskevissa asioissa näkökulma yhtä ahdaskatseinen ja yksipuolinen kuin Rajat kiinni-ryhmän ritareilla… Kun puhe kääntyy maahanmuuttajiin, niin myös Sampon kaltaisilla umpimielisillä kansalaisilla argumentit jauhavat yhä ja ainiaan sitä yhtä harhaanjohtavaa sanaa ”terroristi”, kun ei nähtävästi keksitä mitään oikeita perusteluja omaa kantaa tukemaan. Ja tällaisia ihmisiä on valitettavasti mahdoton ottaa vakavasti.
  Sampon kaltaisten turhakkeiden puheista huolimatta totuus on, että useimmat maahanmuuttajat, nämä sotaa pakoon pyrkivät ihmiset, jotka hakevat Suomesta turvapaikkaa, ovat pohjimmiltaan aivan samanlaisia kuin me. He tuomitsevat ISIS:n kaltaisten järjestöjen ja muiden hirmuvaltaa kannattavien, väkivaltaa lietsovien mielipuolien toimet, monet kannattavat naisten oikeuksia ja yhtä monet haluavat vain elää rauhassa, ansaita elantonsa itse ja nähdä lastensa kasvavan. He ovat tavallisia ihmisiä, joista osa ei edes usko mihinkään, sen enempää islamiin kuin kristinuskoonkaan. Tunnen muutaman edellä mainitun kaltaisen ihmisen, jotka ovat ateisteina kuolemanvaarassa kotimaassaan ja ovat siksi tulleet tänne.
  Nämä maahanmuuttajat eivät lietso ketään, he eivät ole väkivaltaisia terroristeja, vaan pelokkaita ihmisiä, jotka ovat joutuneet pahimmillaan kokemaan hirvittäviä asioita. Asioita, joita me hyvinvointiyhteiskunta-Suomessa emme pysty edes kuvittelemaan, koska emme ole sellaista kokeneet. Ja näitä ihmisiä Suomen pakolaispolitiikan on tarkoitus auttaa. Yksikään ”suvakki” ei maahanmuuttajia puolustavilla puheillaan tarkoita Isis:n terroristeja tai muita rikollisia, vaan juuri niitä tavallisia ihmisiä, jotka jäävät jalkoihin. Jokainen tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta tukeva täysijärkinen ihminen ymmärtää tämän. Suvaitsevaisuus ei todellakaan tarkoita sitä, että suvaittaisiin minkäänlaisia rikollisia, väkivaltaisia tekoja, oli niiden tekijä ulkomaalaista syntyperää tai kantasuomalainen. Nämä asiat ovat aina ja ehdottomasti tuomittavia. Ehkäpä Sampon ja muiden kaltaistensa kannattaisi vain avata vihdoinkin silmänsä tälle todellisuudelle, jossa tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta kannattavat elävät, tai sitten ainakin yrittää keksiä pakolaispolitiikkaan liittyviä argumentteja, jotka voisi oikeasti ottaa vakavasti. Jatkuvat ”Suvakit haluavat hyysätä terroristeja”-tyyliset väittämät ovat kuin itsepäisen, kiukuttelevan lapsen suusta, ja jossei Sampo ja hänen kaltaisensa kykene keksimään mitään parempaa sanottavaa, heitä on syytä jatkossakin kohdella kakaroina.