Toissapäivänä nähtiin erikoinen välikohtaus Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Pasilan poliisiaseman edessä, kun lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä vietiin viranomaisten toimesta paluulennolle. Useat punavihreät oppositiopoliitikot kehottivat kansalaisia osallistumaan palautuksia vastustavaan mielenosoitukseen ja saapuivat itsekin.

Mielenosoitukseen osallistuivat mm. vihreiden kansanedustaja Yanar ja sosiaalidemokraattien Razmyar. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson tuki mielenosoitusta Twitterissä. En osaa sanoa, miksi juuri tämä palautus monien muiden joukosta sai punavihreän opposition kokonaisuudessaan liikkeelle, mutta toki näin vaaliaikaan tunteet politiikassa yleensä tuppaavat kohoamaan. Poliisin ilmoituksen mukaan kyseessä ei kokonaisuudessaan ollut rauhanomainen mielenilmaus, vaan tapaukseen liittyi aktiivista viranomaisen toiminnan estämistä.

Mielenosoituksia totta kai saa järjestää aiheesta kuin aiheesta, mutta niiden varjolla ei ole lupa aktiivisesti haitata viranomaisten toimintaa. Palautuksia vastustavat tahot väittävät palautusten myös kyseenalaistavan, onko Suomi ylipäänsä oikeusvaltio. Tuntemattomampien mielenosoittajien lisäksi esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö totesi somessa näin:

”Kabulin lento on lähtenyt. Tämä on häpeän hetki suomalaiselle oikeusvaltiolle.”

Siis toimeenpantu palautus on vihreiden mielestä häpeällinen nimenomaan oikeusvaltion näkökulmasta? Huhujen ja somesyytösten taltuttamiseksi sisäministeriö julkaisi pitkän selonteon siitä, millä periaatteilla turvapaikkajärjestelmä toimii.

Tiivistäen voidaan todeta, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön pakkopalautus perustuu demokraattisesti laadittuihin ja perustuslaissa säädettyjä perusoikeuksia kunnioittaviin lakeihin, sekä yksilöllisiin viranomaispäätöksiin turvapaikan tarpeettomuudesta. Jokaisesta viranomaispäätöksestä on saanut myös valittaa puolueettomaan tuomioistuimeen, ja päätöksen toimeenpanevat virkavastuulla toimivat poliisit. Eri ulkopuoliset tahot vielä tarkkailevat palautuksia.

Koko turvapaikkajärjestelmämme noudattaa siis oikeusvaltio-, ja laillisuusperiaatteita, mukaan lukien toissapäivän palautukset. On aivan eri asia sanoa, että haluaa vapaata maahanmuuttoa, kuin väittää palautusten olevan oikeusvaltioperiaatteen vastaisia. Oikeusvaltioperiaatteen mukaan laillisia viranomaispäätöksiä ei sen enempää turvapaikanhakijoita kuin kantasuomalaisiakaan koskevissa asioissa voida muuttaa poliittisesti tai mielivaltaisesti.

Jos omaksuttaisiin se lähtökohta, että jokainen turvapaikanhakija saa Suomen laista, tehdystä turvapaikkapäätöksestä ja oikeuslaitoksen hylkäämästä valituksesta riippumatta halutessaan jäädä Suomeen, olisi koko turvapaikkajärjestelmä romutettu. Se tarkoittaisi myös suomalaisen oikeusvaltion loukkaamista.

Esitetyistä väitteistä herää siis kysymys, onko Suomessa tahoja, joille oikeusvaltio ei tarkoita perustuslain kunnioittamista, viranomaisten toiminnan sitomista lakiin ja riippumattomien tuomioistuinten päätöksiä? Ovatko nämä tahot marginaalisia ääriryhmiä vai esiintyykö peräti Suomen eduskunnassa ajattelua, että oikeusvaltio on edellä mainittujen periaatteiden sijaan sama asia kuin omat poliittiset tavoitteet?

 

6 Responses to Oikeusvaltio palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet

 1. Tarmo Raita sanoo:

  Sampo Terho on täysin oikeassa.On häpeällistä,että jotkut poliitikot vähät välittävät Suomen laista.

 2. pike sanoo:

  Kulttuurimarxismia ajavien politikkojen tyyliin kuuluu ITKU-POTKU RAIVARIT, elleivät saa tahtoaan läpi… Ville Niinistön kuuluisi saada potkut, ehdottomasti! Lakivaliokunnassa ei voi työskennellä tällainen henkilö, joka kiihottaa ihisiä Suomen lakia vartaan ja estää viranomaisia työssä.

 3. ansku-v sanoo:

  Olihan se Ville nolo eilen illalla MTV 3:n vaalikeskustelussa !!! näkyy se kuiten osaavan vielä hävetäkki joskus.

 4. mävaan sanoo:

  Sampo voisit nostaa esille myös sen Pasilan poliisitalolla tapahtuneen rettelöinnin, jossa käytiin aika rajusti netistä löytyvien videoiden perusteella poliisin kimppuun. Erityisesti voisi kysyä miksi Yle ei ole asiasta uutisoinut oikeastaan ollenkaan, ainakaan niin kuin asiat ovat oikeasti edenneet. Alkaa muistuttaa meininkiä tuolta länsi-naapurista.

 5. Sari Saarela sanoo:

  Jos minä vastustaisin poliisia siihen malliin kuin porukka Pasilassa, niin olisin raudoissa ja putkassa välittömästi.

 6. kevät sanoo:

  Turvapaikkajärjestelmä kaipaisi pikaista päivittämistä.

  Aika on ajanut Geneven pakolaissopimuksen ohi.

  Oikeusvaltion ei pitäisi roikkua vanhoissa laeissa. Lakeja on voitava muuttaa maailman muuttumisen mukana.