Europarlamentissa on ollut erityisen vilkas täysistuntoviikko. Olemme päättäneet muutamassa päivässä useista tärkeistä asioista, joista jo yksistään maatalouspolitiikan uudistaminen sisälsi satoja äänestyksiä. Juuri tuon äänestyksen jälkeen parlamentin varapuhemies sai sairaskohtauksen, josta toivottavasti vielä toipuu. Esittelen alla lyhyesti tämän viikon keskeisiä äänestyksiä.

Parlamentti kaatoi EU:n budjettikehyksen. Suuret ryhmät pitivät kiinni ilmoittamastaan linjasta, etteivät hyväksy EU:n seuraavan seitsenvuotiskauden budjettia nykymuodossaan. Tältä pohjalta hyväksyttiin päätöslauselma, jossa vaaditaan lisäneuvotteluja ja toivotaan budjetin tarkastamista uudelleen (epäilemättä ylöspäin) seuraavalla vaalikaudella. Itse äänestin tätä vastaan.

Two-pack hyväksyttiin. Talousvalvonnan kiristämisen (ja liittovaltion rakentamisen) kannalta keskeinen hanke vietiin äänestyksessä päätökseensä parlamentin osalta. Jatkossa komission ote jäsenvaltioiden budjeteista tiukentuu entisestään, kun se saa oikeuden tarkistaa kansalliset budjetit jo ennakkoon. Lisäksi Olli Rehn luki parlamentin täysistunnossa komission kannanoton, jossa kerrottiin komission perustavan asiantuntijatyöryhmän analysoimaan lainojen mahdollisen yhteisvastuullistamisen vaikutuksia. Rehnin puheen aikana esiintyi melkoisen äänekästä protestointia, mutta itse protestoin vain äänestämällä vastaan. Two-packin säännöt astuvat voimaan vuoden 2014 budjettien kohdalla ja niihin tarvitaan vielä neuvoston virallinen hyväksyntä.

EU:n maatalouspolitiikan uudistus. Taustatyöltään ja äänestysmääriltään suunnaton neljän raportin paketti saatiin valmiiksi, jos kohta kyseessä on silti vasta parlamentin kanta alkaviin neuvotteluihin neuvoston ja komission kanssa. Tavoitteena on muun muassa lisätä maataloudessa ympäristönsuojelua ja viherryttämistoimia ja samanaikaisesti keventää tukibyrokratiaa. Saapa nähdä miten tavoitteissa onnistutaan…

Vuoden 2014 eurovaalit. Päätimme miten jäsenmaiden paikkajako muuttuu, kun Kroatia liittyy unioniin. Meppien määrää ei enää voida lisätä koska se on lyöty lukkoon Lissabonin sopimuksessa, joten uusien jäsenien liittyessä vanhojen jäsenmaiden täytyy antaa omia paikkojaan. Suomen osalta paikkamäärä pysyy tällä kertaa kuitenkin ennallaan, eli meille jää 13 europarlamentaarikkoa (tosin Ahvenanmaa on vaatinut niistä yhtä). Kaksitoista muuta jäsenmaata sen sijaan luovuttavat kukin yhden paikan. Asia etenee vielä Eurooppa-neuvoston, eli EU-huippukokouksen käsiteltäväksi.

Muita viikon aiheita ovat olleet muun muassa ydinvoimaloiden turvallisuusarviot, energia-alan etenemissuunnitelma vuoteen 2050, taistelun vahvistaminen rasismia ja viharikoksia vastaan, maahanmuuttajien kotouttaminen ja sen vaikutukset työmarkkinoihin, asbestiperäisten työterveysriskien poistaminen – ja tietysti etukäteen puhuttanut mietintö sukupuolistereotypioiden poistamisesta EU:sa, josta äänestyksessä tiputettiin pois kiistelty kohta ”pornografian kaikkien muotojen kieltämisestä viestintävälineissä”.

Varapuhemiehen sairaskohtauksen jälkeen parlamentissa mutistiin, että asioita on agendalla jo liikaakin. Täytyy myöntää, että olen samaa mieltä.

 

One Response to Kiirettä europarlamentissa

  1. touko-eno sanoo:

    Toivottavasti siellä on hyvin pehmustetut tuolit, että veri kiertää.