Kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamisesta vapaaehtoiseksi oppiaineeksi on nyt ollut käynnissä viikon, ja kerännyt keskimäärin 1000 allekirjoitusta päivässä. Aloite on myös ollut esillä useissa eri artikkeleissa, haastatteluissa ja blogeissa, joista muutamiin linkkejä alla.

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/pakkoruotsin_vastustus_vyoryi_mainoksiin/

http://www.hs.fi/politiikka/Pakkoruotsista+halutaan+eroon+kansalaisaloitteella/a1362725529781

http://yle.fi/uutiset/sudet_kannabis_eu_ja_pakkoruotsi_saivat_kansalaiset_laatimaan_aloitteita/6526942?origin=rss

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/kokoomusnuoret-ruotsin-opiskelu-vapaaehtoiseksi/2013/03/1715818

http://blogit.iltalehti.fi/sampo-terho/2013/03/08/miksi-kielikysymys-on-tarkea/?ref=es

Samaan aikaan myös ensimmäinen kansalaisaloite turkistarhaamisen kieltämisestä on edennyt eduskuntaan. Vaikka aloite ei johtaisi mihinkään, ei meidän pidä lannistua: turkistarhaamisen lopettamista toivoo vain harva kansanedustaja, kun sen sijaan puolet istuvista kansanedustajista ilmoitti ennen vaaleja vastustavansa pakkoruotsia. Samoin kansalaismielipide on yksiselitteisesti ruotsin vapaaehtoisen opiskelun kannalla.

Keräyksen hyvän alkutahdin jatkuminen vaatii kuitenkin ponnistelua aktiivisilta kansalaisilta. Levitä sanaa niin netissä kuin ystävillesi ja rohkaise kaikkia allekirjoittamaan! Voit myös kerätä perinteisiä allekirjoituksia alla olevasta linkistä löytyvälle kaavakkeelle.

http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/paperinen_kannatusilmoitus.pdf

Tulosta kaavake ja postita se alla olevaan osoitteeseen:

Vapaa Kielivalinta ry c/o Ilmari Rostila Itsenäisyydenkatu 23 B 38 33500 TAMPERE

Helsingissä asuvat voivat käydä allekirjoittamassa kaavakkeen myös Suomalaisuuden Liiton toimistossa (Aurorankatu 7).

Tästä linkistä voi tulostaa kansalaisaloitteen A4-kokoisen mainoksen vaikkapa ilmoitustaululle laitettavaksi: http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/static/ruotsi-vapaaehtoiseksi-a4-v2.pdf

Ja tässä vielä linkki sähköiseen keräykseen: http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

 

7 Responses to ruotsivapaaehtoiseksi.fi

 1. touko-eno sanoo:

  Kehottaisin myös eri liittojen jäseniä ottamaan aktiivisesti ja asiallisesti yhteyttä omaan johtoon asian tiimoilta, jo pelkkä puoltava tiedote auttaisi asiaa.

  Esim.
  http://www.lukio.fi/yhteystiedot/
  http://samok.fi/yhteystietomme/hallitus/

 2. Juha Vilhelm Lehtonen sanoo:

  Aloitteen kimppuun on jo ehditty hyökätä. Sitä yritetään leimata ja mustamaalata eri tahoilla, joten sekin osaltaan todistaa, että aloitteella on merkitystä. En vain ymmärrä, keneltä on pois se, että suomalainen itse saa päättää kieli-identiteetistään ja kieliopinnoistaan. Sitä pitää tietysti kysyä näiltä hyökkääjiltä. Kenen asiaa he ajavat?

 3. esitteitä ilmoitustauluille sanoo:

  Pääkaupunkiseudun asukkaat tai kauempaakin tulevat Helsingissä asioivat voivat käydä täyttämässä paperikaavakkeen Suomalaisuuden Liiton toimistossa. Tämä mahdollisuus ei koske vain helsinkiläisiä, vai mitä?

  Lisäksi kaiketikin on tulostettavissa A4 mainos (sama, joka näkyy kuvassa ratikkapysäkillä isossa koossa) laitettavaksi sopiviin paikkoihin ilmoitustauluille, joille voi laittaa ilmoituksia?
  Voisiko tästä saada linkin?

 4. Sampo Terho sanoo:

  Totta kai kaikki, jotka Helsingissä syystä tai toisesta käyvät, voivat samalla poiketa allekirjoittamassa aloitteen Liiton toimistolla.

  Linkki A4-kokoiseen mainokseen on nyt lisätty blogiin. (http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/static/ruotsi-vapaaehtoiseksi-a4-v2.pdf)

 5. Käännöststo sanoo:

  Freudenthal-rasismi on aivan käsittelemätön aihe. Rkp on syyttänyt muita puolueita rasismista, mutta omien portaiden edessä on freudenthal-rasismilika jäljellä. Käsittelemättä, siivoamatta.
  Koko puolue nojaa siihen.
  Kun 1800-luvun ruotsinkielinen sivistyneistö/yläluokka joutui fennomaanien voimistuttua, ottamaan kantaa siihen, keitä he ovat, jakautuivat ruotsinkieliset aluksi neljään osaan. Osa sulautui suomenkielisiksi, osa piti kielensä, mutta hyväksyi suomenkielisyyden tasavertaisena, ja osa, lähinnä Senaatin ruotsinkieliset ja virkamiehet halusivat jatkaa luokkayhteiskuntaa, eli että kansa jakautuisi kahtia, ruotsinkieliseen yläluokkaan ja suomenkieliseen alaluokkaan(jolle ei olisi korkeampaa opetusta suomeksi).

  Rkp otti kuitenkin johtotähdekseen neljännen tuolloin muodostunmeen ryhmän, joka muodostui nimenomaan Freudenthalin ympärille. Freudenthal korosti, että ruotsinkieliset ovat oma, erillinen kansansa joka kuuluu Ruotsin yhteyteen kielisidoksen vuoksi.

  Rkp vaatii edelleen tiukasti oman ruotsinkielisen koululaitoksen pitämistä erillään suomenkielisestä. Mutta Rkp ”toivoo”, että suomenkieliset ruotsinkielistyisivät. Mm. Henriksson on esittänyt, että kielikylvyt olisivat sopivia suomenkielisiin kouluihin. Koko nykyisen hallituksen kielistrategia tähtää tähän: suomenkielisten pakkoruotsitukseen. Takana rahastojen taivutusvoima.
  Rkp myös sallii edelleen kielenkäytön mm. Yle:ssä ja muussa hallitsemassaan mediassa, jossa on kuultavissa kaikuja Freudenthalin aatteista. Joka päivä on ainakin kerran esim. radio Vegassa jokin irrallinen lause tai mielipide, joka enemmän tai vähemmän hienovaraisesti esittää sen Freudenthalin ydinajatuksen, että ”me olemme parempia”. Usein kuultua on: ”…sitähän sanotaan, että suomenruotsalaiset ovat hieman terveempiä, iloisempia, pitkäikäisempiä, avoimempia, positiivisempia, kuin suomenkieliset…” Silkkaa rasismia.

  Rkp ei ole irtisanoutunut Freudenthalista eikä hänen perinnnöstään, joten tästä asiasta on todellakin keskusteltava.
  Yle:ssä olisi järjestettävä Freudenthal-rasismi-ilta. Jossa Rkp:n kansanedustajat olisi laitettava seinää vasten, hardtalkin tyyliin, kysyttävä yhä uudelleen samat kysymykset, ja vaadittava heitä vastaamaan.
  Kuten:
  Miksi edelleen Rkp:ssä vannotte rasistin nimeen?
  Miten voitte pitää puolueen kunniahenkilönä rasistia?
  Miksi Freudenthal-mitalia edes alettiin jakaa?
  Vedättekö mitalit nyt takaisin, kun rasismi on tullut esiin?
  Miten Rkp seuraavassa puoluekokouksessa aikoo käsitellä Freudenthal-asiaa ja miten se muuttaa toimintaansa?
  Aikooko Rkp selkeästi sanoutua irti Freudenthalista? Milloin?

  Dan Andersson kyselemään.

 6. Nacke Nackuttaya sanoo:

  Hei,

  Mielestäni tässä kohtaa ei ole syytä hankkia vastustajia tekemällä kannanottoja turkistarhauksesta. Nyt on kysymys ruotsin kielen aseman normalisoimisesta. Siihen tarvitaan kaikkien panos riippumatta siitä, mitä mieltä ovat tarhausasioista.

 7. Käännöststo sanoo:

  Kiitos,
  erittäin hyvät kommentit Suomi on ruotsalainen-sarja päätösjaksossa Sampo Terholta.
  Tuomas Enbuske(Svenska.nu:n varapuheenjohtaja) joutui raapimaan päätään, ja varsinainen Svenska.nu:n puheenjohtaja Paavo Lipponen ei tietenkään suostunut eikä uskaltanut saman pöydän ääreen. Perui aiemmin myös jo sovitun keskustelun Heikki Talan kanssa.
  Freudenthal-mitali voi tulla puheeksi, eikä Lipponen ota sitä riskiä, että joutuu suoraan lähetykseen siitä vastaamaan. Siksi ei Lipponen uskalla tulla suoriin lähetyksiin eikä edes nauhoitettuihin keskusteluihin.

  Äidinkieli ja historia ovat todellakin koulun tärkeimmät aineet, jotka rakantavat identiteettiä. Siksi Rkp haluaakin mennä suomenkielisiin kouluihin muokkaamaan historianopetusta, kuten Terho totesi.