Suomalaisuuden Liitto osallistuu tänään alkavaan kampanjaan kerätä 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen, joka esittää ruotsin kielen muuttamista vapaaehtoiseksi oppiaineeksi. Muut hankkeeseen osallistuvat järjestöt ovat Vapaa Kielivalinta ry, Perussuomalaiset Nuoret ja Kokoomuksen Nuorten Liitto.

Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa tässä osoitteessa: www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Itse olen sen jo tehnyt, eikä se kestänyt kuin minuutin. Tarvitset allekirjoittamiseen vain pankkitunnuksesi, jotta voidaan varmistaa allekirjoittajien todella olevan olemassa. Allekirjoittajien nimet kuitenkin tulevat julkisiksi vasta siinä vaiheessa, kun Väestörekisterikeskus on varmistanut, että kannatusilmoituksia on koossa vaadittu vähimmäismäärä 50 000.

Suomalaisuuden Liiton alkuvuodesta teettämän mielipidetiedustelun mukaan 63 % kansalaisista haluaa luopua pakkoruotsista. Olet siis osa suurta enemmistöä, jonka mielipidettä ei tähän saakka ole suostuttu kuuntelemaan. Kansalaisaloite on ainoa käytettävissä oleva keino edistää kielivapautta tällä vaalikaudella.

Nyt on erityisen tärkeää, että riittävän monet kuulevat aloitteesta. Pyydän siis jokaista välittämään yllä olevaa linkkiä eteenpäin niin Facebookissa kuin nettikeskusteluissa ylipäänsä. Kansalaisaloitetta mainostetaan lisäksi julistekampanjalla.

On korkea aika toimia järkevän ja kansalaisoikeuksia kunnioittavan kielipolitiikan puolesta!

 

11 Responses to Kansalaisaloitteella kohti kielivapautta!

 1. Viimeinkin! sanoo:

  Onhan tätä aloitetta jo odoteltu. Nyt se sitten tuli ja on hyvä.

  Hesari on kirjoittanut asiasta Kokoomusnuorten näkökulmasta http://www.hs.fi/politiikka/Kokoomusnuoret+vaatii+ruotsin+opiskelua+vapaaehtoiseksi/a136236988350

  Kaikilla ei ole pankkitunnisteita, joten menee aikaa ennen kuin kaikki halukkaat ehtivät hankkia jonkin tunnisteluvun aloitteen allekirjoittamiseksi.

 2. touko-eno sanoo:

  Se Hesarin juttu on STT:n juttu, kuten valtaosa Hesarin jutuista.

  Mutta mutta, kyllä tästä vielä hyvä tulee kun ihmiset oppivat tuntemaan tuon vaikutuskanavan.

  Toivottavasti hankkeelle löytyy vielä lisää tukijoita eri yhdistyksistä.

 3. Mämmipommi sanoo:

  Nimi aloitteeseen vilahtaa, kauhu ruotsalaiseen kansanpuolueeseen… kilahtaa.
  Riimittely tai äänien antaminen muuten kuin vaaleissa ei ole tapanani mutta tälle aloitteelle se oli selvä.

  Toivottavasti lopultakin päästään tästä demokratian irvikuvasta eroon.

 4. touko-eno sanoo:

  Kannattaa tarkkaan miettiä miten vähiä kampanjarahoja käytetään. Yrittääkö tavoittaa opiskelijoita vai tehdä jotain temppua, millä voisi saada julkisuutta ja sitä kautta ihmisiä allekirjoittamaan.

  Keskivertoihmisellä ei ole kyseisestä kampanjasta ja sivustosta tällä hetkellä hajuakaan. Pitäisi saada opiskelijajärjestöjä ja näiden tiedotuskanavia käyttöön.

  Muuten ilmaisjakelulehdet voisi olla kova juttu, varsinkin sisämaassa. Onneksi tahatonta ja ilmaista vetoapua tulee kaikista muista kansalaisaloite kampanjoista.

 5. Opiskelijat olisi saatava mukaan sanoo:

  Korkeakouluopiskelijat ylioppilaslehtineen olisivat nyt kullanarvoisia kumppaneita. Kai opiskelijajärjestöt ovat tietoisia tästä kansalaisaloitteesta?

 6. touko-eno sanoo:

  Yliopistomaailma on niin punavihreä, etteivät he missään nimessä osallistu mihinkään, mikä haiskahtaakin Perussuomalaiselta eikä Kokoomusnuoretkaan ilon kiljahduksia heille tuota.

  Lukiolaisten liitosta voisi ehkä tulla apuja ja teknisen alan AMK:t on ainakin pakkoruotsi-vastaisia.

 7. Entäpä ammattiyhdistykset? sanoo:

  Jokin aika sitten lehdissä kirjoitettiin paljon sairaanhoitajasta, joka oli erotettu ”epäpätevänä” virastaan puuttuvan pakkoruotsitodistuksen vuoksi.

  Pakkoruotsi on tolkuttoman kohtuuton vaatimus myös ammatillisissa kouluissa. Ammattijärjestöillä pitäisi olla rohkeutta osallistua pakkoruotsituksen kaatamiseen.

  Ongelmana ovat tietysti politrukit ay-liikkeiden johdossa. Luutuneita asenteita ja juuttumista vanhoihin asetelmiin.

  Jäsenistössä on muutoksen voima, joka olisi saatava liikkeelle. Paljonko ammattijärjestöissä on jäseniä?

 8. Sampo Terho sanoo:

  Useimpiin em. järjestöihin/tahoihin on jo ennen hankkeen aloittamista otettu yhteyttä, mutta tätä voidaan tietysti jatkaa myös nimien keräyksen aikana.

 9. Prometheus sanoo:

  Miten tuo allekirjoitusten paperikeräys toimii?

  Ajattelin vain, että tiedän kyllä vanhempia ihmisiä, jotka elävät netin ulkopuolella, mutta voisivat allekirjoittaa aloitteen.

  Olisi myös hyvä, jos olisi jonkinlaista tulostettavaa propagandaa ilmoitustauluille vietäväksi.

 10. 2 vanhaa eläkeläis-KettuRepolaista sanoo:

  2 ääntä tuli – tai nimeä tähän.

  Me 2 olemme aivan varmoja, että tähän aloitteeseen löytyy äänioikeutettuja allekirjoituksia monta kertaa enemmän kuin yhdestä hyvinvoivasta tarhaketusta löytyy karvoja ikinä.

  Yksikään tärähtänyt tyypillinen vihreä ei ole laskenut yhdenkään villin- tai tarhatun ketun karvoja.

  Toisaalta – kyllä sen ymmärtää – kun Sanassakin sanotaan, että; ei hiuskarvakaan katoa ihmisen päästä Luojan tietämättä.

  Paitsi kaljuilta. Veikkaamme, että allekirjoituksia tulee yli 200.000 mk eiku[€]…

 11. Jorma Nordlin sanoo:

  Laitoin tähän aloitteeseen nimeni. 🙂