Europarlamentti hyväksyi tällä viikolla äänin 482-160 aiemmin kuvailemani mietinnön ”Kohti todellista talous- ja rahaliittoa”, jossa poikkeuksellisen avoimesti vaaditaan liittovaltiomalliin siirtymistä. En ole huomannut kotimaisen median juurikaan asiaa noteeranneen, joten alla muistutukseksi muutama lainaus raportin linjauksista (kohdista AC, AE, T):

”Euroopan yhdentyminen on ilman pienintäkään epäilystä peruuttamaton ja etenevä prosessi”

”hallitusten välinen menetelmä on saavuttanut rajansa eikä se sovellu hyvin demokraattiseen ja tehokkaaseen päätöksentekoon 2000-luvulla […] olisi siirryttävä todelliseen EU:n liittovaltioon”

”kaikki koko talous- ja rahaliiton, mukaan luettuna euroalueen jäsenyyden peruuttamattomuus, ja unionin yhteisen rahan tulevaisuutta koskevat epäilyt ovat perusteettomia, koska vahva unioni on kaikkien kansalaisten etujen mukainen”

Suomalaismeppien äänet hajaantuivat äänestyksessä jonkin verran. Kuten aina, meppien äänestyskäyttäytymistä voi halutessaan ihmetellä votewatchin sivuilla (klikkaa linkkiä ja valitse alla olevaan filtteriin Finland). Itse tietenkin äänestin vastaan.

Visio EU:n tulevaisuudesta on europarlamentin osalta viimeistään nyt selvä. Kortit ovat pöydässä: nykyinen europarlamentti haluaa suurella enemmistöllä liittovaltiota. Samaa tietysti toivoo komissio, joka kehittyvää EU-liittovaltiota käytännössä johtaa.

Silti asiasta puhutaan Suomessa tuskin nimeksikään. On toteutumassa juuri huonoin mahdollinen vaihtoehto, liittovaltio toteutetaan pikkuhiljaa hivuttamalla ilman kunnollista kansalaiskeskustelua, kansanäänestyksestä nyt puhumattakaan.

Voisi olettaa, että jokaisella vakavasti otettavalla medialla ja ammattitaitoisella päätoimittajalla olisi paljonkin sanottavaa liittovaltion luomisesta – oli sitten tämän kehityksen puolesta tai vastaan.

Samaa kuvittelisi puoluejohtajista. Miten on mahdollista, että asiasta vallitsee vieläkin lähes täydellinen hiljaisuus? Halutaanko kannanottoja jostain syystä peitellä esimerkiksi siksi, että EU:ssa ajetaan eri linjaa kuin kotimaassa kansalaisille esitetään?

Perussuomalaisten linja on kristallinkirkas niin Suomessa kuin europarlamentissa: ei liittovaltiota! Pystyykö yksikään toinen eduskuntapuolue sanomaan omaa linjaansa?

Jollei tähän pystytä, miten puolue voi väittää olevansa uskottava, kun sillä ei ole linjaa Suomen itsenäisyyden ajan tärkeimpään kysymykseen? Jos vastaus taas on ei, miksi kaikki muut puolueet kuin Perussuomalaiset istuvat europarlamentissa ryhmissä, jotka kannattavat liittovaltiota?

Vanhojenkin puolueiden on korkea aika lyödä korttinsa avoimesti pöytään. Bluffaamalla ei Suomea liittovaltioon saa viedä.

Samaa tietysti tulisi edellyttää hallitukseltakin, mutta surkea totuus lienee, ettei nykyinen hallitus pysty muodostamaan kantaa tähän(kään) elintärkeään kysymykseen.

 

Comments are closed.