Kriisi on viime vuosina tullut EU:n pysyväksi olotilaksi. EU oli vasta toipumassa väkisin läpi runnotun perustuslain aiheuttamasta sopimuskriisistä, kun finanssikriisi ajoi talouden syöksyyn ja alkoi eurokriisi.  Sen varjolla on ajettu läpi talouden integraatiota, jota normaalioloissa ei Euroopassa olisi hyväksytty.

Viimeisin esimerkki tästä oli pari viikkoa sitten hyväksytty six-pack talousvalvontapaketti. Vielä räikeämpiä esimerkkejä ovat ylivelkaantuneiden maiden pelastuspaketit ja niitä varten rakennettu väliaikainen vakausrahasto. Väliaikaista vakausrahastoa on tarkoitus seurata pysyvä, joka aloittaisi toimintansa vuonna 2013.

Kiihkeimmille liittovaltion kannattajille tämäkään ei silti vielä riitä. Esille on aika ajoin nostettu niin sanotun eurobond-järjestelmän luominen, josta komissio on luvannut esittää erilaisia mahdollisia malleja vielä tämän syksyn aikana. Eurobondien perusajatus on, että kaikki euromaat voisivat myydä yhteisesti taattuja velkakirjoja. Tämä tietysti laskisi huomattavasti konkurssikypsien maiden korkoja, kun mekin olisimme heidän velkojaan takaamassa, mutta vastaavasti nostaisi asiansa hyvin hoitaneiden maiden lainakustannuksia.

Varakkaammat jäsenvaltiot – Suomi muiden mukana – ovat torjuneet ajatuksen eurobondeista toistuvasti, koska meillä ei ole järjestelmässä kuin hävittävää. Tämä ei silti ole federalistien suunnittelutyötä pysäyttänyt ja on olemassa suuri vaara, että tämäkin Suomelle haitallinen integraation muoto toteutuu tavalla tai toisella. Moni Euroopan ja varsinkin EU:n isokenkäinen poliitikko on sitonut euro-projektiin oman uskottavuutensa niin vahvasti, että on valmis kannattamaan mitä tahansa henkilökohtaisen nöyryytyksen välttääkseen.

Siksi federalistit hokevat päivästä toiseen, että euro on ikuinen ja euroalue jakamaton. Jos asiaa ajateltaisiin taloudellisin perustein, ei tällaisia absoluuttisia totuuksia voitaisi esittää, mutta euro on ennen kaikkea poliittinen projekti ja vasta toissijaisesti taloudellinen.

Kriisin keskellä on harvoin sanottu ääneen, mikä esitettyjen hätäratkaisujen lopputulos on. Se on EU-liittovaltio, jossa hyvinvointimme tasataan eri jäsenmaiden kesken.

Suomessa ei ole kovin montaa poliitikkoa, joka ääneen on uskaltanut ilmoittautua liittovaltion kannattajaksi. Sen sijaan tuntuu riittävän paljonkin niitä, jotka hiljaisesti ovat valmiit hyväksymään tämän kehityksen, kunhan juhlapuheissa saavat yhä puhua itsenäisestä Suomesta.

Useimmat EU:hun liittyvät merkittävät päätökset jäävät jäsenmaissa etukäteen melkein huomiotta, ja jälkikäteenkin ne noteerataan vain pikku-uutisina. Liittovaltioksi muuttuminen ei saa olla yksi näistä päätöksistä. Siitä on puhuttava suoraan ja jokaisen kansalaisen on syytä muodostaa asiasta mielipide. Ainakin poliitikkojen tulisi sanoa mielipiteensä vieläpä ääneen.

Keskustelua hankaloittaa se, ettei liittovaltio synny yhdellä suurella päätöksellä, eikä tule trumpettien saattelemana. Liittovaltio on lukuisten yksittäisten päätösten summa, joilla pala palalta puretaan jäsenmaiden itsenäisyyttä. Liittovaltio tulee kuin varas yöllä ja vie talosta yhden esineen kerrallaan, kunnes asukas lopulta huomaa elävänsä tyhjässä kodissa.

Keskeinen kysymys on näin ollen se, miten liittovaltio määritellään ja milloin voimme sanoa EU:n sellaiseksi muuttuneen. Esimerkiksi vuoteen 1995 verrattuna, jolloin Suomi liittyi EU:hun, nykyinen EU on jo monessa mielessä liittovaltio. Meillä on yhteinen perustuslaki Lissabonin sopimuksen muodossa, yhteinen valuutta ja takaamme toistemme velkojakin. Meillä on myös yli 18 000 asiakirjaa EU-lainsäädäntöä. Eurobondien torjuminen alkaa siis itse asiassa olla kansallisvaltioiden itsenäisyyden viimeinen puolustuslinja, ei ensimmäinen.

EU :n integraatio etenee nopeammin kuin koskaan, mutta toisaalta liittovaltiounelmia uhkaa jatkuvasti myös täydellinen romahdus. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi 28.9. pitämässään Unionin tilaa selostavassa puheessa suoraan, että EU on historiansa pahimmassa kriisissä. Toisaalta hän innostui kuvaamaan myös Euroopan integraation kehittyneen pitemmälle kuin koskaan, ja kuvasi tätä toteamalla: ”onnemme on nyt yhteinen”.

Haluammeko yhä lisää tätä yhteistä onnea, jota päivittäin uutisista saamme seurata, vai pärjäämmekö ehkä vähemmälläkin? Kriisit ja hätäratkaisut eivät saa sotkea näkemystämme EU:n tulevaisuudesta. On korkea aika aloittaa perusteellinen kansalaiskeskustelu siitä, toivommeko me EU:sta liittovaltiota.

Teksti on tiivistelmä viime viikolla Aamulehdessä julkaistusta artikkelistani.

 

47 Responses to Liittovaltiosta puhuttava ääneen

 1. Mikko sanoo:

  Kuulehan Sampo. Asia on nyt niin että sinun kannattaa alkaa kirjoittamaan esim tuolla Iltalehden blogipalstalla jotta ajatuksesi saisivat lisää näkyvyyttä.
  Tervetulleita mielipiteitä tuot suomalaisen politiikan tunkkaiseen Impivaaraan!

 2. juha sanoo:

  en ymmärrä miksi ei todella useammat kansanedustajat puhu asioista oikeilla sanoilla olen entinen demari (työmies)siis entinen on meillä täällä kotimaassakin rosvouden syöpä levinnyt kuin hiipien on suljettu silmät kun me minä itse saan jonkun tekemään työn tai tuotteen mahdollisen halvalla (riisto) on hyväksytty osin sillä perusteella että meidän pitää perkele tolkkua toivon heiltä jotka on valittu sinne asioista päättämään ja sitä sinulta ja monelta perussuomalaiselta kansanedustajalta näkyy olevan itse olen joensuusta ja äänestin osmo kokkoa on aika harkitseva ja järellä ajatteleva ihminen ja hyvin sampo osaat kirjoittaa perusteltua asiaa terveisin juha

 3. Sedcard sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 4. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 5. Erotiekshop sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 6. game free sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 7. … [Trackback]…

  […] There you will find 68569 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 8. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 9. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 10. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 11. … [Trackback]…

  […] There you will find 73822 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 12. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 13. lennot sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 64120 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 14. credit auto sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 15. website sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 16. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 17. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 18. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 19. เกม y4 sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 20. … [Trackback]…

  […] There you will find 79042 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 21. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 22. tänne sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 79305 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 23. Zicam sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 24. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 25. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 26. Click here sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 27. Read reviews sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 28. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 29. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 30. … [Trackback]…

  […] There you will find 72196 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 31. חינה sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 32. lainaa sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 33. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 34. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 35. … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 36. site sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 75354 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 37. this site sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 38. Zachary Black sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 39. … [Trackback]…

  […] There you will find 75125 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 40. via sanoo:

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 41. … [Trackback]…

  […] Read More: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 42. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 43. … [Trackback]…

  […] There you will find 69437 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 44. … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 45. Nevada sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 70332 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 46. … [Trackback]…

  […] There you will find 76689 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…

 47. … [Trackback]…

  […] There you will find 78877 more Infos: sampoterho.net/?p=1392 […]…