Jutta Urpilainen lähti eilen Luxemburgiin osallistumaan tilaisuuteen, jonka ilmeisesti luuli sisältävän lähinnä tiedon jakamista. Perillä hänelle kerrottiinkin Suomen ”neuvottelemat” lainavakuudet. Niiden yksityiskohdista uutisoi muun muassa HS.

Näiden ensimmäisten lehtitietojen perusteella ei voi todeta muuta kuin että olisi parempi jos ei vakuuksia olisi ollenkaan. Tätä karua totuutta kuvaa parhaiten se, että vaikka vakuudet ovat tarjolla kaikille lainaajille, vain Suomi on ne ottamassa. Operaatiossa ei siis ole kyse lainaajien rahojen takaamisesta, vaan Suomen hallituksen kasvojen pelastamisesta.

Mutta sekään ei tällä veivauksella onnistu; päinvastoin. Ehdot ovat hallitukselle niin täydellinen nöyryytys, että edes täältä oppositiosta käsin olisi vaikea keksiä mitään pahempaa. Hallituksellemme on harvinaisen kylmästi osoitettu Euroopassa paikkansa, jos se todella aikoo hyväksyä nämä ehdot.

Ilmeisesti aikoo. Urpilainen totesi tuoreeltaan, että ”Suomi saa hyvät vakuudet”. Yksikään toinen euroalueen valtionvarainministeri ei ollut samaa mieltä.

Kuukausia vatvottiin sitä kuinka Suomen maine kärsii vakuusvaatimusten takia. Jos neuvotteluihin tosiaan joku maineriski liittyi, niin se otettiin nyt sitten nolla- tai oikeammin miinustuloksen saavuttamiseksi. Uhmakkaana esiintynyt hallitus joutuu näiden ehtojen myötä naurun alaiseksi, yhtä lailla perääntymisestään kuin hölmöydestään. Se on heikko lähtökohta jatkaa työtä kansainvälisillä areenoilla.

Tämä epäonnistuminen muistetaan pitkään ja kirjataan Suomen poliittisen historian tutkimuksiin tulevienkin sukupolvien hämmästeltäväksi. Onhan suorastaan historiallinen saavutus neuvotella kuukausitolkulla ja päätyä lopputulokseen, joka on vielä surkeampi kuin lähtötilanne.

Yksin ei Urpilaista silti voida tästä syyttää, jos hallitus kerran yhdessä ajaa ehtojen hyväksymistä. Ajatus ei ehkä alun alkaen ollut Kokoomuksen, mutta jos pääministeri Katainen tämän tuloksen hyväksyy, on poliittinen vastuu ratkaisusta tietenkin hallituksen yhteinen.

 

60 Responses to Suomen poliittisen historian heikoin saavutus

 1. Our site sanoo:

  … [Trackback]…

  […] There you will find 69163 more Infos: sampoterho.net/?p=1372 […]…

 2. … [Trackback]…

  […] Read More here: sampoterho.net/?p=1372 […]…

 3. … [Trackback]…

  […] There you will find 64722 more Infos: sampoterho.net/?p=1372 […]…

 4. friv 2 sanoo:

  Your Blog is very good, I like it! Thank you for your sharing!

 5. Your Blog is very good, I like it! Thank you for your sharing!

 6. friv 3 sanoo:

  Fantastic line up. We are going to be linking to this excellent report on our internet site. Sustain the great producing.

 7. y8 games sanoo:

  if your trying to find the very best dental professional inside kent then look no further to check out this web site

 8. hacked games sanoo:

  I have recently started a website, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work….

 9. gazo sanoo:

  I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 10. kizi 2 sanoo:

  Nice post, thanks for sharing with it us